למה אוכלים דגים ובשר בשבת?
(צילום: Wedding event stock photo/shutterstock)

לקראת שבת

למה אוכלים דגים ובשר בשבת?

מה הקשר בין סעודת השבת לסעודת הצדיקים לעתיד לבוא, ואיך הגימטריה של המאכלים מגלה הבטחה לניצול מדין גיהנום? עונג שבת הוא הרבה יותר ממה שנדמה

הרב עזרא שקלים
הוספת תגובה
למה אוכלים דגים ובשר בשבת?
(צילום: Wedding event stock photo/shutterstock)
אא

אכילת דגים ובשר בשבת אינה רק עניין של טעם ומנהג, אלא מצווה שיש בה עונג שבת ממש. כפי שנאמר במסכת שבת (קיח ע"א), עונג הגוף הוא חלק מהותי מהקדושה של היום. השולחן הערוך במיטבו - עם דגים, בשר ויין - משקף את כבוד השבת. מעבר לכך, חז"ל מלמדים ששבת היא מעין עולם הבא, והמאכלים שבה רומזים לסעודת הצדיקים לעתיד לבוא: הבשר מסמל את שור הבר, והדגים את הלווייתן - אותו דג טהור שנברא מבראשית, אשר עתיד הקב"ה להכין ממנו סעודה מיוחדת (בבא בתרא עה ע"א).

יש גם רמזים נפלאים בגימטריה: דג, בשר ויין - כל אחד מהם שווה בגימטריה קטנה 7, כמספר ימי הבריאה והשבת שהיא היום השביעי. גם החלה, אף שגימטרייתה 16, מתפרקת ל־1 ו־6 - שוב 7. בלשון מליצה אף נאמר: "האוכל דג - גימטריה 7 - ביום דג (יום שביעי) ניצול מד"ג", שזו ראשי תיבות דין גיהנום. כך הופכים המאכלים השבתיים לא רק לתענוג גשמי, אלא גם לסמל רוחני של קדושה וישועה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי