מה הקשר בין פלפל ממולא לשבת? מנהגי המאכלים שכולנו מכינים
מאכלים ממולאים (צילום: Andrey Starostin/shutterstock)

יהדות

מה הקשר בין פלפל ממולא לשבת? מנהגי המאכלים שכולנו מכינים

לא סתם מאכלים מבית סבתא | מאחורי המאכלים הממולאים של שבת מסתתרים זיכרון למן, רמז לעולם הבא והכנה לסעודת הצדיקים. מנהג אחד, שלושה טעמים קדושים

הרב עזרא שקלים
הוספת תגובה
מה הקשר בין פלפל ממולא לשבת? מנהגי המאכלים שכולנו מכינים
מאכלים ממולאים (צילום: Andrey Starostin/shutterstock)
אא

מנהג יפה בבתי ישראל הוא להכין לכבוד השבת מאכלים ממולאים מסוגים שונים, פלפל ממולא, עוף ממולא ועוד.
מה עומד מאחורי מנהג זה?

רבותינו מציעים מספר טעמים:

הטעם הראשון והמפורסם ביותר הוא זכר למן שהיה מכוסה למעלה ולמטה בשכבת טל, כפי שמובא ברמ"א (סימן רמב).
המאכלים הממולאים שלנו, המכוסים בבצק או בחומר אחר, מזכירים את המן שניתן לאבותינו במדבר.

הטעם השני נעוץ בתפיסה של יום השבת כדוגמה לעולם הבא.
השבת, כידוע, היא "מעין עולם הבא", שהוא מכונה בתמונה מראה "יום שכולו שבת".

משום כך אנו עושים בשבת כמה דברים שמזכירים את העולם הבא:
אנו אוכלים בשר ודגים, זכר לסעודת שור הבר והלווייתן שעתידים הצדיקים לאכול לעתיד לבוא.
אנו מקדשים על היין, זכר ליין המשומר בענביו לצדיקים לעתיד לבוא.

חכמינו ז"ל אמרו שעל שם זה נקרא העולם הבא "שחקים", שבו שוחקים הצדיקים לעתיד לבוא.
לפיכך ראוי לעשות בשבת זכר למן ההוא שירד במדבר בערב שבת, כפי שמבואר בביאור הלכה (סימן רמב) בשם הרב "תוספת שבת" וה"תורת חיים".

הטעם השלישי הוא משום שבששת ימי החול המן ירד, אבל בשבת לא,
נהגו לעשות זכר לכך, (כפי שמובא בספר "טעמי המנהגים" סימן שעב, על פי התוספות במסכת פסחים דף ק ע"ב).

מנהג זה משלב בתוכו זיכרון למתנות ה' לאבותינו, ציפייה לעולם הבא, והכרה בקדושת יום השבת המיוחד.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי