לא מה שחשבתם: דווקא הגבינות השמנות עשויות לשמור על הבריאות
(צילום: New Africa/shutterstock)

בריאות המזון

לא מה שחשבתם: דווקא הגבינות השמנות עשויות לשמור על הבריאות

מחקר עדכני מצביע על תרומה משמעותית של גבינות מסוימות לבריאות העצם, מערכת העיכול ואפילו השינה. המפתח: מינון נכון ובחירה חכמה בסוג הגבינה

אלעד צור
הוספת תגובה
לא מה שחשבתם: דווקא הגבינות השמנות עשויות לשמור על הבריאות
(צילום: New Africa/shutterstock)
אא

לא רק כולסטרול ושומן רווי: מחקר עדכני בוחן את תרומתה התזונתית של הגבינה ומציע התבוננות חדשה על אחד מהמזונות המרכזיים בתפריט הים-תיכוני

במשך שנים זוהו מוצרי חלב עתירי שומן, ובפרט גבינות מיושנות, עם תזונה בלתי בריאה - בעיקר בשל הקישור בין שומן רווי לבין עלייה ברמות הכולסטרול וסיכון מוגבר למחלות לב. אך מחקרים עדכניים מציעים גישה פחות חד-משמעית. לא עוד מזון שיש להרחיק מהצלחת, אלא מקור תזונתי מרוכז ומועיל - בתנאי שנצרך במידה.

על פי נתונים שפורסמו לאחרונה, גבינות רבות מספקות חלבון איכותי, סידן, זרחן וויטמינים חיוניים - ובראשם B12 - החיוניים לשמירה על בריאות העצם, מניעת אוסטאופורוזיס ותחזוקה של מערכת השרירים. המלצת התזונאים: להקפיד על מינון יומי של כ־30 גרם גבינה - כמות המספקת תרומה תזונתית מבלי להכביד על איזון השומנים בתפריט.

כל גבינה והתרומה הייחודית שלה

לפי המחקר, שמונה סוגי גבינות נחשבות לבעלות ערך תזונתי מובהק:

  • צ’דר: גבינה קשה ועשירה במיוחד בסידן - פרוסה אחת יכולה לספק עד שליש מהצריכה היומית המומלצת. טעמה החזק תורם לשליטה בכמות הנצרכת, אך תכולת המלח דורשת תשומת לב.
  • ברי וקממבר: הגבינות הרכות מסוגן מכילות חומצות אמינו התורמות לשיפור איכות השינה. בנוסף, הן כוללות ספרמידין - חומר שזוכה להתעניינות מדעית בזכות תכונות נוגדות חמצון.
  • פטה וחלומי: עשויות לרוב מחלב כבשים או עזים - מקור מרוכז של חלבון, סידן ומינרלים נוספים. בשל מליחותן, מומלץ לשלב אותן בכמויות קטנות על גבי ירקות או דגנים מלאים.
  • גבינות כחולות (כגון רוקפור): עשירות בתרביות חיידקים פרוביוטיים, שיכולים לתמוך בתפקוד מערכת העיכול. מחקרים מסוימים מצביעים גם על פוטנציאל אנטי-דלקתי, הממתן את ההשפעות השליליות של שומן רווי.
  • מיני-גבינות ארוזות ("בייבי בל"): פתרון נוח ומבוקר לשילוב גבינה בתפריט - הן מספקות חלבון, סידן וויטמינים חיוניים (B12, B6 ו־D), ומגיעות בגודל אישי שמסייע לשלוט בכמויות.

לא רק טעם - גם בריאות

לצד יתרונותיהם, מוצרי חלב - ובפרט גבינות שמנות ומלוחות - דורשים צריכה מבוקרת. השורה התחתונה של המומחים ברורה: כשמשלבים אותן כחלק מתפריט מאוזן, גבינות עשויות להוות תוספת בריאה ומועילה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי