בריאות
הציבור בישראל הולך ומתבגר, תוחלת החיים עולה – אך יחד איתה גם החשש ממחלות ניווניות כמו אלצהיימר. בעוד רבות מהתחזיות לעתיד ממוקדות בטיפולים ובתרופות, מחקר חדש, שפורסם לאחרונה בכתב-העת The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, מצביע דווקא על מנגנון מניעה שנמצא בידינו: התפריט היומי.
חוקרים מאוניברסיטת חיפה, בשיתוף אוניברסיטת בוסטון, מצאו כי צריכה גבוהה של מזון אולטרה-מעובד בגילאי 60-50 מעלה משמעותית את הסיכון ללקות במחלת אלצהיימר בגיל מבוגר יותר.
לדברי פרופ' גלית וינשטיין, מהחוג לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, מדובר בקשר מובהק שהתגלה בניתוח עומק של נתוני Framingham Heart Study – מהמחקרים האפידמיולוגיים החשובים בעולם.
"מזון אולטרה-מעובד פוגע לא רק בגוף – אלא גם במוח", מסבירה פרופ' וינשטיין. "במיוחד בגיל המעבר, התזונה מהווה מרכיב קריטי בשמירה על תפקוד קוגניטיבי תקין לאורך זמן".
מדובר במזונות תעשייתיים המכילים תוספים כימיים, חומרים משמרים, צבעי מאכל וממתיקים מלאכותיים – כגון נקניקיות, חטיפים, מאפים קפואים, דגני בוקר מתוקים, ושתייה תעשייתית. מזונות אלו אולי נוחים וטעימים, אך לפי שורת מחקרים – הם כרוכים בנזקים חמורים: השמנה, סוכרת, סרטן, וכעת גם… הזדקנות מואצת של המוח.
במחקר השתתפו 1,375 בני אדם בריאים cognitively בני 60 ומעלה, שלא סבלו משבץ או דמנציה בתחילת המעקב. במשך כ-13 שנים נבדקה השפעת צריכת המזון המעובד על תפקוד המוח – והממצאים לא מותירים מקום לספק:
בעוד המסקנות המדעיות חד-משמעיות, יש מקום גם להתבוננות רוחנית. אורח חיים מאוזן, פשוט, טבעי, נטול תעשייה מופרזת – אינו רק מרשם לבריאות, אלא גם ערך יהודי מסורתי.
כפי שמזהירה פרופ' וינשטיין:
"אנחנו מכירים את ההשפעה החיובית של תזונה ים-תיכונית, אך במקביל חשוב להדגיש – תזונה מזיקה עלולה לזרז מחלות נוירולוגיות – וזה תהליך שמתחיל הרבה לפני שמופיעים הסימפטומים."
נכון להיום, אין תרופה המרפאת את מחלת האלצהיימר – אך מסתמן שיש דרך להפחית את הסיכון להתפתחותה. ההחלטות הקטנות שאנחנו עושים מדי יום – מול מדפי הסופר, מול תפריט במסעדה, מול סיר במטבח – הן אלו שמעצבות את העתיד שלנו.
אז אולי הגיע הזמן לשוב אל הצלחת הפשוטה, המזינה, והבריאה – ולבחור בחיים.
"השנה לא תגיעו לרשב"י? אנחנו נהיה שם בשבילכם!" לחצו כאן עכשיו למסירת שמכם!
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו