הוויטמין שהגוף שלך מתחנן אליו – ואף אחד לא מדבר עליו
וויטמינים. (צילום: alice-photoi/shuttrstock)

לייף סטייל

הוויטמין שהגוף שלך מתחנן אליו – ואף אחד לא מדבר עליו

ויטמין K לא זוכה ליחסי ציבור כמו C ו־D, אבל הוא קריטי לבריאות הלב, העצמות והקרישה. למה כולם מתעלמים ממנו – ואיפה תמצאו אותו בלי לשלם שקל?

נעם ברקאי
הוספת תגובה
הוויטמין שהגוף שלך מתחנן אליו – ואף אחד לא מדבר עליו
וויטמינים. (צילום: alice-photoi/shuttrstock)
אא

בתוך ים הוויטמינים שזוכים לתשומת לב תקשורתית ולשיווק מסיבי – ויטמין C במיצים, ויטמין D בחורף – יש אחד שממשיך לפעול מאחורי הקלעים, חרוץ ויעיל, אך כמעט לא מדובר. קוראים לו ויטמין K, והוא, לפי מומחים, שחקן מרכזי בתפקוד התקין של הגוף – מקרישת הדם ועד בריאות העצמות והלב.

ויטמין K מוכר בעיקר בזכות תפקידו בקרישת הדם. זו גם הסיבה לכך שהוא נבדק ומוענק לתינוקות מיד לאחר הלידה. אבל מעבר לכך – ולזהות המיידית עם תחום ההמטולוגיה – הוויטמין הזה מעורב במנגנונים עמוקים של בניית עצם, הפחתת הסתיידות בכלי הדם, ויסות דלקות ושמירה על חוזק כללי של הגוף.

המפתח שלא מדברים עליו לבריאות העצם

אחת הסיבות המרכזיות לכך שויטמין K זוכה להתעניינות מחודשת בשנים האחרונות, היא ההבנה שהוא פועל בצמידות לוויטמין D ולסידן, אך לא מקבל את ההכרה המגיעה לו. נטלי ריזו, תזונאית קלינית ומומחית אמריקאית שכתבה על הנושא ב-NBC, מדגישה שבלי ויטמין K, הגוף פשוט לא מצליח "לכוון" את הסידן לעצמות – והוא עלול להיספג במקומות הלא נכונים, כמו דפנות כלי הדם.

המשמעות ברורה במיוחד לנשים לאחר גיל המעבר – קבוצה המצויה בסיכון גבוה לאובדן מסת עצם. תזונה נטולת ויטמין K מספק עלולה להחמיר את התהליך הזה, גם אם נוטלים תוספי סידן באופן קבוע.

גם הלב רוצה K

התחום שבו ויטמין K עשוי לחולל את המהפכה הגדולה ביותר הוא דווקא לב וכלי דם. מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי תזונה עשירה בוויטמין זה עשויה להפחית את הסיכון להסתיידות עורקים – מצב שבו סידן שוקע בדפנות העורק, מה שמקשה עליו להתרחב ומעלה את הסיכון להתקף לב ושבץ.

ד"ר קיילה שיה, חוקרת בכירה בתחום תזונת הגיל השלישי באוניברסיטת טאפטס בארה"ב, מסבירה: "ישנם חלבונים שתפקידם למנוע הסתיידות, אבל הם זקוקים לוויטמין K כדי לפעול. בלעדיו – הם פשוט לא עושים את עבודתם".

כמה באמת צריך – ומאיפה להשיג את זה

הכמות היומית המומלצת עומדת על 120 מיקרוגרם לגברים, ו־90 מיקרוגרם לנשים. אלא שלפי מחקרים, רק כשליש מהמבוגרים אכן מגיעים לכמות הזו בתזונה היומית. הסיבות מגוונות: שינוי בהרגלי אכילה, ריחוק מירקות עליים, ותעשיית מזון מתועש ודל־ערך.

אבל יש גם בשורות טובות – ויטמין K נמצא דווקא במזונות פשוטים ונגישים מאוד. בראש הרשימה עומדת הפטרוזיליה: כף אחת של עשב תמים למראה מספקת יותר מחצי מהכמות היומית. אחריה מגיעים הכרוב הירוק, נבטי בריסל, תרד, עלי לפת, ברוקולי, קייל, חסה רומית וכרוב סגול. כולם – ירקות שאפשר לשלב כמעט בכל ארוחה, ועם יתרונות נוספים כמו נוגדי חמצון, סיבים, ויטמינים נוספים ומעט מאוד קלוריות.

ומה קורה כשחסר?

מחסור בויטמין K עלול להוביל לבעיות קרישה – חבורות, דימומים בלתי מוסברים, ובעיות בהחלמה מפציעות. חשוב לציין במיוחד: מי שנוטל תרופות מדללות דם, כמו קומדין, חייב להיוועץ ברופא לפני שינוי משמעותי בתפריט, שכן ויטמין K עשוי להשפיע על פעילות התרופה.

אז בפעם הבאה שאתם מתכננים סלט – תנו מקום של כבוד לירוקים העזים. הם אולי נראים פשוטים, אבל הם נושאים עליהם תפקידים מורכבים בהרבה ממה שחשבנו.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי