
בריאות

בעולם המזון של היום המבחר על המדפים כמעט בלתי נגמר, וגם בתחום הלחמים אפשר לראות מגוון שלא היה כמותו בעבר. דווקא העושר הזה מקשה על רבים לבחור את הלחם המתאים לשימוש היומיומי, במיוחד כשהמטרה היא להכין כריכים בריאים ומזינים.
למרות שהאריזות נראות דומות, לא כל הלחמים מציעים את אותם יתרונות. ישנם לחמים שמבוססים על חומרים טבעיים ועשירים ברכיבים מזינים, ולעומתם לחמים אחרים מכילים תוספים שונים, חומרים משמרים, סוכרים מיותרים וכמות נתרן גבוהה. לכן בחירה נכונה מתחילה בהבנת ההרכב ולא רק במראה החיצוני של הכיכר.
בין הגורמים שהכי משפיעים על איכות הלחם עומדים המרכיבים והדרך שבה הוא נאפה. ליבת ההבחנה פשוטה: ככל שהרשימה קצרה יותר כך אנחנו יודעים יותר טוב מה אנחנו מכניסים לגוף. לחם אמיתי יכול להיאפות מחיטה או דגן אחר, מים, מלח ולעיתים שמרים. כל רכיב נוסף דורש מחשבה אם הוא באמת נחוץ.
בחירה בלחם עשיר בסיבים נחשבת מועילה במיוחד. סיבים תזונתיים תורמים לתחושת שובע, מסייעים לעיכול תקין ומווסתים את רמות הסוכר בדם. מחקרים מציינים שלסיבים יש תפקיד משמעותי בהפחתת דלקות ובהפחתת תנודות חדות באנרגיה במהלך היום. מסיבה זו נחשב לחם שמכיל לפחות שלושה גרם סיבים פר פרוסה לבחירה מוצלחת עבור מי שמחפש תזונה מאוזנת.
העיסוק בסוכר חשוב לא פחות. ככל שיש פחות סוכר מוסף בלחם כך פוחתים מצבי העייפות שמגיעים אחרי עליה חדה בסוכר. בנוסף לכך הגוף אינו נמשך לאכילה מיותרת ומצטמצם גם הסיכון לתהליכים דלקתיים.
גם הנתרן הוא נקודה עיקרית שעליה צריך לשים לב. מלח בכמות גבוהה לאורך זמן עלול לגרום לעליה בלחץ הדם ולכן מומלץ לבחור בלחמים שמכילים רמת נתרן מתונה. עבור חלק מהאנשים הנתרן הוא המרכיב המשפיע ביותר על הבחירה, בעוד שאחרים מעדיפים להתמקד בכמות הסיבים או ברמת הקלוריות.
מחקרים שבדקו את רשימות המרכיבים בלחמים שונים מצאו כי רבים מהתוספים והחומרים המשמרים אינם מגובים בידע ברור לגבי השפעה ארוכת טווח על הבריאות. נתון זה מחזק את ההעדפה ללחמים פשוטים יותר שמכילים רכיבים טבעיים, ללא תוספות מיותרות.
מבין כלל האפשרויות שנמצאות על המדף עולה קו מנחה ברור. לחמים שמבוססים על דגנים מלאים, ובמיוחד כאלו שעשויים ממאה אחוז דגן מלא ומונבט, נחשבים בעלי יתרונות בולטים. הלחם הזה כולל את שלוש שכבות הדגן נבט סובין ואנדוספרם ולכן הוא עשיר בסיבים, בויטמינים מקבוצת בי ובמינרלים כמו ברזל אבץ אשלגן מגנזיום סלניום וזרחן. בהשוואה ללחם לבן הוא מתפרק לאט יותר בגוף וגורם לפחות תנודות ברמת הסוכר בדם.
מחקרים מציינים שאכילה קבועה של דגנים מלאים בכלל ושל לחם מלא בפרט קשורה בסיכון נמוך יותר למחלות כרוניות שונות. זו אחת הסיבות המרכזיות לכך שבבחירת לחם לכריכים רבים מעדיפים לפנות לאפשרות המלאה והמונבטת.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו