בריאות
פעם עצרתם לחשוב מה באמת קורה לנו שם בפנים, במעיים? ובכן, מתברר שזה עולם שלם, מורכב ומרתק – אולי אפילו מסובך יותר מפקק תנועה בכביש החוף ביום ראשון בבוקר. כן, מערכת העיכול שלנו, ובמיוחד המעיים, משפיעה על הבריאות הכללית שלנו הרבה יותר ממה שאתם מדמיינים. בואו ניכנס יחד למסע הזה – כי מה שקורה במעיים, ממש לא נשאר במעיים.
מיקרוביום – זו מילה מפוצצת למשהו שממש חי ובועט בתוכנו. מדובר בקהילה עצומה של חיידקים, וירוסים ופטריות שחיים בשלום (יחסית) בתוך המעיים שלנו. "המיקרוביום משחק תפקיד קריטי בתפקוד של מערכת החיסון, חילוף החומרים ואפילו במצב הרוח שלנו", מסבירה אלמה סימונס, דיאטנית קלינית במרכז הרפואי של אוניברסיטת אוהיו. כן, שמעתם נכון – החיידקים בבטן שלכם יכולים להשפיע גם על איך אתם מרגישים. מדהים, לא?
למיקרוביוטה שלנו יש תפקיד חשוב במיוחד – להגן עלינו מפני אורחים לא רצויים. "אחד התפקידים המרכזיים של המיקרוביום הוא למנוע חדירה של פתוגנים חיצוניים – אותם חיידקים לא סימפטיים שגורמים לכל מיני צרות", מסבירה סימונס. בקיצור – אם הבטן שלכם רגועה, כנראה שהחיידקים עובדים שעות נוספות בשבילכם.
אבל – ויש אבל – לא כל מזון שאנחנו אוכלים עושה טוב למיקרוביום הזה. תופעות כמו גזים, נפיחות, שלשולים ועצירויות? זה סימן שמשהו שם בפנים לא מסתדר. ד"ר אניש שט, מנהל מחלקת הגסטרו במרכז הרפואי פרינסטון, מזהיר: "ברגע שהמעיים יוצאים מאיזון, זה משפיע לא רק על העיכול – אלא גם על מצב הרוח, על רמות האנרגיה ואפילו על הבריאות הנפשית". אז מה כדאי להוציא מהתפריט כדי לשמור על המערכת? קבלו את רשימת שבעת המזונות הגרועים ביותר לבריאות המעיים שלכם:
נקניקיות, פסטרמה, סלמי – מכירים? אז כדאי שתתחילו להיפרד מהם יפה. מחקרים מראים שבשר מעובד עלול להוביל לירידה בכמות החיידקים הטובים במעיים – מה שעלול להגביר את הסיכון להשמנה, סוכרת ואפילו מחלות לב. ואם זה לא מספיק, מסתבר שבשר אדום עלול להגביר את הסיכון לסרטן המעי הגס. בקיצור – אולי עדיף לשים יותר עדשים ופחות נקניקיות על הצלחת.
משקאות מוגזים, חטיפים ארוזים, פיצות קפואות ועוגות מוכנות – כל אלו מפוצצים במתחלבים, סוכר מוסף וחומרים משמרים. ד"ר שט מזהיר: "התוספים האלו מפרקים את האיזון במעיים וגורמים לדלקות – וזה עלול להוביל לקרוהן או קוליטיס". בקיצור – אולי תוותרו על הבמבה ותחתכו לכם איזה גזר.
אספרטיים, סכרין וסוכרלוז – כמה זה מפתה לשים בתה, אבל זה עלול לשבש את החיידקים במעיים. ד"ר שט מוסיף: "כמויות גבוהות של ממתיקים עלולות לגרום לאי סבילות לגלוקוז ולבעיות מטבוליות". בקיצור – אולי עדיף כפית סוכר חום טבעי מאשר עוד טבלית סכרין.
לחם לבן, פסטה לבנה ובייגלס – כולם נראים תמימים, אבל בפועל הם מקטינים את הגיוון של המיקרוביום במעיים. ומה זה אומר? יותר דלקות, יותר בעיות עיכול, ופחות מצב רוח. אז אולי תעברו לחיטה מלאה?
ממתקים, עוגות ומשקאות ממותקים – כולם פוגעים באיזון החיידקים במעיים. "סוכר מזין חיידקים רעים וגורם לדלקות", אומר ד"ר שט. ואם זה לא מספיק, זה גם עלול לגרום לשלשולים. בקיצור – כדאי לבדוק את הרכיבים גם כשאתם קונים יוגורט "בריא".
שניצל, צ'יפס וסופגניות – זה אולי טעים, אבל זה גם דופק את המיקרוביום. מזון מטוגן עשיר בשומנים רוויים ושומני טראנס, מה שפוגע במגוון החיידקים במעיים ומוביל לדלקות. בקיצור – תשאירו את השניצל לשישי, ובשאר השבוע תנסו אולי על האש עם שמן זית.
"גם משקה אחד או שניים ביום עלול להזיק לבריאות המעיים", מזהיר ד"ר שט. מסתבר שהסוכר והפחמימות שבאלכוהול מעודדים גידול של חיידקים מזיקים וגורמים לנפיחות וגזים. אז אולי רק כוס אחת בשבת, וזהו?
בשורה התחתונה – רוצים מעיים בריאים? ד"ר שט ממליץ:
ובעיקר – נסו להוריד את המזונות המוזכרים כאן, כי מערכת עיכול בריאה = בריאות נפשית ופיזית טובה יותר. בקיצור, תשקיעו במה שנכנס לבטן – היא תחזיר לכם אהבה.
אז בפעם הבאה שאתם מרגישים נפיחות או כאבי בטן – תזכרו, אולי זה לא סתם... אולי הגיע הזמן להקשיב למעיים שלכם.