לייף סטייל
ויטמין K מוכר בעיקר בזכות תפקידו בקרישת הדם. זו גם הסיבה לכך שהוא נבדק ומוענק לתינוקות מיד לאחר הלידה. אבל מעבר לכך – ולזהות המיידית עם תחום ההמטולוגיה – הוויטמין הזה מעורב במנגנונים עמוקים של בניית עצם, הפחתת הסתיידות בכלי הדם, ויסות דלקות ושמירה על חוזק כללי של הגוף.
אחת הסיבות המרכזיות לכך שויטמין K זוכה להתעניינות מחודשת בשנים האחרונות, היא ההבנה שהוא פועל בצמידות לוויטמין D ולסידן, אך לא מקבל את ההכרה המגיעה לו. נטלי ריזו, תזונאית קלינית ומומחית אמריקאית שכתבה על הנושא ב-NBC, מדגישה שבלי ויטמין K, הגוף פשוט לא מצליח "לכוון" את הסידן לעצמות – והוא עלול להיספג במקומות הלא נכונים, כמו דפנות כלי הדם.
המשמעות ברורה במיוחד לנשים לאחר גיל המעבר – קבוצה המצויה בסיכון גבוה לאובדן מסת עצם. תזונה נטולת ויטמין K מספק עלולה להחמיר את התהליך הזה, גם אם נוטלים תוספי סידן באופן קבוע.
התחום שבו ויטמין K עשוי לחולל את המהפכה הגדולה ביותר הוא דווקא לב וכלי דם. מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי תזונה עשירה בוויטמין זה עשויה להפחית את הסיכון להסתיידות עורקים – מצב שבו סידן שוקע בדפנות העורק, מה שמקשה עליו להתרחב ומעלה את הסיכון להתקף לב ושבץ.
ד"ר קיילה שיה, חוקרת בכירה בתחום תזונת הגיל השלישי באוניברסיטת טאפטס בארה"ב, מסבירה: "ישנם חלבונים שתפקידם למנוע הסתיידות, אבל הם זקוקים לוויטמין K כדי לפעול. בלעדיו – הם פשוט לא עושים את עבודתם".
הכמות היומית המומלצת עומדת על 120 מיקרוגרם לגברים, ו־90 מיקרוגרם לנשים. אלא שלפי מחקרים, רק כשליש מהמבוגרים אכן מגיעים לכמות הזו בתזונה היומית. הסיבות מגוונות: שינוי בהרגלי אכילה, ריחוק מירקות עליים, ותעשיית מזון מתועש ודל־ערך.
אבל יש גם בשורות טובות – ויטמין K נמצא דווקא במזונות פשוטים ונגישים מאוד. בראש הרשימה עומדת הפטרוזיליה: כף אחת של עשב תמים למראה מספקת יותר מחצי מהכמות היומית. אחריה מגיעים הכרוב הירוק, נבטי בריסל, תרד, עלי לפת, ברוקולי, קייל, חסה רומית וכרוב סגול. כולם – ירקות שאפשר לשלב כמעט בכל ארוחה, ועם יתרונות נוספים כמו נוגדי חמצון, סיבים, ויטמינים נוספים ומעט מאוד קלוריות.
מחסור בויטמין K עלול להוביל לבעיות קרישה – חבורות, דימומים בלתי מוסברים, ובעיות בהחלמה מפציעות. חשוב לציין במיוחד: מי שנוטל תרופות מדללות דם, כמו קומדין, חייב להיוועץ ברופא לפני שינוי משמעותי בתפריט, שכן ויטמין K עשוי להשפיע על פעילות התרופה.
אז בפעם הבאה שאתם מתכננים סלט – תנו מקום של כבוד לירוקים העזים. הם אולי נראים פשוטים, אבל הם נושאים עליהם תפקידים מורכבים בהרבה ממה שחשבנו.
את כלה? זה קללל מזמינים עכשיו ערב הפרשת חלה קדוש או חוג בית >>> לחצו כאן!
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו