בעיית הכשרות החדשה של פורים: הכל על אודות הפרג
(צילום: Krasula/shutterstock)

הלכות כשרות

בעיית הכשרות החדשה של פורים: הכל על אודות הפרג

פרג הינו מין ממרח / מילוי אשר ידוע לאורך כל השנה ובייחוד נפוץ באוזני המן בחג הפורים. מהיכן הגיע הפרג? ומהי בעיית הכשרות שצצה סביבו? הרב ישי מלכה

הרב ישי מלכה   
0
בעיית הכשרות החדשה של פורים: הכל על אודות הפרג
(צילום: Krasula/shutterstock)
אא

פרג

השיוך הטבעי ביותר שיש לפרג הינו דווקא למאכל המסמל את החג המתקרב ובא אלינו, הלא המה אוזני המן,  ייתכן שלדור החדש של אוזני המן זה ישמע מוזר, מה לפרג ולאזני המן הממולאים בשוקולד, חלבה, ריבה וכדו', אבל כדאי להזכיר לאותו דור חדש נספר להם שהם עברו שינוי קוסמטי ממש כמו הסופגנייה שהייתה פעם ממולאת רק בריבת תות ועתה היא משמשת כקרקע לעמדת פירמידות של שוקולדים ומיני מתיקה, אבל אם נזכר כיצד נראו פעם אוזני המן נגלה שרובם המכריע היה ממולא בפרג, ומספרים ששמו של אוזני המן נקשר אף בפרג, וייתכן שסיפור זה מבוסס על מנהג יהודי אשכנז לאכול בפורים קטניות או זירעונים, זכר לדניאל וחבריו בבבל ולאסתר המלכה בפרס, שמטעמי כשרות אכלו זרעים בחצרות מלכי הגויים שחיו בהם, ומשום שכל הניסים שהתרחשו על ידם ונעשו כנס בסתר הנראה כהנהגת הטבע, לכן נהגו להשים את הזירעונים הללו בתוך בצק העשוי כמין כיס להראות שאפילו בהסתרה שבתוך ההסתרה נמצא שם ה' יתברך, אולם את הנס עצמו מייצג משום מה ה"פרג" שנבחר להיות מאותם זירעונים המונחים אחר כבוד בתוך הכיס הפורימי, איך אומרים את זה ביידיש "מאן טאש", (שקית פרג),ומספרים שאם השנים המאן נהפך להמן והטאש לאוזניים... אגב יודעי דבר מספרים שהפרג יכול להשרות תחושה של "עד דלא ידע", וזה לא בדיחה פורימית מהפרג מפיקים את "האופיום" המשכר והמרגיע, אבל על כך נספר לכם בהמשך.

הפרג – גדל כפרח בעל ארבעה עלי כותרת בגווני אדום, כתום, סגול, ורוד או לבן, תלוי במין ובארץ הגידול ומעניין שאף בארצנו ניתן למצוא מרחבים עצומים בהם הפרג גדל כצמח בר ועוטף את כל המרחב בצבעי ירוק ואדום ורבים לא מעלים בדעתם שזהו אכן פרח הפרג הגדל מהחרמון שבצפון ועד לצד הכי דרומי שבארץ, אולם בל נטעה הפרי עצמו גדל בתוך עלי הכותר בתוך נרתיק הנקרא "לקט" המכיל בתוכו את פרי הפרג השחור והקטן, רק נדגיש שהפרג הגדל בארץ אינו משמש את התעשייה המקומית, רוב ככל הפרג הנמצא בתעשייה הינו מיבול חו"ל ומיובא ממספר מדינות, כך שנחסכה מאיתנו בעיית המצוות התלויות בארץ היכולים להיות נוהגות בפרי הזה לא היה הגדל בגידול מבוקר ולא כשדות הפקר ולכן אינו מעורר דאגה מרובה אודות כשרותו שהרי לא צריך להפריש ממנו תרומות ומעשרות וכדומה וגם אין בו תוספים כל שהם מחמת שהוא משווק כטבעי לחלוטין. 

אולם בל נטעה לרגע שהתעסקות עם הפרג כה קלה, ראשית, אינו דומה דינה של שקית פרג הנמכרת בחנויות המכולת בהם הפרג ארוז בחבילה קטנה של קילו בודד והסבירות שהתוצר ימצא כנגוע בחרקים נמוכה בהרבה מזה של הפרג הנמכר בשקים של עשרים וחמש קילו שעברו טלטלות מרובות, מהשהייה הארוכה בדרך לנמל, המסע באונייה, ההמתנה הארוכה במחסני היבואן הלוהטים עד הפינה שהוקצתה לו בפאתי המאפייה, שבכל אלו קיימת סבירות די גבוהה שאט אט ייפתח שק הפרג נגיעות של חרקים משלו מחמת התחזוקה הירודה וידביק את עצמו במזיקי מחסן, אך גם אותה שקית פרג הנמצאת בחנות המכולת צריכה בדיקה מדגמית שהפרג שבתוכה לא נגוע ויחסית ניתן לערוך את הבדיקה הזו די בקלות, פשוט להפוך את השקית כל פעם לצד אחר ולבדוק האם אין גרגירי פרג דבוקים בקורים לפינות השקית או האם אין שם גושים שבלחיצה קלה עליהם הם מתפרכים  בקלות, אגב פעמים רבות נמצאו בתוך הפרג גרגירים מעט בהירים הנראים כגרגר פרג מעט יותר בהיר אך במבט מעמיק יותר התגלה שזה תולעת קטנה הרוחשת לה בתוך הפרג.

גם לאחר שהובטח לנו שהתוצרת המגיע בשק נקייה לחלוטין ואף משגיח הכשרות המיועד לבדוק את השק פרג בדק אותו היטב היטב ותוצאת הבדיקה היו מעולות, מתחיל סיפור הפרג להסתבך וכאן צריך להיכנס לסוד ההצלחה של ייצור הפרג.

לכל יצרן עוגות במילוי פרג יש את הסוד שלו, תחילתו של הסוד הינה מה רמת הטריות של הפרג, שהרי ככל שהפרג יותר טרי כך טעמו מר פחות, כמו כן הטעם האנין של הפרג מתקבל רק לאחר ההשרייה שלו במים המוציאה ממנו את הטעם המריר וגם את זה צריך לדעת איך לבצע, אולם הסוד הכי כמוס של הפרג זה לדעת איך לטחון אתו ובאיזה מטחנה וכמה זמן טחינה ולאיזה רמת טחינה להגיע, כל פרט בשלבים האלו מאד קריטי בתוצאה הטובה של טעם הפרג, אגב מיד לאחר שהפרג החל להיטחן הוא מתחיל את שלב הקלקול שלו, שהרי מיד עם תחילת טחינתו הפרג מייצר חיידק שהפרשתו גורמת לטעם המריר והפרג מתחיל לתסוס, אחד הדברים המעניינים שקורה עם הפרג לאחר הטחינה שהוא מתחיל לייצר קורים ושערות טבעיים שמאד מבלבלות האם זה קורים טבעיים של הפרג או שמא אלו קורים שנוצרו מחמת התלעה כל שהיא, המראה הזה מאד מבלבל ורבים וטובים נוטים לזלזל בעובדה הזאת, לא פעם טענו בעלי העסקים בביקורות שערכו להם אנשי הכשרות בכל סביבות המטחנה וכלי העבודה של הפרג, שהפרג נקי לחלוטין והיהפך הפרג טרי ביותר מהזן הכי יקר וכו' וכו' אבל שהתחילו להתעמק נמצאה הזוועה, לא מזמן נערכה בדיקה שכזאת לסוג עסק מהזן הזה שרצה להצטרף לכשרות מהודרת של הבד"ץ, כמובן שקודם עריכת סיור הכשרות בעל העסק ניסה להציג מצג שכל המאפייה שלו נקיה ומצוחצחת, ולשם כך הוא ניקה "מלמעלה" את כל מכונות והמכשירים שאתם הוא עובד, על פניו המקום היה נראה מושלם, אבל נגלה לו סוד קטן, "על מי שבאמת מבין בכשרות – קשה לעבוד עליו"  וגם עם יזמינו אותו לסיור כשרות מתוזמן והכל צפוי מראש, לא יצליחו לטשטש הרבה עובדות, די בהבטה קלה בפני המשגיח שמלווה את הסיור בכדי להבין כמה פעמים הוא דורך שם ביום, רק לפי ה"שלום עליכם" של בעל העסק ניתן להבין באיזה תדירות היא נאמרת למשגיח, שלא נדבר על כשלים שנעשים לטבע מובנה של אותו העסק שאותם אי אפשר להסתיר, גם שגרת העבודה של הפועלים יכולה ללמד המון.

בעיקר אי אפשר להעלים את בעיות הכשרות שלא טופל בהם מעולם שלא נדבר על מקומות שהמשגיח כלל לא התריע על עצם קיומם, ואחת כזאת הייתה באותה המאפייה, מעולם לא הסבירו לבעל העסק שאת מטחנת הפרג צריך לנקות לא רק בקערת הקיבול אלא גם באזור הסכין ומתחתיה ובאזור המשפך ועל זה הדרך עוד הרבה פינות נסתרות, אפילו המעטפת החיצונית של המכשיר חייבת ניקיון, שהרי כמה יעזור ניקיון יסודי לקערת הטחינה בעוד שעל כל גוף הנפה הגדול מסתובבים חרקים שבקלות נופלים לתוך קערת המזון  מחמת הריטה המתמדת של המכונה, אבל אצל אותו בעל עסק המצב היה בהרבה יותר מחריד, אצלו שפכו את הפרג לתוך משפך מובנה שמתחתיו היה מותקן רחיים של אבן שטחנה את הפרג ואכן במבט ראשון המטחנה הייתה נראית להפליא וגם לאחר שהדליקו אור פנס כדי לבחון את תוך המטחנה היה נראה מושלם, אולם החוש השישי או יותר נכון סייעתא דשמייא של בודק הכשרות פעלה, הוא ביקש להביא כלי עבודה בכדי לפרק את המשפך, רק אז התגלתה עיקשותו, בינות לאבני הרחיים נמצאו משפחות של חרקים גלמים וזוחלים, בכל הסוגים ובכל הצבעים זוועה.

אבל גם בזה לא תם סיפור הפרג, ההכנה שלו דורשת מיומנות, והאם לבשל אותו לבסוף עם חלב או חמאה וכמובן איזה סוד לערב בו ישתן טעם יותר עסיסי ופחות יבש, כאן ודאי שחייבים לבדוק את טיב הכשרות איזה מצרכים הוספו לפרג ואולי כאן המקום לגלות לכם שרוב ככל עוגות הפרג המובחרות הינם חלביים לגמרי, נתון שלא כולם מודעים אליו, שהרי מעטפת בצק עוגת הפרג עשוי לרוב מעירוב של קמח עם חמאה בכדי לתת לפס העוגה טעם אנין יותר ולצערנו לא אחת נצפו פסי פרג חלביים מונחים בדלפקי המכירות כשהם חשופים וללא כיתוב המעיד שפס העוגה הינו חלבי לחלוטין.

באם יצא לכם "החשק" לאכול עוגת פרג, נספר לכם שלפרג ישנם תכונות נדירות בין בפן הטכני, ניתן להפיק מהפרג חומרים מסמיכים ומייצבים אבל גם בפן הרפואי זרעי הפרג עשירים במינרלים כמו סידן ואבץ ובחלבון ומכילים סיבים תזונתיים ולהשכלה הם גם עתירי קלוריות למי שלא חושש מהשמנה. יתירה מכך, בימים עברו הפרג שימש כתרופת הרגעה ואף בימנו אנו מפיקים את האופיום האוריין ועוד סמים מרגיעים מהשרף היוצא מגבעולי פרח הפרג, נכון, שהפרג עצמו הינו ללא חשש סם כל שהוא, אבל עקבות קטנות ודווקא מועילות יתכן וימצאו בו. ולכן הוא משמש כחומר גלם למשככי כאבים שלא יהיו...

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי