המוח משקר לכם: למה פחד טיסה כל כך נפוץ – ואיך עוצרים את זה בזמן אמת?
פחד טיסה. (צילום: Melnikov Dmitriy/shutterstock)

לייף סטייל

המוח משקר לכם: למה פחד טיסה כל כך נפוץ – ואיך עוצרים את זה בזמן אמת?

למרות שטיסה היא אחד מאמצעי התחבורה הכי בטוחים בעולם, המוח שלנו משכנע אותנו שמשהו רע עומד לקרות. למה זה קורה – ואיך מרגיעים את החרדה ברגע האמת?

נעם ברקאי
הוספת תגובה
המוח משקר לכם: למה פחד טיסה כל כך נפוץ – ואיך עוצרים את זה בזמן אמת?
פחד טיסה. (צילום: Melnikov Dmitriy/shutterstock)
אא

פחד טיסה הוא אחד הפחדים הכי נפוצים שיש – וזה ממש לא משנה אם אתם טסים כל חודש או רק פעם בכמה שנים. עבור חלק מאיתנו, טיסה היא בסך הכול אי-נוחות רגעית – רעידות קטנות, קצת מתח בזמן ההמראה, וזהו. אבל עבור אחרים, מדובר בחרדה משתקת – כזו שגורמת להם להימנע מטיסות לגמרי, גם כשזה אומר לוותר על חופשה, עבודה או מפגש משפחתי חשוב.

הדבר המוזר הוא שטיסה נחשבת לאחד מאמצעי התחבורה הכי בטוחים בעולם. בשנת 2024 לבדה טסו כ-4.4 מיליארד אנשים ברחבי העולם, ולפי ארגון התעופה הבינלאומי (IATA), יש בממוצע תאונה אחת בלבד על כל 1.26 מיליון טיסות. אז למה, למרות כל הנתונים המרגיעים האלה, כל כך הרבה אנשים עדיין מרגישים חרדה ברגע שהם עולים למטוס? התשובה, מתברר, טמונה בראש שלנו.

אז למה בעצם טיסה מפחידה כל כך?

הפחד מטיסה הוא לא באמת פחד ממטוס או מגובה – זה פחד מחוסר שליטה. כשאתם נוהגים ברכב, אתם שולטים בהגה. אפילו כשאתם נוסעים באוטובוס או ברכבת, אתם עדיין מרגישים שאתם יכולים לקום, לרדת בתחנה או לשנות מסלול. אבל במטוס – ברגע שהדלתות נסגרות והמטוס ממריא – אתם כבר לא בשליטה. אתם תלויים לחלוטין בטייס, בצוות הדיילים ובמערכות האוטומטיות של המטוס.

"דווקא התחושה הזו של חוסר שליטה היא מה שהופכת את הטיסה לכל כך מאיימת עבור אנשים עם נטייה לחרדה," מסביר ד"ר אהוד רוזיצקי, פסיכיאטר ראשי של שירותי בריאות כללית במחוז ירושלים. "ברגע שהמטוס באוויר, אין לכם איך להפסיק את זה – וזה מה שיוצר את תחושת החרדה."

אבל זו לא הסיבה היחידה. יש גם את הקטע הפסיכולוגי. כל תאונת מטוס – נדירה ככל שתהיה – מיד מקבלת סיקור נרחב בתקשורת. כותרות מפוצצות, פרטים דרמטיים, ראיונות עם ניצולים – כל זה חודר לנו עמוק לתודעה, ויוצר תחושה שטיסות מסוכנות הרבה יותר ממה שהן באמת. וכשזה מחוזק בעוד סדרות וסרטים על התרסקויות מטוסים – ברור למה המוח שלנו משתכנע שהתרחיש הגרוע מכל עומד לקרות.

הפחד לא תמיד קשור להתרסקות

עבור אנשים מסוימים, הפחד בכלל לא קשור להתרסקות – אלא לתחושה של מחנק. טיסה יוצרת סיטואציה צפופה וסגורה – בלי יכולת לצאת, לזוז או אפילו להרגיש קצת מרחב אישי. "זה מזכיר מאוד קלסטרופוביה," מסביר ד"ר רוזיצקי. "גם אם אין סכנה ממשית, המוח מפרש את התחושה הזו כאיום – וזה מפעיל את מנגנון החרדה."

עבור אחרים, הפחד הוא דווקא מהתגובה הפיזית של הגוף. אנשים הסובלים מהפרעת פאניקה, למשל, חוששים שאם הם יחוו התקף חרדה במהלך הטיסה – לא תהיה להם דרך לברוח. "החשש הוא שאם משהו יקרה – לא תהיה גישה לטיפול רפואי, או שהצוות לא יוכל לעזור," מוסיף רוזיצקי. "הפחד הזה מייצר 'חרדת ציפייה' – כלומר, פחד מהפחד עצמו."

אז איך מתמודדים עם פחד טיסה?

החדשות הטובות הן שיש מה לעשות. יש כלים מעשיים שממש עובדים – ויכולים לעזור לכם לטוס בשקט. זה לא קסם – אבל עם תרגול נכון וסבלנות, אפשר לשלוט בפחד ולעלות למטוס בראש שקט.

  • נשימות עמוקות – כי זה עובד
    כשאתם חווים חרדה, הגוף נכנס למצב של "לחימה או בריחה" – הדופק עולה, הנשימה מתקצרת והגוף מתכווץ. נשימות עמוקות הן הדרך הכי פשוטה להרגיע את התגובה הזו. נסו שאיפה של ארבע שניות, עצירה לשנייה אחת, ונשיפה איטית של שש שניות. זה מאותת למוח שאין סכנה – והגוף נרגע.

  • דמיון מודרך – תעבירו את המוח למקום אחר
    כשאתם יושבים במטוס ומרגישים את החרדה מתקרבת – נסו לדמיין שאתם במקום אחר. חוף ים, פארק ירוק, או אפילו במיטה בבית. ככל שהמחשבה תהיה חיה יותר – כך המוח "ישכח" שאתם במטוס.

  • תעסוקה – תנו למוח משהו אחר לחשוב עליו
    הורידו סרט שאתם אוהבים, הכינו רשימת השמעה של מוזיקה מרגיעה או קחו איתכם ספר טוב. ברגע שהמוח עסוק – הוא פחות פנוי לחרדה.

  • חשיפה הדרגתית – כן, זה באמת עוזר
    מחקרים מראים שטיפול בחשיפה – אפילו באמצעות סימולטורים או מציאות מדומה – עובד מצוין נגד פחד טיסה. כשאתם נחשפים לסיטואציה בתנאים מבוקרים ובטוחים, המוח לומד שהמצב לא באמת מסוכן – והחרדה נחלשת.

  • טיפול תרופתי – כשצריך, זה לגיטימי
    במקרים מסוימים, רופא יכול להמליץ על תרופות הרגעה קלות כדי להקל על החרדה בזמן הטיסה. זה לא פתרון לטווח ארוך – אבל לפעמים זה בדיוק מה שצריך כדי לעבור את המשוכה הראשונה.

אל תתנו לפחד לנהל אתכם

הטעות הכי גדולה שאנשים עושים היא להימנע מטיסות בגלל החרדה. ההימנעות אולי מרגיעה לרגע – אבל בפועל, היא רק מחזקת את הפחד. "ככל שאדם נמנע יותר – כך המוח מקבל אישור שהפחד מוצדק," מסביר ד"ר רוזיצקי. "הדרך היחידה להשתחרר באמת היא להתמודד – בצורה הדרגתית ובטוחה."

אפשר לנצח את הפחד

פחד טיסה הוא אמיתי – אבל הוא לא חייב לנהל אתכם. עם כלים נכונים, ליווי מקצועי אם צריך, והרבה סבלנות – אפשר לשבור את מעגל החרדה ולחזור לטוס בשקט. טיסה היא לא גזירת גורל – היא כלי שמאפשר לכם להגיע למקומות חדשים, לפגוש אנשים ולחוות חוויות. ברגע שתבינו את זה – השמיים באמת יהיו הגבול.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
טיסהחרדה
שידור חי