פרי קיץ או פצצת חיידקים? כך תזהו את האבטיח שצריך להיזרק מיד
אבטיח. (צילום: kungfu01/shuttrstock)

בריאות המזון

פרי קיץ או פצצת חיידקים? כך תזהו את האבטיח שצריך להיזרק מיד

אם ראיתם קצף, שמעתם בעבוע או הרחתם ריח חמוץ - תתרחקו. זה לא סתם קלקול - זה תהליך שמסוכן לבריאות

אלעד צור
תגובה אחת
 פרי קיץ או פצצת חיידקים? כך תזהו את האבטיח שצריך להיזרק מיד
אבטיח. (צילום: kungfu01/shuttrstock)
אא

האבטיח - סמל מרענן של עונת הקיץ - עלול, דווקא במקרים מסוימים, להפוך ממעדן בריאותי למפגע תברואתי של ממש. משתמשים ברשתות החברתיות, יחד עם מומחים לתזונה ובטיחות מזון, מזהירים לאחרונה מתופעה שעלולה לעלות ביוקר: אבטיח שמתחיל להקציף או להפריש נוזלים מבעבעים בעת החיתוך - סימן ברור לתהליך תסיסה מסוכן.

הסימנים: קצף, בעבוע, ולחץ פנימי

מי שהציף את הנושא ברשת הוא סטרלינג פורנייה, יוצר תוכן מוכר בשם @Idksterling בפלטפורמת טיקטוק, לו למעלה מ־6.4 מיליון עוקבים. בסרטון שהעלה, אשר זכה ליותר מ־8.2 מיליון צפיות, הדגיש פורנייה: "אם אבטיח מבעבע או מקציף - אל תאכלו אותו". לדבריו, מדובר בפרי שהחל להירקב, ומהווה קרקע פורייה להתפתחות חיידקים מסוכנים העלולים לגרום להרעלות מזון.

הסרטון, שבו נראה אבטיח שעם פתיחתו השתחרר קצף לבן ובולט, עורר גל תגובות נרחב - חלקן אף הציגו תופעות קשות יותר. פורנייה הסביר כי מדובר בתוצאה של תהליך תסיסה פנימי, הנגרם כתוצאה מאחסון בתנאי חום שאינם מתאימים. התהליך יוצר גזים, שמובילים ללחץ מוגבר בתוך הפרי - ולבסוף להתפרצות של קצף.

אזהרה רשמית ממומחי מזון: לא לאכול, לא להכניס למטבח

המגמה המדאיגה הזו זכתה גם לאישוש מצד אנשי מקצוע. באתר הקולינרי Food & Wine ציינו כי תהליך התסיסה גורם לא רק לבעבוע, אלא גם עלול להוביל להתפוצצות ממשית של הפרי. מומחים לתברואה מוסיפים כי "יש להימנע מכל מגע עם אבטיחים שמקציפים - ואף לא להכניסם למטבח מחשש להפצת חיידקים".

לפי ההסברים, החיידקים עלולים לחדור לקליפת האבטיח עוד במהלך הגידול. ברגע שהפרי מבשיל, חיבור בין סוכרים טבעיים ושמרים מקדם את תהליך התסיסה, שמתבטא בקצף המחלחל מתוך קליפה סדוקה. מזונות שתססו בתנאים בלתי סניטריים עלולים להכיל פתוגנים מסוכנים כגון סלמונלה, אי-קולי ואפילו בוטוליזם - חיידק קטלני שעלול לגרום להרעלה חמורה.

כיצד להיזהר ומה לבדוק?

הקיץ, ובמיוחד לקראת סוף עונת האבטיחים, נחשב לזמן רגיש במיוחד. ככל שהפירות מבלים יותר זמן במדפים או נחשפים לטמפרטורות גבוהות - כך עולה הסיכון להתססה. הקצף עשוי להיות לבן, סמיך, ולעיתים גם מלווה בריח חמוץ או בלתי נעים.

ההמלצה החד-משמעית של מומחי הבריאות: אבטיח שהחל לבעבע - לא למאכל. יש להשליכו לפח, ולוודא ניקוי יסודי של משטחי העבודה, הסכינים וכלים שבאו איתו במגע.

להמשך קריאה <
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי