
בריאות

תזונה אנטי-דלקתית היא אחד הכלים הכי יעילים (ולא מוערכים מספיק) להפחתת כאבים כרוניים ולשיפור מצב הרוח. הגוף שלנו מגיב לאוכל שאנחנו מכניסים אליו - אם אנחנו מזינים אותו נכון, הוא מגיב עם אנרגיה, תחושת קלילות ופחות כאבים. אם נכניס אליו מזון מתועש, סוכרים ושומנים רוויים - נקבל עייפות, כאבים ודלקות שמסרבות לעזוב. אז איך בונים תפריט אנטי-דלקתי שעובד באמת? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לשפר את ההרגשה מבפנים החוצה.
הבסיס של תזונה אנטי-דלקתית הוא אוכל טבעי, כמה שפחות מעובד. פירות וירקות טריים הם מקור מעולה לנוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) שמסייעים להילחם בדלקת בגוף. תותים, אוכמניות, תרד, קייל וברוקולי - כל הירוקים והאדומים האלה הם סופר-פוד אמיתי כשמדובר בהפחתת דלקות.
חומצות שומן אומגה 3 הן נשק סודי נוסף. הן עוזרות לאזן את התגובה הדלקתית של הגוף ומצויות בעיקר בדגים כמו סלמון, מקרל וסרדינים. אם אתם לא בעניין של דגים - זרעי צ'יה, פשתן ואגוזי מלך הם תחליף מעולה. שמן זית כתית מעולה הוא עוד מקור מעולה לשומנים בריאים שתורמים לאיזון הגוף.
ומה לגבי פחמימות? כאן מגיע העניין הקריטי - פחמימות מורכבות (כמו קינואה, שיבולת שועל ואורז מלא) מתעכלות לאט יותר, מספקות אנרגיה יציבה ומונעות עליות חדות ברמות הסוכר - מה שמונע תגובה דלקתית. לעומת זאת, סוכרים מעובדים ולחם לבן? הם מקפיצים את הסוכר בדם, מגבירים את הדלקת וגורמים לקריסת אנרגיה אחרי שעה-שעתיים.
אגוזים וזרעים הם מקור מעולה לשומנים בריאים, מגנזיום ונוגדי חמצון - אבל שימו לב לכמויות. חופן קטן של שקדים, אגוזי מלך או גרעיני חמנייה זה מושלם, אבל לא להגזים - בכל זאת, מדובר במזון עשיר בקלוריות.
משקאות ממלאים גם הם תפקיד חשוב - תה ירוק, למשל, עמוס בנוגדי חמצון שמורידים את רמות הדלקת בגוף. מים הם כמובן קריטיים - התייבשות מחמירה תהליכים דלקתיים, אז תוודאו שאתם שותים מספיק לאורך היום.
ומה עם הקפה? קפה בכמות מתונה (עד 2-3 כוסות ביום) דווקא יכול לעזור להפחתת דלקת, בזכות הפוליפנולים שבו. אבל אם אתם מוסיפים סוכר או שמנת - כל היתרונות נעלמים.
כמובן, יש מזונות שכדאי להימנע מהם - סוכר לבן, קמח מעובד, מטוגנים ושומני טרנס הם הטריגרים הקלאסיים לדלקת בגוף. גם מזון מהיר, חטיפים וממתקים הם מחוללי דלקת ידועים - עדיף להתרחק מהם כמה שאפשר.
אז איך מרכיבים תפריט אנטי-דלקתי? פשוט - מתחילים את היום עם שיבולת שועל, פירות יער וזרעי צ'יה. לצהריים - סלט עשיר בעלי תרד, אבוקדו, סלמון צלוי ושמן זית. לארוחת ערב - קינואה עם ירקות קלויים, טופו ושקדים קלויים. בין לבין - חופן אגוזים, פרי טרי או יוגורט טבעי עם דבש.
תזונה אנטי-דלקתית היא לא רק דרך להפחית כאבים - היא דרך לשפר את מצב הרוח, להגביר אנרגיה ולתת לגוף בדיוק את מה שהוא צריך כדי להרגיש חזק ומאוזן. אז תתחילו בקטן, תאזנו את התפריט - והגוף שלכם יודה לכם.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו