ראש השנה

הרב ארז קדוסי חושף: הסוד בתפוח שמביא שפע ומדוע לא כל דבש מתאים לראש השנה

מנהג עתיק עם עומק מיסטי: מה באמת מסמל התפוח בסעודת החג, למה המקובלים העדיפו סוכר על דבש, ואיך מתכון אחד של הרבנית דנית קדוסי עשוי להפוך את השנה שלכם למתוקה במיוחד

הרב ארז קדוסי
הוספת תגובה
אא
ריבת תפוחים. (צילום: השימוש בסרטון נעשה על פי סעיף 27א בכפוף לחוק זכות היוצרים. בעל זכות היוצרים זכאי לבקש את הסרת הסרטון מ- [email protected])

בלילות ראש השנה, סביב שולחן הסעודה, יהודים בני עדות שונות נוהגים לאכול "סימנים": מאכלים עתיקים בעלי סמליות ותפילה לשנה הקרובה. מהבולטים שבהם: התפוח.

אצל בני עדות אשכנז נהוג לטבול תפוח בדבש. אך בקרב הספרדים ובני עדות המזרח, נוהגים לבשל את התפוח בסוכר, לא רק כדי להעצים את טעמו, אלא גם כדי לרכך את הדין ולבטא תפילה סמויה ומתוקה.

המקובלים, מצדם, נמנעו מלאכול דבש בראש השנה, בשל היותו סמל לדין ולגבורות - והעדיפו סוכר פשוט, שיש בו סימן לברכה ולא לחומרה. כך מבואר בשו"ת "שופר בציון" (סימן כב).

רמזים עמוקים בפרי אחד

מרן הבן איש חי, רבי יוסף חיים מבגדד זצ"ל, כתב (פרשת ניצבים, סימן ד) מנהג לאכול תפוח מבושל בסוכר ולומר קודם לכן:

"יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו, שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".

לדבריו, בתפוח מצויים שלושה מישורים של הנאה - טעם, מראה וריח - והם משמשים כסמל לשלושת עמודי השפע שעם ישראל מבקש בראש השנה:

  • בני: לזכות בפרי בטן ובנים זכרים בריאים ושלמים

  • חיי: לרפואה, חוסן ובריאות לקיום התורה

  • מזוני: לפרנסה טובה, בנחת, ובברכה

מתכון משפחתי: ריבת תפוחים לשנה מתוקה

בהשראת דברי הרב, מגישה הרבנית דנית קדוסי מתכון מיוחד לריבת תפוחים ירוקים. מתכון פשוט, מדויק ועמוק בטעמיו, שמביא את ברכת החג לכל בית.

ריבת תפוחים ירוקים - "מתכון מתוק"

רכיבים:

  • 20 תפוחי גראנד סמיט (קלופים, חתוכים לקוביות גסות)

  • 2 ליבות תפוחים עם הגרעינים (לקרישת הריבה - לא לוותר)

  • 3.5 כוסות סוכר

  • 2 מקלות קינמון + כפית קינמון טחון

  • חצי לימון סחוט כולל הגרעינים

  • כפית מחית וניל או שקית סוכר וניל

  • חצי כפית ציפורן טחון

הוראות הכנה:

  1. מניחים את כל המרכיבים בסיר רחב וגבוה

  2. מביאים לרתיחה עדינה, מנמיכים את האש ומבשלים כ־40 דקות עד שהריבה מסמיכה

  3. מצננים, מעבירים לצנצנות מעוקרות, שומרים בקירור

  4. הריבה נשמרת עד חצי שנה, טעימה ומתאימה גם לשבתות וחגים


"בזכות אהבת ישראל ולימוד התורה, נזכה כולנו לחוש את מתיקות התורה, לגאולה הקרובה במהרה בימינו."

"לשנה טובה תכתבו ותחתמו"

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי