
בריאות

בפתחה של עונת המנגלים, כשצליית סטייקים ונקניקיות הופכת שוב לפעולה כמעט לאומית, עולה שאלה בריאותית מטרידה: האם המנה האהובה כל כך שווה את הסיכון הבריאותי שהיא נושאת עמה?
מחקר רחב־היקף שפורסם בחודש מרץ האחרון בכתב העת המדעי היוקרתי Nature Medicine, מעורר מחדש את הדאגה: צריכה מוגברת של בשר אדום - ובפרט בשרים מעובדים - עלולה להוביל לפגיעה משמעותית באיכות החיים ובבריאות לאורך השנים.
המחקר עקב אחר כ־100,000 משתתפים מארצות הברית - כולם אנשי מקצועות הרפואה - לאורך תקופה של עשרות שנים. מטרתו: לבדוק אילו מזונות תורמים להזדקנות בריאה, ואילו עלולים להזיק לה.
הממצאים לא מותירים מקום רב לספק: משתתפים שצרכו כמויות גבוהות של בשר אדום נמצאו כבעלי סיכוי נמוך יותר להגיע לגיל 70 כשהם שומרים על תפקוד פיזי, מנטלי וקוגניטיבי תקין. אצל רבים מהם נרשמה נטייה למחלות כרוניות, ירידה באיכות החיים, ובעיות תפקוד בגיל מבוגר.
גם בשרים מעובדים - נקניקים, נקניקיות, סלמי - נמצאו כמסוכנים במיוחד. החוקרים קושרים זאת לחומרים משמרים ולתרכובות מסרטנות שנוצרות בתהליכי עיבוד ובישול בטמפרטורות גבוהות. על פי ארגון הבריאות העולמי, צריכה יומית של 100 גרם בשר אדום מעלה את הסיכון לסרטן בכ-17%, ו-50 גרם של בשר מעובד מעלים את הסיכון ב-18%.
על אף שמדובר במחקר תצפיתי - המבוסס על דיווחי משתתפים - הוא נתמך בממצאים דומים שהתקבלו בניסויים קליניים מבוקרים. כך למשל, מחקר מ־2019 שנערך באוניברסיטת קליפורניה שבסן פרנסיסקו, הראה כי תזונה עשירה בבשר אדום הביאה לעלייה ניכרת ברמות הכולסטרול בדם - ואף גרמה לעלייה של חומר בשם TMAO, המיוצר בגוף בעת עיכול בשר ונקשר לסיכון מוגבר למחלות לב.
יחד עם זאת, החוקרים מבהירים: אין סיבה להיבהל או להיכנס להיסטריה תזונתית. פרופ' גונטר קונלה מאוניברסיטת רידינג בבריטניה מציין כי לא מזון יחיד קובע את בריאותנו, אלא מכלול הדפוסים התזונתיים. לדבריו, "אכילה מתונה של בשר אדום רזה, כחלק מתפריט מאוזן הכולל ירקות, פירות, דגנים מלאים ושומנים בריאים - איננה בעיה רפואית מובהקת".
ולמרות האזהרות, ייתכן שהמסקנה איננה לוותר על הבשר לחלוטין - אלא לדעת לאזן ולבחור נכון. במקום נקניקיות שומניות, ניתן לבחור בנתחים רזים יותר, להפחית תדירות, ולהוסיף למנגל גם שיפודי ירקות צבעוניים, תירס, פטריות ובצלים - לא כקישוט לצלחת, אלא כחלק מרכזי וטעים לא פחות מהתפריט.
כך או כך, עם פתיחת האביב וחידוש המפגשים סביב האש הבוערת - טוב לזכור שגם הבריאות נמצאת על הגריל. התזונה שבחרנו היום, עשויה להיות ההבדל בין חיים מלאים בגיל 70 - לבין הישרדות בריאותית מתמשכת.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו