"החג של הצליאקים"? לא ממש: המציאות הקשה של מי שלא יכול לגעת במצה
מצות. (צילום:Chaim Goldberg/Flash90)

כלכלה

"החג של הצליאקים"? לא ממש: המציאות הקשה של מי שלא יכול לגעת במצה

כשעם ישראל מתארגן לליל הסדר - יש מי שנשאר מאחור. בלי מצה, בלי שוויון, ועם הרבה תסכול

עמית רוזנברג
הוספת תגובה
"החג של הצליאקים"? לא ממש: המציאות הקשה של מי שלא יכול לגעת במצה
מצות. (צילום:Chaim Goldberg/Flash90)
אא

פסח, חג הניקיון, הסדר והזהות היהודית, מגיע השנה - שוב - עם שאלה מטרידה למי שחי עם צליאק: איך חוגגים את החג שבו כולם אוכלים מצה - אבל אתה לא יכול?
ובזמן שעם ישראל מצטייד במצות רגילות במחירים שווים לכל כיס, מי שאסור לו לצרוך גלוטן מתמודד עם אתגר כפול - גם הלכתי, גם כלכלי.

הפער: לא סמלי - אלא בלתי נתפס

בדיקה שנעשתה בעזרת אתר השוואת המחירים "פרייסז", מגלה תמונת מצב עגומה: מצות רגילות נמכרות השנה במחיר ממוצע של כ-12 שקלים לקילו. לעומתן, מצות נטולות גלוטן - בעיקר אלו משיבולת שועל מותאמת - נמכרות במחיר ממוצע של כמעט 150 שקלים לקילו.
פער של פי 11.5 - או במילים פשוטות: מעל 1,000% יותר.

וזה עוד לפני שמדברים על זמינות: מצות נטולות גלוטן כמעט ואינן מופיעות ברשתות השיווק הגדולות. לעיתים הן נמכרות רק בהזמנה מוקדמת, ולעיתים - פשוט לא מגיעות כלל.

"אני יושב בליל הסדר - ולא מקיים את המצווה"

דין, צעיר דתי המתמודד עם צליאק, מספר בכנות:

"כולם בטוחים שפסח זה 'החג של הצליאקים'. הרי אין חמץ, אין לחם, אין בורקסים. אבל האמת הפוכה. מצות רגילות עשויות מחיטה - שזה גלוטן לכל דבר. אני לא יכול לגעת בזה. ואם אני רוצה מצות כשרות באמת - זה עולה הון עתק, וגם קשה להשיג."

לדבריו, יש גם בעיה הלכתית: "יש מצות מקמחים כמו תפוחי אדמה או תירס, אבל כתוב עליהן שהן לא ראויות לקיום מצוות. אז אני יושב בסדר, רואה את כולם אוכלים מצה 'על מצות ומרורים יאכלוהו' - ואני לא שותף לרגע הזה. זה כואב."

זמינות אפסית, מחירים מרקיעי שחקים

זהבה ליפמן, אם לשניים שגם היא חיה עם צליאק, מתארת מציאות דומה:

"גם אם אתה מוכן לשלם את המחיר - תמצא את עצמך מסתובב בין סניפים. רק מי שתכנן שבועות מראש מצליח לשים יד על חבילת מצות נטולות גלוטן. השאר? מקווים שיישאר משהו באינטרנט."

לדבריה, גם המיתוס על שפע פסחי ל"נטולי גלוטן" אינו מדויק:

"נכון שיש מוצרים שלא מכילים חמץ - אבל המון מהם כן מכילים קמח חיטה. לא כל מה שכתוב עליו 'כשר לפסח' הוא גם 'ללא גלוטן'. וזה עוד בלי לדבר על סכנת זיהום צולב במפעלים."

קטניות? רק למי שיכול

עוד שכבת מורכבות נוגעת לשאלה האם אוכלים קטניות בפסח. זהבה מסבירה: "יש אנשים עם צליאק שמקלים ואוכלים קטניות - וזה באמת נותן יותר גמישות. אבל מי שנוהג להחמיר, או שומר על פסח לפי מסורת אשכנזית, מגלה שפסח נראה בדיוק כמו כל השנה - רק עם הרבה יותר תסכול ויוקר מחיה."

הטיפ של ותיקי הצליאק: להיערך מראש - לכל השנה

לדבר אחד מסכימים כולם: פסח הוא לא הזמן לאלתורים. זהבה ממליצה:

"אל תחכו לרגע האחרון. אם מצאתם מוצר שמתאים - תקנו ממנו בכמות. לפעמים עדיף להזמין מראש מהאינטרנט, אפילו חודש לפני. זה חוסך סטרס - וגם כסף."

בין המדף להלכה: חג מורכב לקהילה שקופה

למרות ההכרה הגוברת בחולי הצליאק וצרכיהם, נראה כי בפועל - חג הפסח מבליט את הפערים. בזמן שרוב הציבור מתמודד עם עליית מחירים כללית, חולי הצליאק נדרשים להתמודד עם אתגרים הלכתיים, בריאותיים, לוגיסטיים וכלכליים גם יחד.

ליל הסדר - הרגע הכי משפחתי, שוויוני ויהודי בלוח השנה - הופך עבורם לעיתים לחג של הדרה שקטה. דווקא ב

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי