לא רק תבלין: ג'ינג'ר מוכיח עצמו כמרכיב רפואי רב-עוצמה למניעת מחלות לב
ג׳ינגר. (צילום:Ajale/pixabay)

בריאות המזון

לא רק תבלין: ג'ינג'ר מוכיח עצמו כמרכיב רפואי רב-עוצמה למניעת מחלות לב

מחקר חדש שופך אור על תרומתו של שורש הג'ינג'ר לבריאות כלי הדם והלב, עם השפעות נוספות על מערכת העיכול והחיסון

נעם ברקאי
הוספת תגובה
לא רק תבלין: ג'ינג'ר מוכיח עצמו כמרכיב רפואי רב-עוצמה למניעת מחלות לב
ג׳ינגר. (צילום:Ajale/pixabay)
אא

בעוד רבים מזהים את הג'ינג'ר כתוספת חריפה לתה או למרק אסייתי, מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Cureus מגלה מימד נוסף בשורש הצנוע: פוטנציאל רפואי משמעותי בהתמודדות עם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

ממצאי המחקר מעלים כי צריכת ג'ינג'ר במינון יומי מתון עשויה להפחית את רמות לחץ הדם, הכולסטרול הרע (LDL) והטריגליצרידים - שלוש אבני יסוד מוכרות בהתפתחות מחלות לב. בנוסף, החוקרים מדגישים את תפקידו של הג'ינג'ר כמשפר עיכול, מחזק חיסון טבעי ומפחית דלקות כרוניות בגוף.

הכוח שבשורש: התרכובות הפעילות וההשפעה המערכתית

החוקרים התמקדו במיוחד בפעולתם של שני רכיבים טבעיים המצויים בג'ינג'ר - ג'ינג'רול ושוגאול - שנחשבים לפיטוכימיקלים בעלי השפעה נוגדת חמצון ודלקת. תכונות אלו מקנות להם יכולת לסייע בשמירה על גמישות כלי הדם, באיזון לחץ הדם ובהפחתת רמות שומן בדם.

לפי תוצאות המחקר, השפעות אלו אינן רק תיאורטיות. החוקרים מצביעים על שיפור מדדים קליניים בקרב נבדקים שצרכו ג'ינג'ר לאורך זמן - בין אם בצורתו הטבעית או כתוסף תזונה מבוקר.

תרופה מהטבע? הפוטנציאל של הג'ינג'ר בטיפול תזונתי מונע

בסקירה שנערכה כחלק מהמחקר, הועלתה האפשרות להשתמש בג'ינג'ר כטיפול נוטרצבטי - כלומר, טיפול תזונתי משלים - שמטרתו למנוע או ללוות מצבים בריאותיים קיימים, ובראשם מחלות לב. החוקרים הדגישו כי השפעתו האנטי-דלקתית עשויה להפחית דלקת כרונית בעורקים, לעכב היווצרות קרישי דם ולמנוע הצטברות של רובד שומני מסוכן על דפנות כלי הדם.

עוד עולה מן המחקר כי ג'ינג'ר עשוי לא רק להפחית את הרע (LDL), אלא אף לתרום לעלייה ברמות הכולסטרול הטוב (HDL) - גורם מגן שתרומתו לבריאות הלב מוכרת זה מכבר בספרות הרפואית.

כך תצרכו נכון - והיכן נדרשת זהירות

המינון היומי המומלץ, על פי רוב המחקרים, נע בין 500 מ"ג ל-2 גרם - עם עדיפות להתחלה בטווח הנמוך יותר, כדי להימנע מתופעות לוואי כגון גזים או תחושת אי נוחות בבטן. משרד הבריאות האמריקני מזהיר מפני חריגה מהכמות המרבית של 4 גרם ביום.

למשתמשים בתרופות לדילול דם, או לחולים עם כיבי קיבה - מומלץ להיוועץ ברופא לפני התחלה בשימוש שגרתי בג'ינג'ר, בשל חשש מדימומים או גירוי קיבתי.

מה הדרך האפקטיבית ביותר לצרוך ג'ינג'ר?

העדיפות, כך קובעים החוקרים, היא לג'ינג'ר טרי - שומר מירבי על תרכובותיו הפעילות. אפשרויות חלופיות כמו תה ג'ינג'ר, ג'ינג'ר כבוש או אבקה זמינות ונגישות, אך השפעתן המדויקת עדיין נדרשת לאישוש במחקרים נוספים.

בכל הנוגע לתוספי תזונה, ההמלצה היא לבחור במוצרים הנושאים תקן מוסמך של גופי בדיקה עצמאיים (למשל USP, GMP או NSF), על מנת להבטיח אמינות החומרים והמינון.

לא רק ללב: עזרה גם למערכת העיכול

לצד התרומה הלבבית, ראוי לציין כי ג'ינג'ר משמש ברפואה העממית והמודרנית כאחד לשיפור תפקוד מערכת העיכול. הג'ינג'רול שבו מעודד תנועתיות תקינה של המעיים, מסייע בהקלה על בחילות, ואף נמצא כיעיל במצבים של עצירות קלה או חומציות יתר בקיבה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי