לייף סטייל
תזונה קטוגנית, או בקיצור "קיטו", התחילה כטרנד בריאותי והתבססה במהרה כאחת הדיאטות הפופולריות בעולם. הקונספט פשוט: להפחית משמעותית את צריכת הפחמימות, להעלות את כמות השומנים – ולתת לגוף להיכנס למצב של "קטוזיס", שבו הוא שורף שומן כמקור עיקרי לאנרגיה. אבל מה עושים אם אתם טבעונים? האם אפשר בכלל לשלב תזונה קטוגנית עם אורח חיים טבעוני, שבו אין מוצרי בשר, חלב או ביצים? מתברר שכן – אבל זה דורש תכנון, איזון והרבה יצירתיות במטבח.
בתפריט סטנדרטי, רוב האנרגיה שלנו מגיעה מפחמימות – לחם, אורז, פסטה, פירות, קטניות ודגנים. הגוף מפרק את הפחמימות לגלוקוז (סוכר), שנכנס למחזור הדם ומהווה מקור אנרגיה זמין לתאים. בקיטו, לעומת זאת, הרעיון הוא להגביל את הפחמימות בצורה קיצונית – בדרך כלל ללא יותר מ-50 גרם פחמימות ביום – כדי לגרום לגוף לחפש מקור אנרגיה חלופי.
"במצב של קטוזיס, שבו מאגרי הגלוקוז בגוף מדולדלים, הגוף עובר לשריפת שומן כמקור אנרגיה," מסבירה קרן אן גיימן, דיאטנית ומאמנת כושר המתמחה בירידה במשקל. "השומן מתפרק בכבד לחומרים שנקראים 'קטונים', שמספקים אנרגיה לשרירים ולמוח – מה שמוביל לשריפת שומן מואצת ולתחושת שובע מוגברת."
כי זה לא קל – בטח לא אם אתם טבעונים. דיאטת קיטו רגילה מתבססת על מוצרים עתירי שומן וחלבון מהחי – ביצים, גבינות, בשר ודגים. כשכל אלה מחוץ לתפריט, צריך למצוא מקורות חלופיים לשומנים ולחלבון – ועדיין לשמור על כמות פחמימות נמוכה.
אביה בן אליאב, דיאטנית קלינית ומאמנת כושר, מסבירה: "המפתח בקיטו טבעוני הוא לבחור בשומנים מן הצומח – כמו אבוקדו, טחינה, שמן קוקוס, אגוזים וזרעים – ולשלב אותם עם חלבון מהצומח כמו טופו, טמפה, קטניות ונבטוטים." לדבריה, מדובר באתגר – אבל אם עושים את זה נכון, אפשר ליהנות מהיתרונות של שתי התזונות גם יחד.
תזונה קטוגנית נקשרה בשנים האחרונות לשיפור במדדי בריאות רבים: ירידה במשקל, איזון רמות סוכר בדם, הפחתת לחץ דם וסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם. במקביל, גם טבעונות הוכחה כבעלת יתרונות בריאותיים מובהקים – בין השאר, ירידה בסיכון לסוכרת סוג 2, מחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן.
"החיבור בין קיטו לטבעונות נראה כמעט מתבקש," אומרת בן אליאב. "אם שומרים על איזון נכון בין אבות המזון, אפשר ליהנות מכל היתרונות של קיטו – בלי לוותר על תזונה שמבוססת על מקורות צמחיים בריאים."
תפריט קיטו טבעוני דורש תכנון קפדני – בעיקר כדי להבטיח צריכת חלבון מספקת ולמנוע מחסור תזונתי. גיימן מציעה כמה עקרונות בסיסיים לבניית תפריט מאוזן:
למרות היתרונות הבריאותיים, קיטו טבעוני הוא לא תפריט שמתאים לכולם. בן אליאב מזהירה כי הגבלת הפחמימות עלולה להוביל לחסרים תזונתיים – במיוחד בוויטמינים ומינרלים כמו B12, סידן, ברזל ואבץ.
"צריך לוודא שמקבלים את כל הרכיבים התזונתיים שהגוף זקוק להם," היא אומרת. "אם יש חשש לחסר תזונתי – כדאי להיעזר בתוספי תזונה."
בעיה נוספת שעלולה להופיע בקיטו טבעוני היא צריכת שומן רווי גבוהה מדי – במיוחד משמן קוקוס ומוצרי קוקוס. "עדיף לשלב יותר שומנים בלתי רוויים – כמו שמן זית, שמן אבוקדו ואגוזים – ולצמצם את השימוש בשומן רווי," ממליצה גיימן.
קיטו טבעוני יכול לעבוד – אבל זה דורש מודעות ותכנון מראש.
"אני ממליצה להתחיל בהדרגה," אומרת גיימן. "לא צריך להיכנס מיד לדיאטה קפדנית. אפשר להתחיל בצמצום הדרגתי של פחמימות, להגדיל את צריכת השומנים והחלבון מהצומח – ולבדוק איך הגוף מגיב."
בן אליאב מוסיפה: "חשוב להקשיב לגוף – אם מרגישים עייפות, חולשה או ירידה באנרגיה – ייתכן שהתפריט דורש התאמות. זה לא 'הכול או כלום' – אפשר לשלב פחמימות מסוימות במידה, כל עוד שומרים על עקרונות הקיטו."
קיטו טבעוני הוא לא פתרון קסם – אבל עבור מי שמוכנים להשקיע בתכנון ובאיזון, זה יכול להיות כלי חזק לירידה במשקל, שיפור הבריאות ואפילו לתחושת אנרגיה טובה יותר. "בסופו של דבר, אין דיאטה אחת שמתאימה לכולם," מסכמת גיימן. "כל אחד צריך למצוא את מה שעובד עבורו – ולא לפחד לשנות ולנסות עד שמוצאים את האיזון הנכון."
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו