
מענה ההלכה העולמי

תוספי התזונה הפכו לחלק בלתי נפרד משגרת החיים של רבים מאיתנו. אך האם שמנו לב לסוגיות הכשרות המורכבות הטמונות בהם? ענף זה מצליח לעיתים להתחמק מהפיקוח ההדוק שקיים על מזון רגיל. זאת, משום שתוספי התזונה ממוקמים בתחום האפור שבין מזון לתרופה, אף שבפועל הם אינם תרופות במובן הרפואי המובהק אלא מוצרים המשווקים לחיזוק ולתמיכה בריאותית.
תוספי מזון רבים משווקים כאבקה בתוך קפסולה המורכבת משני חלקים המחוברים זה לזה. רוב יצרני התרופות והתוספים בחרו בחומר בשם ג'לטין כמרכיב העיקרי לייצור הקפסולות.
הג'לטין, כידוע, מופק מעורות או עצמות של בעלי חיים, לעיתים טמאים. אומנם מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל התיר את אבקת הג'לטין כשהיא חסרת טעם ומעורבת בתוך מאכל, אך גם לאחר היתר זה, הג'לטין אינו נכלל בקטגוריה של מוצרים "מהדרין".
במקרה של תרופות וצורך רפואי, יש מקום להקל יותר, שכן פתיחת הכמוסה והוצאת האבקה עלולה לגרום לצריבה בגרון או לאיבוד המינון הנכון. אולם בתוסף מזון שאינו הכרחי ואין בו צורך רפואי מובהק, המצב שונה - בליעת הכמוסה נחשבת כאכילת ג'לטין בפני עצמו, שאינו מעורב ובטל בתוך המאכל, וודאי שאי אפשר להחשיבו כמוצר מהדרין, במיוחד כשאפשר להימנע מאכילתו על ידי פתיחת הקפסולה והוצאת האבקה.
נקודה חשובה נוספת: בתהליך ייצור הקפסולות מוסיפים לעתים קרובות חומר הנקרא גליצרול, המופק פעמים רבות משומנים מן החי, המעלה חששות כשרות נוספים.
במדינות רבות קמה התנגדות לקפסולות מג'לטין - מטעמי צער בעלי חיים או מטעמים דתיים, כמו מדינות מוסלמיות שגילו כי הקפסולות מיוצרות מבשר חזיר, או הודו שבה יש ציבור גדול המתנזר ממוצרי בקר.
כתוצאה מכך, פותח סוג חדש של קפסולה - טבעונית. לכן, אם נתקלתם בתוסף מזון שהינו תחת כשרות של בד"ץ טוב, אתם יכולים להיות בטוחים שהקפסולה צמחית ואינה מג'לטין.
כמובן שיש בעיות נוספות בהרכב הכימי של התוספים, וכמובן גם של חומרי הגלם עצמם - לכן תוספי המזון דורשים כשרות טובה. כצרכנים מודעים, עלינו לבדוק היטב את כשרות תוספי המזון שאנו צורכים, ולהעדיף מוצרים בעלי תעודת כשרות מהודרת.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו