
בריאות המזון

במבט ראשון, זו רק בטטה. אבל לא הכתומה המוכרת - אלא פקעת עמוקה בצבע סגלגל, כמעט מהפנט. מתחת לקליפה הסגולה הזאת מסתתר סיפור עתיק, בריא ומרתק במיוחד - סיפור שהתחיל באי יפני שקט, והפך תוך עשורים בודדים לאייקון תזונתי עולמי.
אוקינאווה, אי קטן השייך ליפן, ידוע כבר שנים כאחת מה־"אזורים הכחולים" - מקומות נדירים על פני הגלובוס שבהם תוחלת החיים חורגת מכל ממוצע, ומספר האנשים החיים מעל גיל 100 מרקיע שחקים. החוקרים שביקשו להבין את סוד האריכות והבריאות, גילו פרט בולט על הצלחות של תושבי המקום: בטטה סגולה - מזון בסיסי ויומיומי, שזוכה בשנים האחרונות להכרה בינלאומית כ"מזון־על".
הצבע הסגול העמוק של הבטטה נובע מאנתוציאנינים - פיגמנטים טבעיים בעלי השפעה נוגדת חמצון חזקה במיוחד. מחקרים עדכניים מצאו שבטטה סגולה מכילה פי שניים ואף פי שלושה יותר פעילות נוגדת חמצון מבטטות כתומות או תפוחי אדמה רגילים. החומרים הללו מגנים על הגוף מפני דלקות, נזק תאי ומחלות כרוניות - מרכיב קריטי בחיים ארוכים ובריאים.
השילוב של סיבים תזונתיים, אשלגן וויטמין B6 הופך את הבטטה הסגולה לבת ברית של הלב. מחקר מ־2012 הראה שצריכה יומיומית של 6-8 בטטות סגולות במשך ארבעה שבועות הפחיתה לחץ דם אצל אנשים עם יתר לחץ דם - ממצא שיש לו משמעות קלינית ברורה.
הסיבים שבבטטה לא רק משביעים - הם גם מזינים את המיקרוביום שבמעי, שומרים על תנועתיות תקינה, ותורמים לחיזוק המערכת החיסונית. בעולם המערבי, רוב האוכלוסייה לא מגיעה לכמות הסיבים היומית המומלצת - והבטטה הסגולה היא דרך טעימה ונגישה לגשר על הפער הזה.
הוויטמינים ונוגדי החמצון שבפקעת הצבעונית הזו אינם עוצרים במערכת הדם - הם גם משפיעים על מראה העור, מסייעים בשמירה על גמישות ומפחיתים את הופעת הקמטים. תזונה עשירה באנתוציאנינים קשורה לעיכוב תהליכי הזדקנות - הן מבחינה חיצונית והן במערכת העצבים.
תכולת הסיבים הגבוהה תורמת לתחושת שובע מתמשכת, מסייעת בניהול רמות הסוכר בדם, ומפחיתה את הסיכוי לנפילות אנרגיה. מחקרים מצביעים על כך שהפוליפנולים הצמחיים שבבטטה תורמים לאיזון מטבולי ולשליטה בתיאבון - נקודת פתיחה מצוינת עבור מי שמבקש לרדת במשקל בצורה טבעית.
מספר מחקרים מוקדמים מצביעים על כך שלאנתוציאנינים יש תכונות שיכולות לעכב גידולים מסוימים - במיוחד במעי הגס ובשד. אומנם מדובר בתחום שעדיין נחקר, אך הממצאים מבטיחים ומעוררים עניין רב בעולם הרפואה התזונתית.
הבטטה הסגולה אולי נראית כמו טרנד - אבל ככל שהמדע מתקדם, מתברר שמדובר בבחירה מושכלת. היא משביעה, מגוונת, מתאימה לתבשילים, מרקים, פשטידות או אפייה פשוטה בתנור - ויותר מהכול, היא מזכירה לנו שתזונה טובה לא חייבת להיות מורכבת או יקרה. לפעמים, הפתרון באמת נמצא מתחת לאדמה.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו