
לייף סטייל

קשה למצוא ירק שזכה למעמד כמו של הבצל. הוא נמצא כמעט בכל תבשיל מסורתי, בסלטים קרים ובמנות גורמה מתוחכמות. למרות הפשטות שלו, הוא נחשב לאחד מעמודי התווך של המטבח, עד שאומרים בצחוק: מה הטעם לאכול אם אין בצל בצלחת? לא במקרה הוא ממוקם במקום השני בעולם ברשימת הירקות המבוקשים ביותר - מיד אחרי העגבנייה.
סמל, דימוי והשראה
מעבר לטעמו, הבצל זכה גם למעמד תרבותי וסמלי. השכבות שבו משמשות דימוי לנפש אנושית שמסתירה את רגשותיה. הדמעות שהוא מעלה בעיניים הפכו אותו לסמל לרגישות וליכולת לרגש גם את החזקים ביותר. בתרבויות שונות מצאו בו משל למציאות האנושית: קליפותיו הרבות מסמלות את רבדי החיים, הדמעות מבטאות את המימד הרגשי שבנו, וטעמו החריף-מריר משמש ביטוי לימים קשים - כפי שאומרים בערבית "יום עסל, יום בסל".
משפחת השום - אך ידידותי יותר
הבצל משתייך לאותה משפחה בוטנית של השום. גם הוא עשיר בתרכובות גופרית, האחראיות הן לריחו החריף והן לסגולותיו הבריאותיות. אלא שבשונה מהשום, בבצל ריכוז התרכובות הללו נמוך פי ארבעה, ולכן טעמו עדין יותר וקל יותר לשילוב במנות. למרות זאת, הוא שומר על יתרונות תזונתיים מרשימים: ויטמין C, כרום, סיבים תזונתיים וריכוז גבוה של נוגדי חמצון.
צבעים שמוסיפים בריאות
לא כל בצלי נראים אותו הדבר, ולצבע יש תפקיד משמעותי. בצל צהוב מספק לוטאין ששומר על הראייה, בצל ירוק עשיר בכלורופיל שמטהרת את הדם ומפחיתה נזקים חמצוניים, בצל סגול מביא איתו אנתוציאנינים שמאטים תהליכי הזדקנות, ואילו הבצל הלבן מצטיין בהגנה מפני דלקות וחיידקים.
שמירה על הלב וכלי הדם
מחקרים עדכניים מצאו שהבצל משפיע לטובה על בריאות הלב. תרכובות הגופרית שבו פועלות להפחתת לחץ דם, למניעת הסתיידות עורקים ולדלול הדם. למעשה, פעולתו מזכירה את השפעתו של אספירין. הכרום שבו תורם להפחתת כולסטרול "רע" (LDL) ולהעלאת הכולסטרול "הטוב" (HDL).
ויסות רמות סוכר
הבצל מומלץ במיוחד לסוכרתיים. התרכובות שבו מעודדות את הגוף להשתמש בגלוקוז בצורה יעילה יותר ומעלות את רמות האינסולין הזמין. בנוסף, הכרום שבו מייצב את רמות הסוכר ומונע תנודות חדות. זהו יתרון חשוב במיוחד לאור העובדה שכמות הכרום בגוף פוחתת כאשר צורכים סוכר מעובד או קמח לבן.
חיזוק מערכת החיסון ומניעת מחלות
כבר בדורות קודמים השתמשו בבצל כאנטיביוטיקה טבעית. הוא יעיל נגד בקטריות כמו סלמונלה ו-E קולי, מסייע בטיפול בהצטננות, שיעול וליחה, ואף מקל על אסטמה ואלרגיות. יש הממליצים לשים בצל קצוץ בחדר שינה בזמן מחלה כדי לטהר את האוויר. נוסף על כך, הבצל עשיר בנוגדי חמצון שמקטינים את הסיכון להתפתחות סרטן. הקורצטין שבו מקושר במיוחד להפחתת סיכוי לסרטן המעי, השחלות והפרוסטטה.
שימושים חיצוניים מפתיעים
הבצל איננו רק למטבח. ברפואה העממית ידעו להשתמש בו גם מבחוץ: טפטוף מיץ בצל מקל על כאבי אוזניים, משחה מבצל ומלח מורידה נפיחויות ומרגיעה פצעים, והוא אף נחשב יעיל בהקלה על כאבי וסת. מחקר עדכני מצא כי תרכובת ייחודית בבצל (GPCS) מגנה על העצמות מפני פירוק, ובכך מסייעת במניעת אוסטיאופורוזיס.
החסרונות שכדאי להכיר
עם כל היתרונות, לבצל יש גם צדדים פחות נוחים. בבישול, טיגון או אפייה חלק מהמרכיבים הפעילים שבו מתפרקים, ולעיתים הוא סופג שמן רב שמעלה את הערך הקלורי של המנה. גם ההשפעה הגליקמית שלו משתנה - בצל מבושל או מטוגן עלול לגרום לעלייה מהירה יותר ברמות הסוכר בהשוואה לבצל חי.
אי אפשר להתעלם גם מהריח בפה אחרי אכילתו טרייה - תוצאה ישירה של תרכובות הגופרית שבו. העצה הפשוטה היא ללעוס פטרוזיליה אחרי הארוחה כדי למתן את הריח. ומה לגבי הדמעות בזמן חיתוך? מדובר בגז גופריתי שמתפרק בעת חיתוך ויוצר חומצה צורבת בעיניים. כדי להפחית את התופעה, אפשר לקרר את הבצל מראש או להשתמש בסכין חדה ורטובה.
סיכום - ירק קטן, תרומה גדולה
הבצל מצליח לשלב בין טעם עז, סגולות רפואיות, שימושים עממיים, ואפילו משמעויות סמליות. הוא תבלין, תרופה, סמל - וכל זאת בירק אחד פשוט.
לכן, גם אם תעדיפו אותו מטוגן בסיר החמין או קצוץ דק בסלט רענן, אל תוותרו על אכילתו גם טרייה. כך תוכלו ליהנות מכל היתרונות הבריאותיים שבו. בפעם הבאה שתחתכו בצל ותדמיעו - זכרו שהדמעות הקטנות האלו מבשרות על מתנה גדולה שהטבע העניק לנו: ירק עממי ופשוט, אבל עם עוצמות אדירות לחיים שלנו.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו