בריאות
אין כמו נר דולק להפוך את הבית לחמים ונעים בלילות החורף הקרים. אך בזמן שאנו נהנים מהאווירה האינטימית והריח המשכר, חוקרים מזהירים כי בעירה של נרות עלולה להשפיע לרעה על תפקוד המוח, אפילו לאחר חשיפה קצרה.
מחקר חדש חושף כי חשיפה לריכוזים גבוהים של חלקיקים נשימים (PM), הנפלטים בעת שריפת נרות, עלולה לפגוע ביכולת שלנו להתרכז, להימנע מהסחות דעת ולתפקד באופן חברתי תקין. המחקר, שנערך באוניברסיטת בירמינגהם, בחן 26 מבוגרים שנחשפו במשך שעה לאוויר מזוהם מחלקיקי בעירה, או לאוויר נקי, תוך שהם נושמים כרגיל או בעזרת מהדק אף.
התוצאות היו חד-משמעיות: המבחנים הקוגניטיביים שנערכו ארבע שעות לפני ואחרי החשיפה הראו ירידה משמעותית ברמת הקשב הסלקטיבי וביכולת לזהות הבעות רגשיות, ללא קשר לאופן הנשימה. המשמעות? גם אם אתם לא מריחים את העשן, הגוף שלכם עדיין מושפע ממנו.
ד"ר תומאס פאהרטי, ממובילי המחקר, מסביר: "המחקר שלנו מספק עדויות לכך שאפילו חשיפה קצרה לזיהום אוויר מחלקיקים נשימים יכולה להשפיע באופן מיידי על תפקודי מוח חיוניים לפעילויות יומיומיות".
קשב סלקטיבי הוא מנגנון חשוב שמאפשר לנו להתמקד במשימות מסוימות ולהתעלם מגורמים מסיחים – למשל, מיון פריטים ברשימת קניות בסופר בלי להתפתות לרכישות לא מתוכננות. לצד זאת, קוגניציה חברתית-רגשית היא היכולת להבין ולפרש רגשות, שלנו ושל אחרים, תכונה הכרחית להתנהלות חברתית תקינה.
לדברי החוקרים, ייתכן כי הדלקת הנוצרת בגוף בעקבות החשיפה לזיהום היא האחראית לליקויים שהתגלו. עם זאת, נמצא כי הזיכרון העובד – אותו חלק במוח שאחראי על שמירת מידע לטווח קצר – נותר ללא פגע, מה שעשוי להצביע על כך שחלק מהיכולות הקוגניטיביות עמידות יותר בפני חשיפה קצרה לזיהום.
הממצאים החדשים מצטרפים לשורת מחקרים המתריעים מפני זיהום אוויר בתוך הבית – תופעה שרבים לא מודעים לה. עם זאת, אין צורך להשליך את הנרות לפח: מומחים ממליצים להעדיף נרות טבעיים כמו נרות שעוות דבורים או סויה, להקפיד על אוורור החדר בזמן השימוש ולצמצם את משך ההדלקה.
אז בפעם הבאה שאתם מדליקים נר ריחני, אולי שווה גם לפתוח חלון.