
הלכות כשרות

לכבוד ערב ראש חודש החליטה רחלי שהיא מכינה ארוחת ערב חגיגית לבני הבית, לשה בצק ואפתה פיצה טעימה ועסיסית, היא גם הכינה רוטב שום ביתי וטעים, אחרי שהכינה נזכרה שאת השום היא חכתה עם סכין בשרי, היא לא ידעה האם מותר לאכול את הרוטב שום עם הפיצה או שהוא נחשב לבשרי, מה דעתכם?
תשובה: מבואר בשולחן ערוך בסימן צו סעיף א שאדם שחתך בסכין בשרית דבר חריף כמו בצל, פלפל חריף, לימון וכדו', אז יש לבדוק האם הסכין היא בת יומה דהיינו אם השתמשו בה ב24 שעות האחרונות לבשרי חם או לא,
אם היא בת יומה אז אסור לאכול את הבצל או השום עם אוכל חלבי כיון שהשילוב של חריפות המאכל ביחד עם דוחק הסכין גורם לסכין הבשרית להפליט טעם בשרי לתוך המאכל הנחתך, ולכן האוכל עצמו נהפך להיות בשרי, ואסור לאוכלו עם חלב.
אבל אם הסכין היא אינה בת יומה, כלומר לא השתמשו בה לבשרי חם ב 24 שעות האחרונות, נחלקו הפוסקים בדבר לדעת הגר"ע יוסף מותר להשתמש בו לחלבי, אבל הבן איש חי ועוד פוסקים החמירו בדבר לכתחילה, והתירו רק במקום הפסד מרובה.
יש לציין שלבני אשכנז בכל אופן יש להחמיר בדבר, גם כאשר הסכין אינה בת יומה
עצה טובה לייחד סכין פרווה שהיא תהיה מיועדת רק לחיתוך דברים חריפים כמו לימון, בצל, שום ובכך למנוע מכשול של שימוש בדבר חריף למין ההפכי.
סיכום: אם הסכין בת יומה אסור לאכול את הרוטב שום עם חלבי, אבל אם הסכין אינו בן יומו לדעת הגר"י יוסף מותר, לבני אשכנז אסור, וכן יש פוסקי ספרד שהחמירו בזה לכתחילה.
התשובה מאת הרב אביאור אברהם יפרח שליט"א, מורה צדק בבית ההוראה של הגאון הרב אופיר מלכא שליט"א.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו