הקרח נמס – והדובים מגיעים: כשהטבע מתהפך על בני האדם 
דובי קוטב. (צילום: pixabay)

נפלאות הבריאה

הקרח נמס – והדובים מגיעים: כשהטבע מתהפך על בני האדם 

פעם הם שלטו באוקיינוס הקפוא, היום הם מחפשים מזון ברחובות. דובי הקוטב נאלצים להתקרב אל בני האדם כדי לשרוד – אבל מה יקרה כשלא יישאר להם לאן ללכת?

עידו יחזקאל
הוספת תגובה
הקרח נמס – והדובים מגיעים: כשהטבע מתהפך על בני האדם 
דובי קוטב. (צילום: pixabay)
אא

פעם הם שלטו באוקיינוס הקפוא, היום הם מחפשים מזון ברחובות. דובי הקוטב נאלצים להתקרב אל בני האדם כדי לשרוד – אבל מה יקרה כשלא יישאר להם לאן ללכת?העיירה צ'רצ'יל, הממוקמת בצפון מניטובה שבקנדה, היא אולי המקום הטוב ביותר בעולם לראות דובי קוטב בטבע. אבל בשנים האחרונות, הקרבה הזו הפכה לעניין בעייתי יותר ויותר. שינויי האקלים, הפוגעים במקורות המחיה של הדובים, מקרבים אותם אל בני האדם – וכך נוצרת מציאות חדשה ומורכבת.

ההתחממות הגלובלית מביאה להמסה מואצת של הקרח הימי, שהוא קריטי עבור דובי הקוטב, שכן עליו הם צדים כלבי ים – מקור המזון העיקרי שלהם. אבל כשהקרח נעלם מוקדם יותר בכל שנה וחוזר מאוחר יותר, הדובים נותרים על היבשה במשך חודשים ארוכים יותר, ללא גישה למזון שהם רגילים אליו. התוצאה? הם נודדים אל העיירה צ'רצ'יל, בתקווה למצוא משהו לאכול.

ויקטוריה גיל, כתבת המדע של ה-BBC, הצטרפה לאחרונה לחוקרים בצ'רצ'יל כדי להבין מקרוב כיצד הדובים מסתגלים לשינויים. היא מספרת שהתושבים כבר למדו להתמודד עם האורחים הלא צפויים – המגיעים לפעמים ממש עד פתח הבית. "לכולם כאן יש נוהלי בטיחות ברורים. לדוגמה, אסור להשאיר זבל מחוץ לבית, ולפני שיוצאים מהבית בלילה – רצוי לבדוק שאין דוב שמחכה מחוץ לדלת", היא אומרת.

המצב בצ'רצ'יל הוא לא רק עניין של נוחות, אלא של הישרדות. חוקרים מצביעים על ירידה חדה של 50% באוכלוסיית דובי הקוטב באזור בהשוואה לנתונים מלפני 40 שנה. זו מגמה מדאיגה שמעידה על מצוקה קשה בקרב אוכלוסיית הדובים, הנחשבים לטורפי-על במערכת האקולוגית של הקוטב הצפוני.

אבל גם בני האדם נאלצים להסתגל. ממשלת קנדה מפעילה יחידה מיוחדת לטיפול בדובי קוטב משוטטים, והשלטונות המקומיים מפעילים "כלא דובים" – מתקן שבו מוחזקים דובים שנכנסו לתוך שטחי מגורים עד שהקרח חוזר והם יכולים לשוב לטבע.

למרות האתגרים, יש מי שמנסה למצוא פתרונות שיאפשרו לדובים ולבני האדם לחיות זה לצד זה בשלום. טכנולוגיות מתקדמות, כמו מעקב אחר דובים באמצעות רחפנים ושימוש באמצעים לא-קטלניים להברחתם, הופכות לכלים חשובים במאבק למניעת עימותים מסוכנים.

אבל בטווח הארוך, אומרים המדענים, הפתרון האמיתי טמון בהאטת ההתחממות הגלובלית ושיקום הקרח הימי. אם לא נפעל כעת, גם דובי הקוטב וגם התושבים בצ'רצ'יל יצטרכו להתרגל למציאות חדשה – שבה המפגש הקרוב ביניהם הופך למפחיד יותר מאשר מרגש.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי