מזון מעובד מתוכנן בקפידה כך שיעניק תחושת סיפוק מיידית
מזון מעובד מתוכנן בקפידה כך שיעניק תחושת סיפוק מיידית (צילום: Flotsam/shutterstock)

בריאות

למה אי אפשר להפסיק לאכול? הגילוי החדש שחושף את מה שמסתתר בתוך החטיף

מחקרים מדעיים חושפים את האמת מאחורי המזון המעובד שגורם לנו לאבד שליטה. לא מדובר בחולשה, אלא בתכנון ממכר שמופעל על המוח. ואיך אפשר להפסיק בלי לסבול?

אלעד צור
הוספת תגובה
מזון מעובד מתוכנן בקפידה כך שיעניק תחושת סיפוק מיידית
מזון מעובד מתוכנן בקפידה כך שיעניק תחושת סיפוק מיידית (צילום: Flotsam/shutterstock)
אא

למה קשה לעצור אחרי ביס אחד: המדע שמאחורי המזון שמעודד אכילה בלתי נשלטת

רבים מאיתנו מכירים את התחושה - פתחתם שקית חטיף במחשבה על טעימה קטנה, ותוך זמן קצר גיליתם שהשקית התרוקנה לחלוטין. זו לא בהכרח חולשת אופי או העדר שליטה עצמית. בשנים האחרונות הולכת ומתבררת התמונה: מזון מעובד מתוכנן בקפידה כך שיעניק תחושת סיפוק מיידית, יהיה קל לאכילה, נמס במהירות בפה - ויעודד אותנו להמשיך לאכול גם כשכבר אכלנו די.

מונח מקצועי המתאר את התופעה הוא "היפר פלטביליות" - שילוב של רכיבים כמו שומנים, סוכרים, פחמימות זמינות ומלחים, יחד עם טעמים עזים ומרקמים שמחמיאים לחיך. מחקרים מצביעים על כך ששילובים אלו מפעילים אזורים במוח הקשורים לתגמול ודחף, ממש בדומה להשפעה של חומרים ממכרים. ככל שהשילוב הזה מדויק יותר - כך הסיכוי להפסיק לאכול פוחת.

מה אומרים המדענים - ומה גילו בניסויים קליניים

אחד המחקרים הבולטים נערך בסביבה מבוקרת, כאשר קבוצת נבדקים אכלה במשך שבועיים מזון אולטרה מעובד, ולאחר מכן תפריט מבוסס על מזון טבעי. הקלוריות, רכיבי התזונה והכמויות הותאמו, אך התוצאה הייתה חד־משמעית: המשתתפים אכלו בממוצע 500 קלוריות נוספות ביום בזמן צריכת המזון המעובד - והשמינו בהתאם. מכאן עולה שמבנה המזון, המרקם שלו, מהירות האכילה שהוא מעודד ואופן העיבוד - חשובים לא פחות מהמרכיבים עצמם.

בנוסף לכך, מזון עתיר צפיפות קלורית נאכל מהר יותר, לפני שהשובע מתחיל להשפיע. גם עומס גליקמי גבוה מגביר חשקים, בין אם בגלל עלייה חדה ברמות הסוכר בדם או בשל השפעה ישירה על אזורי תגמול במוח.

מהם המזונות הבעייתיים - ואילו חלופות כדאי לשקול

מוצרים מסחריים רבים כוללים את השילוב הבעייתי של סוכר, שומן ומלח - ובעיקר כשהם מוגשים באריזות גדולות. למשל: חטיפים מלוחים כמו צ'יפס ודוריטוס, חטיפי גבינה, עוגיות ממולאות, גלידות עם תוספות עשירות, דגנים ממותקים, מאפים מתועשים, פיצות קפואות, ממרחים מתוקים ומשקאות עתירי סוכר.

לעומת זאת, ישנן חלופות שיכולות לצמצם את הדחף: פופקורן ביתי במקום חטיפים, יוגורט עם פרי טרי במקום גלידה, שוקולד מריר במידה במקום חטיפי שוקולד, וטוסט מחיטה מלאה עם גבינה רזה במקום מאפים ממולאים. גם מנות קטנות, הכנה ביתית והפחתת כמות התיבול יכולות לסייע.

כיצד אפשר לשלוט בצריכה - גם בלי איסורים קשים

למרות הקושי, אפשר לפתח הרגלים שיעזרו בניהול הצריכה. ראשית, חשוב לזהות את המזונות שמפעילים אצלנו את תחושת האובדן שליטה. שנית, קריאת תוויות ובדיקת רשימות רכיבים תורמת להבנת הסיכון. בנוסף, קצב אכילה איטי יותר, אכילה בישיבה ומנות מדודות מצליחות להפחית קלוריות. איזון בין חלבון, שומן בלתי רווי וסיבים מסייע ליציבות אנרגטית ולשליטה על חשקים.

סביבה תומכת גם היא קריטית: פחות מוצרים בעייתיים בבית, אחסון מוסתר ולא גלוי, ותכנון מנות מראש. לא פחות חשוב - לא תמיד חייבים להימנע לחלוטין ממזונות אהובים. גבולות גמישים, כמו תדירות מוגדרת או כמות קבועה, יכולים לאפשר שליטה מבלי ליצור תחושת מחסור.

ומה עם התמכרות למזון - האם זו אבחנה רפואית?

המונח "התמכרות למזון" איננו מוגדר עדיין כהפרעה רשמית במדריך האבחוני DSM, אך יש לו מקום בשיח המדעי. נמצא דמיון בין מנגנוני האכילה הכפייתית ובין התמכרות לחומרים. כלים להערכה, דוגמת YFAS 2.0, פותחו כדי לאבחן תסמינים דמויי התמכרות ביחס למזון.

המלצות גופי הבריאות: פחות סוכר, יותר מודעות

הנחיות ארגון הבריאות העולמי קוראות לצמצם סוכרים חופשיים לפחות מעשרה אחוזים מהקלוריות היומיות, ומומלץ אף לרדת לחמישה אחוזים. איגוד הלב האמריקאי אף מחמיר יותר וממליץ על מגבלה של עד שישה אחוזים. המלצות אלה מתכתבות עם כלל המחקרים שמצביעים על קשר הדוק בין עודף סוכר, עיבוד תעשייתי מוגבר ואכילת יתר.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי