אזהרה בצלחת: מחקר חדש חושף את הסיכון המפתיע שטמון באכילת עוף
עוף בתנור. (צילום: Chudo2307/shuttrstock)

חדשות בריאות

אזהרה בצלחת: מחקר חדש חושף את הסיכון המפתיע שטמון באכילת עוף

מחקר חדש קובע: צריכת עוף מרובה עלולה להעלות את הסיכון למוות ולסרטן. כל מה שחשוב לדעת בפנים

אלעד צור
הוספת תגובה
אזהרה בצלחת: מחקר חדש חושף את הסיכון המפתיע שטמון באכילת עוף
עוף בתנור. (צילום: Chudo2307/shuttrstock)
אא

נתונים חדשים שפורסמו השבוע מציתים מחדש את הדיון על מקומה של עופות בתפריט היומי: חוקרים מהמכון הלאומי לגסטרואנטרולוגיה באיטליה פרסמו מחקר עוקבה רחב-היקף שמצא כי צריכה מוגברת של עוף עלולה להיות מקושרת לעלייה בשיעורי התמותה הכללית ואף להעלות את הסיכון למוות ממחלות סרטניות במערכת העיכול.

המחקר, שפורסם ב-17 באפריל בכתב העת המדעי Nutrients, מצטרף לשורת מחקרים שמעלים שאלות בנוגע להשפעות ארוכות הטווח של צריכת בשר לבן, הנתפש לעיתים קרובות כבריא יותר בהשוואה לבשר אדום.

מתודולוגיית המחקר: 19 שנות מעקב אחר הרגלי אכילה

במסגרת המחקר, עקבו החוקרים אחר 4,869 מבוגרים במשך כמעט שני עשורים. לאורך התקופה נמדדו פרמטרים שונים ובהם לחץ דם, מדד מסת גוף (BMI), היסטוריה רפואית, הרגלי תזונה, ועוצמת הפעילות הגופנית - אם כי האחרונה דווחה באופן עצמאי ולא נמדדה ישירות.

מניתוח הנתונים עולה כי משתתפים שצרכו יותר מ-300 גרם עוף בשבוע היו בסיכון גבוה ב-27% למות מכל סיבה, בהשוואה לאלו שהסתפקו בפחות מ-100 גרם בשבוע. מתוך כלל המשתתפים, 1,028 נפטרו במהלך תקופת המחקר, ו-41% מצריכת הבשר השבועית בקרבם התבססה על בשר עוף.

מעבר לכך, בקרב אלו שצרכו עוף בכמות גבוהה, נרשם סיכון מוגבר פי 2.27 למוות מסרטן מערכת העיכול - ממצא שמעורר דאגה נוכח הפופולריות הרבה של בשר עוף בקרב הציבור.

עוף: מרכיב תזונתי איכותי - אך לא חסין מסיכונים

לצד ממצאי המחקר, מומחים בתחום התזונה מנסים להרגיע את הציבור. לורן מנאקר, דיאטנית מוסמכת מדרום קרוליינה, ציינה בראיון ל-Fox News Digital כי עוף מהווה מקור מצוין לחלבון איכותי, ויטמינים מקבוצת B, ברזל ואבץ - רכיבים החשובים לתפקוד מערכות הגוף השונות.

לדבריה, "עוף אינו בהכרח מזיק, אך חשוב להקפיד על צריכה מאוזנת". מנאקר הדגישה כי ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של מתינות תזונתית, והוסיפה כי עודף בצריכה, גם של מזון הנתפש כבריא, עלול להוביל להשפעות שליליות.

פרשנות רפואית: דגש על שומן רווי ואופן ההכנה

ד"ר דונלד הנסרוד, מנהל תחום החיים הבריאים במאיו קליניק, הסביר כי לא די בבחירת סוג הבשר, אלא יש להתייחס גם לכמות השומן הרווי שהוא מכיל. לדבריו, "בשר אדום מכיל רמות גבוהות יותר של שומן רווי בהשוואה לעוף ובשר לבן, ולכן עדיף לבחור בבשרים רזים או חלבונים ממקור צמחי כאשר מתאפשר".

עם זאת, גם אופן ההכנה משחק תפקיד משמעותי. החוקרים עצמם ציינו כי לא נאסף מידע לגבי צורת הכנת העוף - נתון קריטי, שכן ידוע שמזונות מטוגנים או מעובדים מעלים את הסיכון הבריאותי, במיוחד בהקשר של מחלות לב וכלי דם.

מגבלות המחקר: כשלא כל הנתונים ביד

החוקרים הדגישו כי למחקרם יש מספר מגבלות מהותיות. התזונה של המשתתפים דווחה באופן עצמי, דבר שעלול להוביל להטיות בזיכרון או בדיווח. כמו כן, רמות הפעילות הגופנית לא נמדדו בצורה אובייקטיבית, אף על פי שמחקרים קודמים הראו קשר מובהק בין פעילות גופנית לבין ירידה בשיעורי תמותה.

גורם נוסף שלא נלקח בחשבון הוא ההבדלים האפשריים בין סוגי העוף השונים - לדוגמה, עוף אורגני מול עוף מתועש - אשר עשויים אף הם להשפיע על איכות התוצאות.

מבט לעתיד: לאזן, לא להימנע

בסיכום דבריה, לורן מנאקר הבהירה כי אסור להסיק מסקנות חפוזות: "הבריאות שלנו נקבעת מהתמונה התזונתית השלמה, ולא מפריט מזון בודד". תזונה מאוזנת, עשירה בירקות, דגנים מלאים וחלבונים רזים, מהווה את המפתח לשמירה על בריאות טובה לאורך זמן.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי