ענבים: הפרי המתוק שנחשב מסוכן. האם הוא באמת כך?
(צילום: Is Plant/shutterstock)

בריאות המזון

ענבים: הפרי המתוק שנחשב מסוכן. האם הוא באמת כך?

מחקר חדש מצביע על כך שאין סיבה לחשוש מתכולת הסוכר של הענבים – להפך. בזכות שילוב ייחודי של נוגדי חמצון ופוליפנולים, הם עשויים לתרום לבריאות הלב, המוח, העור והעיניים

עידו לוי
הוספת תגובה
ענבים: הפרי המתוק שנחשב מסוכן. האם הוא באמת כך?
(צילום: Is Plant/shutterstock)
אא

במשך שנים נחשבו הענבים ל"פרי בעייתי" - כזה שכדאי להגביל בצריכה בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבו. אך מחקר חדש מציג תפיסה שונה לחלוטין: לא רק שאין סיבה להתרחק מהם, אלא נראה שהם מועמדים רציניים לתואר אחד המזונות הבריאים ביותר בטבע.

המאמר, שהתפרסם לאחרונה ב־Journal of Agriculture and Food Chemistry, נכתב על ידי פרופ’ ג’ון פזוטו, מהחוקרים הבולטים בתחום הרסברטרול - נוגד חמצון מרכזי המצוי בקליפת הענב. לדבריו, אף שהכינוי "סופר פוד" אינו מוגדר מדעית, הרי שהענבים עומדים בכל הקריטריונים המקובלים: הם עשירים במאות תרכובות פעילות - פוליפנולים, נוגדי חמצון ורכיבים נוספים - הפועלים יחד ליצירת השפעה רחבה על הגוף.

בניגוד למזונות אחרים שבהם רכיב יחיד אחראי לרוב היתרונות, בענבים הערך התזונתי נובע מהשילוב המיוחד של חומרים פעילים. מחקרים הראו כי צריכתם תורמת לבריאות הלב וכלי הדם, משפרת את זרימת הדם ומסייעת באיזון רמות הכולסטרול.

היתרונות לא עוצרים כאן: מחקרים קושרים בין אכילת ענבים לבין שימור תפקוד קוגניטיבי תקין, שיפור בהגנה הטבעית של העור מפני קרינת השמש, ואף תרומה לאיזון המיקרוביום במערכת העיכול. בתחום הראייה נמצא כי הענבים עשויים לסייע בשמירה על צפיפות הפיגמנט ברשתית - גורם חשוב לחדות הראייה.

תחום מחקר מתפתח בשם נוטריגנומיקה, הבוחן את הקשר בין מזון לגנים, מצביע על כך שענבים מסוגלים להשפיע על ביטוי הגנים במערכות שונות בגוף. ייתכן שזהו ההסבר לכך שהשפעתם ניכרת במגוון רחב כל כך של מערכות ביולוגיות.

ענבים אולי נראים כמו חטיף מתוק ותמים, אך המדע מגלה שהם הרבה יותר מכך - פרי קטן בעל עוצמה תזונתית אדירה, שמסוגל להשפיע לטובה על הבריאות הפיזית והקוגניטיבית כאחד. אולי הגיע הזמן לחשוב מחדש על מה ששמים בקערת הפירות.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי