בריאות המזון
אם גדלתם בשנות ה־80 או ה־90, כנראה שמישהו בבית סינן לפחות פעם אחת את המשפט: "רק לאכול יותר מדי ביצים – זה מקפיץ את הכולסטרול". אבל נכון ל־2025, המחקר התזונתי מדבר בשפה אחרת לגמרי – והרבה יותר רגועה.
כמה ביצים מותר לאכול? האם הן מסוכנות ללב? והאם כדאי להעדיף ביצים אורגניות? כל התשובות – בלי ספינים.
מטה-אנליזות עדכניות שפורסמו ב־American Journal of Clinical Nutrition וב־BMJ Nutrition, Prevention & Healthמצביעות על תמונה מפתיעה: אין קשר בין צריכת ביצים יומית (גם שתיים ביום) לבין סיכון למחלות לב וכלי דם באנשים בריאים.
מחקר מקיף במיוחד, שניתח נתונים מ־50 מדינות ויותר מ־200,000 משתתפים, מצא כי גם אלו שאכלו מעל 7 ביצים בשבוע – לא סבלו מסיכון מוגבר לתמותה, או מעלייה ברמות הכולסטרול בדם.
המסר של החוקרים ברור: לא הביצה אשמה – אלא אורח החיים כולו.
לביצה ערך תזונתי מרשים שקשה להתחרות בו. היא נחשבת למקור החלבון האיכותי ביותר בטבע – עם ערך ביולוגי של 100, גבוה יותר אפילו מבשר, דגים או גבינות.
החלמון – אותו חלק צהוב-כתום – מכיל לא רק את רוב השומן, אלא גם את הוויטמינים והמינרלים החיוניים (B12, D, ברזל, אבץ ועוד). הלבן? בעיקר מים, חלבון, ומעט קלוריות.
לרוב האוכלוסייה הבריאה, ביצה אחת ביום נחשבת בטוחה ואף מועילה. אצל צמחונים או ספורטאים – שניים או שלושה ביום הם חלק לגיטימי מתפריט מאוזן.
המיתוס לפיו כולסטרול מהמזון בהכרח מעלה את רמות הכולסטרול בדם – כבר מזמן נסדק. כיום ידוע שייצור הכולסטרול בגוף מושפע יותר מהכבד, מהשמנה, מסוכרת, או מתורשה – מאשר מביצה קשה אחת לארוחת בוקר.
גם למי שסובל מכולסטרול גבוה, ניתן לעיתים לשלב ביצים בתפריט, כל עוד מדובר בהמלצה תזונתית מותאמת אישית.
צבע החלמון, בין אם הוא צהוב בהיר או כתום עמוק, נקבע לפי תזונת התרנגולת – ולא משפיע על ערכה התזונתי של הביצה. גם צבע הקליפה (לבן או חום) נובע מגזע התרנגולת, ולא מצביע על הבדל כלשהו בטעם או בערכים הבריאותיים.
ביצים אורגניות מגיעות מתרנגולות שמוזנות ממזון אורגני ולא מטופלות באנטיביוטיקה. ביצי חופש מגיעות ממשקים שבהם לתרנגולות תנאי מחיה מרווחים יותר. בריאותית? ההבדל שולי. מוסרי? תלוי בערכים שלכם.
כאן מגיעות חדשות טובות: ערך החלבון, הוויטמינים והמינרלים נשמר היטב גם בבישול. חום משנה את מבנה החלבון, אך לא את איכותו. ויטמיני B ו־D, ברזל ואבץ – כולם שורדים חימום סביר (כמו בביצה קשה, חביתה או פנקייק).
המשמעות? גם אם אתם אוהבים את הביצה שלכם רכה, קשה או על מחבת – אתם לא מאבדים הרבה בדרך.
הביצה חוזרת למרכז הצלחת, והפעם בגיבוי המדע.
היא מזינה, בטוחה, זמינה – ובעיקר לא אשמה בעליית הכולסטרול של הדור כולו.
אז במקום לחשוש – אולי פשוט להקשיב לגוף, לבחור נכון, ולאכול בתבונה.
את כלה? זה קללל מזמינים עכשיו ערב הפרשת חלה קדוש או חוג בית >>> לחצו כאן!
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו