אל תזרקו את זה לפח: הסוד הקטן שיציל את הגינה שלכם
שקית תה משומשת. (צילום: Michael Jonker/shuttrstock)

לייף סטייל

אל תזרקו את זה לפח: הסוד הקטן שיציל את הגינה שלכם

תיונים משומשים – כן, אלה מהכוס – יכולים להפוך לדשן טבעי שמחולל פלאים לצמחים, בלי כימיקלים ובלי בזבוז

נעם ברקאי
הוספת תגובה
אל תזרקו את זה לפח: הסוד הקטן שיציל את הגינה שלכם
שקית תה משומשת. (צילום: Michael Jonker/shuttrstock)
אא

בין אם אתם מטפחים גינת ירק, דשא מטופח או עציצים על הגג – ייתכן שלא שמעתם עדיין על אחד הסודות הפשוטים והירוקים ביותר לתחזוקת גינה: תיונים משומשים. אותם שקיקים קטנים, שנראה כי סיימו את תפקידם אחרי כוס תה, יכולים להפוך לדשן טבעי עשיר, לשפר את איכות הקרקע, וגם לשמור על צמחים רגישים מפני מזיקים ומחלות.

לא מדובר בקסם, אלא בכימיה טבעית. בתוך התיונים מסתתרים חומרים אורגניים שמתפרקים באיטיות ומעשירים את הקרקע ברכיבים מזינים – בראשם חנקן, מינרלים וחומצות טאנין. השימוש בהם ככלי עזר בגינון קיים כבר שנים בקהילות גינון אקולוגי ברחבי העולם, וכעת מתחיל לתפוס מקום גם בגינות הישראליות.

"התיונים תורמים להרכב הביולוגי של הקרקע", מסביר מנכ"ל חברת גינון מוכרת. "הם יוצרים סביבה מאוזנת יותר סביב שורשי הצמחים ומפחיתים את הצורך בדשנים כימיים יקרים ומזהמים."

כך תעשו את זה בבית – בלי להסתבך

השיטה הפשוטה ביותר היא הטמנת תיונים משומשים לאורך קצוות המדשאה או באדמת העציצים. עם הזמן, השקיות מתפרקות (אם הן עשויות מחומר אורגני) והתוכן משתחרר לאטו לתוך האדמה. ניתן גם לפזר את תוכן התיונים ישירות – פעולה שתשפר את ספיגת החומרים באדמה, במיוחד כשמדובר באדמה חרסיתית או דלה.

עם זאת, חשוב לשים לב:

  • החליפו תיונים כל יומיים–שלושה, במיוחד בתקופות גשומות. שקיות רטובות שאינן מתייבשות הופכות במהירות לעיסה מעופשת.

  • וודאו שהתיונים עשויים מנייר טבעי ולא מחומר פלסטי – שקיות סינתטיות לא מתפרקות באדמה ועלולות אף להזיק למיקרואורגניזמים החשובים לתחזוקת קרקע בריאה.

  • שימו לב לריחות – אם מופיע ריח לא נעים, יש להסיר את התיונים מיד, או לעבור לשימוש בקומפוסט.

לא רק לדשא – גם לקומפוסט

למי שמתחזק קומפוסטר ביתי, תיונים הם תוספת נהדרת לערימת הפסולת האורגנית. הם מוסיפים חומציות מתונה, מעודדים פעילות בקטריאלית מועילה, ושומרים על רמת לחות מאוזנת בתוך התרכובת. השילוב של תיונים עם עלים יבשים, גזם וחומרי מטבח כמו קליפות ירקות – מייצר קומפוסט מאוזן שיכול להזין כל גינה, גם באקלים יבש וקשה כמו בישראל.

"זה פתרון זול, זמין, ובעיקר – מחזורי", מסכמת יועצת לגינון בר-קיימא. "זה מאפשר לחובבי גינון לקחת אחריות על הסביבה וגם ליהנות מצמחים בריאים יותר לאורך זמן."

המסר ברור:
פעם הבאה שאתם גומרים תה – תחשבו על הדשא. הגינה שלכם תגיד תודה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
תהצמחים
שידור חי