האם קייל הוא הירק הכי בריא בטבע? הנתונים שאי אפשר להתעלם מהם
(צילום: masa44/shutterstock)

בריאות המזון

האם קייל הוא הירק הכי בריא בטבע? הנתונים שאי אפשר להתעלם מהם

מחקרים עדכניים מצביעים על קייל כירק עשיר במיוחד בנוגדי חמצון, פיטוכימיקלים וויטמינים – אבל לא כולם יכולים לצרוך אותו בחופשיות. כל היתרונות, וגם הסיכונים

אלעד צור
הוספת תגובה
האם קייל הוא הירק הכי בריא בטבע? הנתונים שאי אפשר להתעלם מהם
(צילום: masa44/shutterstock)
אא

הוא ירוק כהה, בעל מרקם סיבי, טעם מעט מריר, ושמו עולה לא אחת בדיונים תזונתיים ברחבי העולם – קייל (Kale), ירק ממשפחת המצליבים, סומן בשנים האחרונות כאחד מהמזונות הבריאים והחזקים ביותר בטבע. אך האם הוא באמת עומד מאחורי ההבטחות, או שמדובר בעוד באזז בריאותי חולף?

קייל הוא למעשה זן קדום של כרוב, אך בניגוד לכרוב הקלאסי, העלים שלו אינם מתפתחים לראש סגור, אלא נותרים פתוחים וגליים. השוואה מבנית זו ממקמת אותו במשפחה אחת עם הברוקולי, הכרובית וכרוב ניצנים – ירקות הידועים בתרומתם הבריאותית. מקורו באירופה, שם שימש במשך מאות שנים כירק בסיסי ועמיד במיוחד באקלים הקר.

בשנים האחרונות, מחקרים מדעיים הציבו את הקייל במרכז הבמה התזונתית. בסקירה שפורסמה בכתב העת המדעי Molecules, הודגש הפוטנציאל הבריאותי הגבוה של הקייל – הודות לריכוז משמעותי של פיטוכימיקלים ממשפחת הגלוקוזינולטים, אשר מתפרקים בגוף למרכיבים פעילים בעלי פוטנציאל נוגד סרטן.

בנוסף לכך, הקייל נחשב לאחד מהירקות העשירים ביותר בנוגדי חמצון טבעיים, ובפרט בלוטאין וזאקסנטין – שני קרוטנואידים הידועים בתרומתם להגנה על בריאות העיניים והפחתת הסיכון לניוון מקולרי. חומר נוסף המצוי בעלים הוא קוורצטין – פלבונואיד עוצמתי בעל השפעות נוגדות דלקת, אנטי־ויראליות ואף אנטי־סרטניות. שילוב התרכובות הללו, לצד רמות גבוהות של ויטמין C, תורם לפעילות אנטי־אוקסידנטית מוגברת, כפי שנמצא גם במחקר שפורסם בכתב העת Antioxidants.

מבחינה תזונתית, הקייל מהווה מקור מרשים לוויטמינים ומינרלים. הוא מכיל ריכוז גבוה במיוחד של ויטמין K, החיוני לקרישת דם ולבריאות העצם, ויטמין A בצורת בטא־קרוטן, ויטמין C בכמות הגבוהה מזו שבפרי תפוז ממוצע (במנות של כ־2 כוסות קייל טרי), וכן מינרלים חיוניים כגון סידן, ברזל, מגנזיום ואשלגן. בכוס קייל יש גם כ־3 גרם סיבים תזונתיים, אשר מסייעים לאיזון סוכר וכולסטרול, תפקוד מערכת העיכול ותחושת שובע – וכל זאת ב־33 קלוריות בלבד.

במטבח, הקייל מתגלה כירק רב־שימושי. ניתן להכין ממנו "צ'יפס קייל" אפוי, לשלבו בסלטים לאחר עיסוי עם מעט שמן, להוסיף אותו לשייקים ירוקים, לתבשילים ומרקים, ואף לאדות עם שמן זית ושום להגשה חמה.

דוגמה למתכון פשוט ויעיל היא מאפה ירקות עשיר בחלבון: לאחר טיגון קל של בצל עם קייל ותרד, מוסיפים גבינות רזות, ביצה ותיבול – ואופים לתוצאה מזינה ומשביעה, שיכולה להתאים גם לארוחה קלה או כתוספת לארוחת צהריים.

עם זאת, קיימות קבוצות שצריכות להיזהר בצריכת קייל בכמויות גדולות. אנשים הנוטלים מדללי דם צריכים להתחשב בתכולת ויטמין K הגבוהה שבו, ואילו אלו הרגישים לאוקסלטים – בשל נטייה לאבני כליה – נדרשים למתינות, בעיקר בצריכה של קייל טרי. כמו כן, מומלץ להקפיד על שטיפה יסודית של העלים, מחשש להצטברות חומרי הדברה.

לסיכום, למרות שהמונח "מזון־על" משמש לעיתים לצרכים שיווקיים, במקרה של קייל – נראה כי הנתונים התזונתיים מדברים בעד עצמם. זהו ירק עשיר, בעל ריכוזים גבוהים של רכיבים חיוניים, ותוספת ראויה לכל תפריט מאוזן ובריא.

להמשך קריאה <
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי