האם מה שאתם אוכלים היום יגרום לכם לאלצהיימר מחר? מחקר ישראלי חדש מזהיר
נקניקיות בלחמניות. (צילום: WS-Studio/shuttrstock)

בריאות

האם מה שאתם אוכלים היום יגרום לכם לאלצהיימר מחר? מחקר ישראלי חדש מזהיר

חוקרים גילו: כל מנת מזון אולטרה-מעובד שאתם אוכלים אחרי גיל 50 – עלולה להעלות את הסיכון לאלצהיימר ב-13%. הנה הרשימה המלאה של המאכלים שצריך להרחיק מהצלחת, והדרך הקלה להציל

אלעד צור
הוספת תגובה
 האם מה שאתם אוכלים היום יגרום לכם לאלצהיימר מחר? מחקר ישראלי חדש מזהיר
נקניקיות בלחמניות. (צילום: WS-Studio/shuttrstock)
אא

הציבור בישראל הולך ומתבגר, תוחלת החיים עולה – אך יחד איתה גם החשש ממחלות ניווניות כמו אלצהיימר. בעוד רבות מהתחזיות לעתיד ממוקדות בטיפולים ובתרופות, מחקר חדש, שפורסם לאחרונה בכתב-העת The Journal of Prevention of Alzheimer’s Diseaseמצביע דווקא על מנגנון מניעה שנמצא בידינו: התפריט היומי.

חוקרים מאוניברסיטת חיפה, בשיתוף אוניברסיטת בוסטון, מצאו כי צריכה גבוהה של מזון אולטרה-מעובד בגילאי 60-50 מעלה משמעותית את הסיכון ללקות במחלת אלצהיימר בגיל מבוגר יותר.

לדברי פרופ' גלית וינשטיין, מהחוג לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, מדובר בקשר מובהק שהתגלה בניתוח עומק של נתוני Framingham Heart Study – מהמחקרים האפידמיולוגיים החשובים בעולם.

"מזון אולטרה-מעובד פוגע לא רק בגוף – אלא גם במוח", מסבירה פרופ' וינשטיין. "במיוחד בגיל המעבר, התזונה מהווה מרכיב קריטי בשמירה על תפקוד קוגניטיבי תקין לאורך זמן".

מהו מזון אולטרה-מעובד – ולמה הוא כל כך מזיק?

מדובר במזונות תעשייתיים המכילים תוספים כימיים, חומרים משמרים, צבעי מאכל וממתיקים מלאכותיים – כגון נקניקיות, חטיפים, מאפים קפואים, דגני בוקר מתוקים, ושתייה תעשייתית. מזונות אלו אולי נוחים וטעימים, אך לפי שורת מחקרים – הם כרוכים בנזקים חמורים: השמנה, סוכרת, סרטן, וכעת גם… הזדקנות מואצת של המוח.

13% עלייה בסיכון – לכל מנה נוספת

במחקר השתתפו 1,375 בני אדם בריאים cognitively בני 60 ומעלה, שלא סבלו משבץ או דמנציה בתחילת המעקב. במשך כ-13 שנים נבדקה השפעת צריכת המזון המעובד על תפקוד המוח – והממצאים לא מותירים מקום לספק:

  • כל מנה יומית נוספת של מזון אולטרה-מעובד הגדילה את הסיכון לאלצהיימר ב-13%.
  • מי שצרך 10 מנות ביום – היה בסיכון גבוה פי 2.7.
  • ההשפעה לא הושפעה מהכמות הקלורית או מאיכות כללית של התזונה.

תשובה יהודית לבעיה מודרנית?

בעוד המסקנות המדעיות חד-משמעיות, יש מקום גם להתבוננות רוחנית. אורח חיים מאוזן, פשוט, טבעי, נטול תעשייה מופרזת – אינו רק מרשם לבריאות, אלא גם ערך יהודי מסורתי.

כפי שמזהירה פרופ' וינשטיין:

"אנחנו מכירים את ההשפעה החיובית של תזונה ים-תיכונית, אך במקביל חשוב להדגיש – תזונה מזיקה עלולה לזרז מחלות נוירולוגיות – וזה תהליך שמתחיל הרבה לפני שמופיעים הסימפטומים."

מה אפשר לעשות כבר היום?

  • הפחיתו מוצרים תעשייתיים – במיוחד כאלה עם רשימות מרכיבים ארוכות.
  • העדיפו בישול ביתי מתוצרת טרייה ופשוטה.
  • שלבו בתפריט קטניות, דגנים מלאים, שמן זית, דגים וירקות.
  • שימו לב – גם בני 50+ יכולים להשפיע דרמטית על עתידם הקוגניטיבי.
 

המסר הבריאותי – קריאת השכמה לדור שלם

נכון להיום, אין תרופה המרפאת את מחלת האלצהיימר – אך מסתמן שיש דרך להפחית את הסיכון להתפתחותה. ההחלטות הקטנות שאנחנו עושים מדי יום – מול מדפי הסופר, מול תפריט במסעדה, מול סיר במטבח – הן אלו שמעצבות את העתיד שלנו.

אז אולי הגיע הזמן לשוב אל הצלחת הפשוטה, המזינה, והבריאה – ולבחור בחיים.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי