
לקראת שבת

אכילת דגים ובשר בשבת אינה רק עניין של טעם ומנהג, אלא מצווה שיש בה עונג שבת ממש. כפי שנאמר במסכת שבת (קיח ע"א), עונג הגוף הוא חלק מהותי מהקדושה של היום. השולחן הערוך במיטבו - עם דגים, בשר ויין - משקף את כבוד השבת. מעבר לכך, חז"ל מלמדים ששבת היא מעין עולם הבא, והמאכלים שבה רומזים לסעודת הצדיקים לעתיד לבוא: הבשר מסמל את שור הבר, והדגים את הלווייתן - אותו דג טהור שנברא מבראשית, אשר עתיד הקב"ה להכין ממנו סעודה מיוחדת (בבא בתרא עה ע"א).
יש גם רמזים נפלאים בגימטריה: דג, בשר ויין - כל אחד מהם שווה בגימטריה קטנה 7, כמספר ימי הבריאה והשבת שהיא היום השביעי. גם החלה, אף שגימטרייתה 16, מתפרקת ל־1 ו־6 - שוב 7. בלשון מליצה אף נאמר: "האוכל דג - גימטריה 7 - ביום דג (יום שביעי) ניצול מד"ג", שזו ראשי תיבות דין גיהנום. כך הופכים המאכלים השבתיים לא רק לתענוג גשמי, אלא גם לסמל רוחני של קדושה וישועה.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו