
בריאות המזון

אם יש ירק אחד שראוי לתואר "מתנת הבורא לבריאות האדם", זהו ללא ספק הכרוב. ירק פשוט למראה, מצוי כמעט בכל מקרר, אך מלא בעוצמות תזונתיות וברפואות טבעיות - מה שנרמז בגמרא (ברכות מ) על סגולות הירקות, וכפי שאמרו חז"ל: "אין הקב"ה מזמין דבר סתם - אלא לתועלת".
כרוב טרי מספק רק כ־25 קלוריות ל־100 גרם - אך כולל סיבים תזונתיים איכותיים, ויטמין C, חומצה פולית, אשלגן ולעיתים גם סידן, בעיקר בכרוב סיני ובכרוב ירוק מבושל. אך מעבר לכך, המדע המודרני מגלה שכוחו האמיתי של הכרוב טמון ביכולתו למנוע התפתחות של מחלות קשות, ובראשן: סרטן.
כרוב משתייך למשפחת המצליבים - יחד עם ברוקולי, כרובית וקייל - ירקות המכילים חומר פעיל בשם סולפוראפן, אשר לפי מחקרים רבים מעכב התפתחות תאים סרטניים ומעודד הרס תאים פגומים.
במחקר שפורסם ב־International Journal of Cancer נמצא כי אכילת כרוב באופן קבוע מפחיתה ב־18% את הסיכון לסרטן הקיבה. מחקר נוסף ב־Cancer Epidemiology הדגיש את הקשר בין צריכת כרוב סגול לבין ירידה בשכיחות סרטן השד. כמו כן, במחקר רחב היקף של האיחוד האירופי (EPIC), נמצא שנשים שאכלו כרוב 3 פעמים בשבוע הפחיתו את הסיכון לסרטן המעי הגס.
הכרוב הירוק מכיל יותר ויטמין K, חומצה פולית ולעיתים גם סידן. לעומתו, הכרוב הסגול עשיר במיוחד בנוגדי חמצון ממשפחת האנתוציאנינים - הפיגמנטים שנותנים לו את צבעו העז, ונמצאו כיעילים להורדת דלקות, הגנה על כלי דם, הלב והמוח.
המלצת המומחים: לגוון. לאכול גם ירוק וגם סגול, ולהרבות בצורתו הטרייה - כדי לשמר את הערכים התזונתיים.
אכילת כרוב חי, קצוץ דק, מאטה את העיכול ומסייעת לשובע ממושך - תכונה חשובה לכל מי ששומר על איזון בריאותי או נמצא בתהליך ירידה במשקל. זאת בזכות הסיבים, והמרקם הסיבי שממלא את הקיבה לפרק זמן ארוך.
כרוב שלם שומר על טריותו גם שבועיים ואפילו חודש, אם שומרים אותו במקרר כראוי. אחת הצורות הבריאות ביותר היא כרוב כבוש בתסיסה טבעית, כלומר כזה שלא הוסף לו חומץ או חומר משמר, אלא תסס באמצעות מלח בלבד. כרוב כזה נחשב לפרוביוטיקה טבעית, מחזק את פלורת המעי, משפר ספיגת מינרלים, ומחזק את מערכת החיסון.
חשוב לציין: כשחותכים את הכרוב זמן רב לפני האכילה - ויטמין C שבו נפגע. לכן, יש להעדיף קיצוץ טרי או אחסון בקופסה סגורה.
"סלט קולסלאו" שמכיל מיונז, שמן וסוכר - עלול להכיל מאות קלוריות. כדאי להעדיף סלט ביתי עם כרוב טרי, מעט שמן זית, חומץ טבעי, חרדל ותבלינים - כדי להרוויח את הבריאות, ולא רק את הטעם.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו