אל תתנו לשאריות להטעות אתכם: מה שאסור לעשות עם סלט שנשאר
סלט מהמקרר. (צילום: PawelKacperek/shuttrstock)

לייף סטייל

אל תתנו לשאריות להטעות אתכם: מה שאסור לעשות עם סלט שנשאר

זה לא רק טעם וריח: סלטים מתעייפים מהר, ומסוגלים להכיל חיידקים - גם בלי שתראו. שמירה נכונה = מצווה, בריאות - וחיסכון אמיתי בכסף

נעם ברקאי
הוספת תגובה
 אל תתנו לשאריות להטעות אתכם: מה שאסור לעשות עם סלט שנשאר
סלט מהמקרר. (צילום: PawelKacperek/shuttrstock)
אא

כולנו מכירים את התרחיש הזה: מכינים סלט טרי, צבעוני וטעים - לארוחה משפחתית או סעודת ערב - וכשהאורחים הולכים, הקערה חצי מלאה. האם נכון לזרוק? לשמור? ולכמה זמן? מאחורי השאלה הפשוטה הזו מסתתר עולם שלם של ידע שיכול לשפר את איכות המזון שלנו, למנוע תחלואה, ולהפחית משמעותית את הבזבוז במטבח.

אבל מעבר להיגיון הבריאותי - יש כאן גם פן רוחני עמוק: התורה מזהירה אותנו "לא תשחית את עצה" (דברים כ', י"ט), ופרשני הדורות למדו מזה כלל יסוד - איסור "בל תשחית". השלכת מזון ראוי לאכילה, כאשר ניתן היה להשתמש בו או לשמרו, אינה רק חוסר אחריות - אלא גם פגם מוסרי. וכשזה נוגע לירקות טריים, סלטים ורכיבים טריים - שמירה נבונה היא ממש קיום של מצווה.

למה בכלל חשוב לדעת איך שומרים סלט?

בניגוד למאכלים מבושלים שעברו בישול - סלטים מכילים רכיבים חמים, לחים ורגישים, שלעיתים מהווים מצע אידיאלי לחיידקים. כשהם מאוחסנים באופן שגוי, לא רק שהטעם והמרקם נפגעים - אלא עלולה להיגרם הרעלה של ממש.

וזו נקודה מהותית: פיקוח נפש דוחה שבת - כל שכן שראוי להיזהר ממזון שעלול לגרום סיכון בריאותי. ולכן, ידיעת סימני הקלקול והבנת אופן האחסון הנכון הם גם חלק מהזהירות שאדם נדרש אליה כלפי גופו, כמאמר הרמב"ם: "שיהיה גוף האדם בריא ושלם מדרכי ה' הוא".

5 כללי זהב - כך תשמרו סלטים כהלכה:

  1. ייבוש זה החיים - לחות היא אויב. ירקות יבשים מחזיקים פי שניים יותר זמן. את שאריות הסלט כדאי לנקז, לייבש היטב, ולאחסן ללא נוזלים מיותרים.

  2. תכנון מראש - אם צופים שיישאר סלט, עדיף לחתוך ירקות גדולים יותר, ולא לתבל הכול מראש. ככל שחותכים דק - כך הסלט "מתעייף" מהר יותר.

  3. אחסון נכון ומהיר - לא להשאיר על השולחן! לקרר מיד לאחר הארוחה, בכלי ייעודי וסגור (עדיפות לזכוכית). אפשר להוסיף מעט חומץ או לימון - משמרים טבעיים.

  4. מיקום חכם במקרר - מגירת הירקות היא המקום הנכון. לא להניח ליד מוצרי חלב פתוחים - כדי למנוע מעבר ריחות או זיהום.

  5. בדיקה יומית - ערבוב, סילוק עלים נרקבים, והוספת נייר סופג יכולים להאריך את חייו של הסלט בעוד יום.

זיהיתם את זה? לזרוק - בלי שאלות

גם אם קשה בנפש - סלט מקולקל אסור באכילה. הנה כמה סימנים ברורים לכך שאין דרך חזרה:

  • עלים משחירים או ריח חמצמץ? סימן לתחילת ריקבון.

  • מרקם דביק או רך מידי? המבנה התאי התפרק - לא ראוי.

  • נקודות לבנות/ירוקות? עובש. גם אם בחלק אחד - כל הכלי נגוע.

כמה זמן כל סלט מחזיק? תלוי איזה

סוג הסלט מתובל לא מתובל
ירקות ישראלי קלאסי עד 24 שעות עד 36 שעות
סלטי עלים (חסה, בייבי, קייל) 8-12 שעות עד 36 שעות (ביובש טוב)
סלט מבושל (גזר, סלק, תפ"א) עד 3-5 ימים עם רוטב חלבי - עד 48 שעות
סלט אסיאתי (כרוב, גזר) עד 2-3 ימים רטבים כבדים מקצרים זמן
סלטים עם פירות עד 24 שעות ללא רוטב - עד 36 שעות
סלטים עם מיונז/טונה/עוף עד 48-72 שעות בתנאים נאותים בלבד

 

סלט - גם מצווה, גם בריאות

הקב"ה ברא את הארץ בשפע של צבעים וטעמים - אבל בידינו מופקדת הבחירה אם להתייחס למזון כאל ברכה, או כאל מוצר חולף. כשאנו שומרים על הסלטים כמו שצריך, אנו שומרים על גופנו, מקיימים את מצוות "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם", וגם לא פוגעים במשאבים שניתנו לנו מהשמיים.

כי גם בקופסת פלסטיק במקרר - מסתתרת הזדמנות לחיבור עמוק עם ערכי התורה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי