אחת ולתמיד: מה פשר הכתם האדום שמופיע לעיתים בביצים, ומהי עמדת ההלכה לגביו?
מה פשר הדם שמופיע לעיתים בביצים? (m.dipo/shutterstock)

יהדות

אחת ולתמיד: מה פשר הכתם האדום שמופיע לעיתים בביצים, ומהי עמדת ההלכה לגביו?

רבים נבהלים ממראה הכתם האדום שמופיע לעיתים בתוך ביצה, אבל מעבר לאסתטיקה, יש לו השלכה חמורה מבחינת הכשרות. כל מה שצריך לדעת לפני ששוברים ביצה במטבח

עידו לוי
הוספת תגובה
אחת ולתמיד: מה פשר הכתם האדום שמופיע לעיתים בביצים, ומהי עמדת ההלכה לגביו?
מה פשר הדם שמופיע לעיתים בביצים? (m.dipo/shutterstock)
אא

בכל פעם שצצה השאלה הזו מחדש, חשוב להבין את שורשה, גם מבחינה בריאותית, וגם בעיקר מהיבט הלכתי. רבים נתקלו בתופעה: שברו ביצה לצורך הכנת חביתה, ומצאו בתוכה נקודה אדמדמה קטנה. יש שנבהלו, אחרים השליכו את הביצה מיד. מה באמת עומד מאחורי התופעה הזו?

אותו כתם אדום שמופיע בתוך חלמון הביצה, או לעיתים בחלבון, נובע משבר זעיר בכלי דם של התרנגולת, בזמן תהליך ההטלה. מדובר בתופעה טבעית, תוצאה של תהליך הביוץ. לעיתים מופיעים גם כתמי "בשר", כהים יותר, שמקורם ברקמות קטנות ממערכת הרבייה של העוף. אין לכך קשר להפריה או למחלות.

למרות שגופי בריאות עולמיים מציינים כי אין סכנה בריאותית באכילת ביצה כזו כל עוד היא טרייה ומבושלת היטב, ההלכה היהודית פוסקת כך: לשיטת מרן השולחן ערוך, כאשר מופיע דם בתוך החלמון, אפילו בכמות קטנה, יש לאסור את כל הביצה. לעומת זאת, אם הדם נמצא רק בחלבון (החלק הלבן), ניתן להסיר את הדם עצמו ולהתיר את שאר הביצה. כך נוהגים בני עדות המזרח, וכך פסק מרן הרב עובדיה זצ"ל. מנגד, הרמ"א פסק כי בכל מקרה שבו מתגלה דם בביצה, בין אם בחלמון ובין אם בחלבון, יש לאסור את כולה. מנהג זה התקבל בקרב יוצאי אשכנז, הנוהגים להחמיר ולפסול את הביצה בשלמותה בכל מקרה של כתם דם.

אמנם כיום, בזכות מערכות הסינון בתעשיית הביצים, מרבית הכתמים מתגלים עוד לפני שהביצים מגיעות למדפים. שיטות כמו "נרייה", שמאירות את פנים הביצה, מצליחות לזהות חריגות רבות. אבל עדיין, פה ושם, ביצים "בורחות" מהמיון ומגיעות אל בית הצרכן.

נתון מעניין שהתגלה במחקרים הוא כי ביצים עם קליפה חומה נוטות להציג שכיחות גבוהה יותר של כתמים, לעומת אלו שצורתן לבנה. ההסבר נעוץ ככל הנראה בגנטיקה של התרנגולות ובהבדלים פיזיולוגיים בין הזנים. גם תנאים סביבתיים כמו תזונה לקויה, מתח או מחלות בעדר עלולים להשפיע על היווצרות כתמים.

ויש מי שמנסה להכניס ספקות: אולי זו ביצה מופרית? ובכן, חשוב לדעת, כתם דם אינו סימן להפריה. רוב הביצים המסחריות שמגיעות לשווקים אינן מופריות כלל, מכיוון שתהליך ההטלה מתרחש גם ללא נוכחות תרנגול. מדובר בבלבול נפוץ, שאין לו בסיס מדעי.

תעשיית הביצים בישראל, שעובדת תחת רגולציה מחמירה, מחויבת להבטיח רמת ניקיון וסינון גבוהה. תקנים מחייבים סילוק ביצים עם כתמי דם משמעותיים, אך כאמור, כתמים קטנים עשויים להיחשף רק בבית.

מן ההיבט התורני, מדובר במסר עמוק: התורה אינה עוסקת רק במאכלים שאינם בריאים, אלא גם בקדושה הפנימית של המזון. לא כל מה שמותר לפי משרד הבריאות, מותר גם לפי שולחן ערוך. וזה הבדל מהותי בתפיסת החיים היהודית, שמניחה רף רוחני מעבר לרף המדעי.

ולסיום, מספר המלצות מעשיות לצרכן:

  • ביצים שיש להן ריח לא טוב, צבע חריג או שהן סדוקות, לזרוק מיד
  • הקפידו לשמור ביצים בקירור ולהחזיק היגיינה במטבח
  • זכרו: בביצים חומות יש מעט יותר סיכוי לכתמים, אך זה עניין ביולוגי ולא איכותי

במילים פשוטות, נשמור על המטבח שלנו נקי לא רק מבחינה גשמית, אלא גם ברמה רוחנית.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי