סגולת הדגים בשולחן שבת: הרב ארז קדוסי עם הסודות שלא הכרתם
דגים לכבוד שבת.(צילום: גב' ד.קדוסי)

סגולות

סגולת הדגים בשולחן שבת: הרב ארז קדוסי עם הסודות שלא הכרתם

מדוע צדיקים מדורות קודמים הקפידו לאכול דגים בכל סעודה? ומה הקשר בין עיני הדגים להשגחה עליונה? הסברים נדירים ומחוזקים מדברי חז"ל

הרב ארז קדוסי
הוספת תגובה
סגולת הדגים בשולחן שבת: הרב ארז קדוסי עם הסודות שלא הכרתם
דגים לכבוד שבת.(צילום: גב' ד.קדוסי)
אא

שולחן השבת היהודי מתואר זה דורות כמפגש של קדושה ועונג ובמרכזו מאכלים מסורתיים בשר יין ודגים. על כך נאמר בישעיה "וקראת לשבת עונג". הרב ארז קדוסי מביא בדבריו שורת טעמים וסגולות מתוך דברי חז"ל וצדיקי ישראל המחדדים את המשמעות הרוחנית שבאכילת דגים דווקא בסעודות שבת.

חז"ל בגמרא שבת קיח מבטיחים כי מי שמקיים מצוות שלוש סעודות בשבת ניצל משלוש פורענויות חבלי משיח דינה של גיהינום ומלחמת גוג ומגוג. בתוך מסגרת זו מתבררת מעלתם של הדגים כאשר גדולי ישראל לדורותיהם העניקו לכך פרשנויות עמוקות ורבות.

בין הדברים שמביא הרב קדוסי:

השגחה תמידית עיני הדגים אינן נעצמות והן סמל להשגחת ה' הרצופה על עמו.
סגולה לפרנסה דגים בגימטרייה שווים למילה זן והם רמז לשפע מזונות מן השמים.
תיקון הצדיקים האר"י הקדוש מסר כי ניצוצות נשמות מתגלגלים בדגים ואכילתם בשבת מעניקה להם תיקון.
מעלה עליונה ביצירה הדגים נבראו מן המים היסוד העליון מבין ארבעת היסודות ולכן יש באכילתם בשבת מדרגה רוחנית מיוחדת.
אין צורך בשחיטה בניגוד לבהמה ולעוף הדגים אינם דורשים שחיטה ומוכנים לאכילה מיד עם צאתם מן הים רמז לכך שהם מתוקנים מעצם בריאתם. אומרת התורה הקדושה: "את זה תאכלו מכל אשר במים כל אשר לו סנפיר וקשקשת במים בימים ובנחלים אותם תאכלו"
(ויקרא יא, ט).אחים יקרים, על פי תורתנו הקדושה: אנו למדים שדג מותר בתנאי שיהיו לו גם קשקשת וגם סנפירים.

ברכה משולשת הדגים האדם והשבת שלושתם מבורכים בימי הבריאה ומכאן שמאכל הדגים בשבת הוא סמל לאיחוד הברכות.
שמירה לכל השבוע על פי רבני משפחת מוצפי אכילת דגים בשלוש הסעודות מגינה על האדם בכל ימי השבוע.
מנהגי צדיקים הבבא סאלי הקפיד על אכילת דגים ביד ימין והיה מברך עליהם בקדושה רבה ואף שילב בכך בדיחותא "מאז שהדג הקיא את יונה חוששים הדגים מהקאה נוספת לכן נותנים להם ערק לנוח במעיים".

הרב קדוסי מסכם כי אין מדובר רק במנהג קולינרי אלא במעשה רוחני עמוק השוזר יחד סגולות ברכות ותיקוני נשמות. אכילת דגים בסעודות שבת היא חלק בלתי נפרד ממצוות עונג שבת וכוחה להביא שמירה פרנסה וישועה לכל ימי השבוע הוא מדגיש.

השולחן הערוך בשבת עם הדגים היין והשירה אינו רק חוויה משפחתית אלא ביטוי לקדושה נצחית. ובזכות שמירת מצוות הסעודות ושמחת השבת מוסיף הרב קדוסי נזכה לגאולה שלמה במהרה בימינו.

מתכון מנצח: דג דניס בתנור עם עשבי תיבול לכבוד שבת קודש | גב' ד.קדוסי

מצרכים:
4-5  יחידות דג שלם דניס / מושט או כל דג טרי אחר
6 שיני שום
חצי חבילה כוסברה
חצי חבילה פטרוזיליה
לימון שלם סחוט
חצי כוס שמן זית
מלח פלפל
צ'ילי גרוס רבע כפית (אפשר לוותר)
ירקות חתוכים: גמבות, פלפלים בצבעים, פרוסות לימון, עגבניות שרי שלמות. בצל סגול פרוס.

אופן ההכנה: מחממים תנור ל-200 מעלות.
שוטפים היטב את הדגים ומייבשים. חורצים פסים בדגים עם סכין לפני 'העיסוי' בתערובת עשבי התיבול.
מפזרים את שיני השום לצד הדגים. טוחנים את עשבי התיבול והשום בבלנדר / מעבד מזון.
מוסיפים לימון סחוט שמן זית ותבלינים. מעסים את הדגים בתערובת.
מסדרים בתבנית ירקות חתוכים מעל את הדגים. פרוסות לימון מעל הדגים.
מפזרים מעל מעט מלח גס ופלפל שחור גרוס. מזלפים מעט שמן זית.
מכסים בנייר אפייה ומעל נייר כסף. אופים 20 דקות. מורידים את נייר הכסף ואופים עוד 10 דקות. וזה הכל!

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי