לרגל יום התה העולמי: 7 עובדות מפתיעות על המשקה שכולם שותים
(צילום: Natali Ximich/shutterstock/Deni Purwoko Hadi)

בריאות

לרגל יום התה העולמי: 7 עובדות מפתיעות על המשקה שכולם שותים

למרות שהוא חלק בלתי נפרד משגרת היומיום של מיליארדי בני אדם - יש על התה הרבה יותר ממה שנראה לעין. מה מקורו, אילו סוגים קיימים, ואיך זה שמדענים ממליצים עליו כמעט לכל מצב

עידו לוי
הוספת תגובה
לרגל יום התה העולמי: 7 עובדות מפתיעות על המשקה שכולם שותים
(צילום: Natali Ximich/shutterstock/Deni Purwoko Hadi)
אא

בעידן של מודעות גוברת לבריאות, ניקיון גוף ונפש, התה - אותו משקה צנוע שזכה למעמד של סמל בשולחנות בריטיים ובבתי תה סיניים - חווה פריחה מחודשת. אך מאחורי הכוס החמה מסתתר עולם שלם של מסורת, מדע ותרבות.

1. מקורו בסין העתיקה - וכנראה בטעות

האגדה מספרת כי התה התגלה לראשונה לפני כ-4,700 שנה, כאשר קיסר סין שֶן נונג ישב לשתות מים רותחים כשלפתע עלו על פני המים עלי שיח שהתגלו כעלי תה. טעמו של המשקה הפתיע את הקיסר לטובה - וכך נולד אחד המשקאות הפופולריים בעולם. מסין עבר התה ליפן, להודו, ולימים - לאירופה.

2. התה - לא רק "ירוק" או "שחור"

למרות שמרבית הצרכנים מכירים שני סוגים עיקריים - תה ירוק ותה שחור - למעשה, כל סוגי התה האמיתיים מקורם בצמח אחד בלבד: Camellia sinensis. ההבדל בין הסוגים נובע משיטות העיבוד, זמן התסיסה, רמות החימצון ואופן הייבוש. ישנם גם תה אולונג, תה לבן ואפילו תה פו-אר, כל אחד מהם בעל טעם, ריח והשפעה בריאותית שונה.

3. תועלות רפואיות מוכחות - אך לא מחליפות טיפול רפואי

מעל 10,000 מחקרים נערכו בעשור האחרון על התה ותכונותיו הבריאותיות. מחקרים עדכניים מצאו קשר בין שתיית תה ירוק להפחתת הסיכון למחלות לב, שיפור בזיכרון, עיכוב תהליכי הזדקנות, ואפילו סיוע באיזון רמות הסוכר בדם. נוגדי החמצון, ובראשם הפוליפנולים, הם הגורמים המרכזיים לתכונות אלו.

4. תה קמומיל? תה נענע? זה בכלל לא "תה"

מרבית התושבים במדינות המערב שותים גם חליטות צמחים - כמו נענע, לואיזה, קמומיל ואפילו ג'ינג'ר - אך חשוב להדגיש: אלו אינן מוגדרות "תה" אלא חליטות, שכן הן אינן מכילות את עלי הצמח המקורי Camellia sinensis. עם זאת, גם לחליטות צמחים סגולות רפואיות מגוונות, ובהן השפעות מרגיעות, אנטי-דלקתיות, ואף סיוע בעיכול.

5. תה ותרבות - לא רק שתייה, אלא טקס

ממנזרים בודהיסטיים ביפן, דרך חדרי תה בבירות אירופה, ועד "כוס תה של אחר הצהריים" הבריטית - לתה מקום של כבוד בתרבויות רבות. הטקסיות סביב ההכנה, ההגשה והשתייה יוצרת חוויה שלמה של רוגע, קצב אחר, והפוגה מהשגרה.

6. קפאין? כן, אבל פחות מקפה

עלי תה - במיוחד תה שחור - מכילים קפאין, אך בכמות מתונה בהרבה מזו שבקפה. זו אחת הסיבות שבגללן נחשב התה לבחירה נבונה לשעות הערב או למי שמחפש עירנות עדינה ללא תופעות לוואי. תה ירוק, למשל, כולל את החומר "L-theanine", שמרגיע את מערכת העצבים ומאזן את השפעת הקפאין.

7. הישראלים מעדיפים - נענע

לפי סקרי צריכה בישראל, הישראלים אוהבים במיוחד חליטות נענע, שמהוות כ-40% מצריכת החליטות בארץ. לאחר מכן מגיעים תה ירוק ולואיזה. העלייה במודעות הבריאותית בשנים האחרונות חיזקה גם את הדרישה לחליטות אורגניות ותה ללא קפאין.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
תהבריאות
שידור חי