איבוד מעמדו של הבעל בבית - מה עושים?
(צילום: DedMityay/shutterstock)

יהדות

איבוד מעמדו של הבעל בבית - מה עושים?

הרב שמחה כהן, מרצה בענייני חינוך ילדים ושלום בית, מציין כיצד נאבד מעמדו של הבעל בבית במאה ה-20 וייחוד בבתים הדתיים

הרב שמחה כהן   
0
איבוד מעמדו של הבעל בבית - מה עושים?
(צילום: DedMityay/shutterstock)
אא

בבית דתי, מה שמחזק את מגמת השליטה של האישה הוא שהבעל, המחונך על פי תורה ומצוות, מבין מאוד את אשתו. הוא זוכר כי בכתובה הוא זה שהתחייב לפרנס את המשפחה, והנה – לא זו בלבד שהאישה עוסקת בענייני הבית, היא גם נוטלת ממנו את חובתו על פי הכתובה. כך מתחזקת המגמה, כאשר האישה קובעת יותר ויותר והבעל פחות ופחות. חיסרון זה, ההופך את האישה למנהלת הכמעט בלעדית של המשפחה, מסביר מדוע לא נכון להשלים עם מצב שהולך ומחמיר, בעיקר באיבוד מעמדו של הבעל במשפחה.

את המציאות שהאישה היא המפרנסת, ולכן גם הקובעת במידה רבה – לא נוכל לשנות. עם ישראל עדיין זקוק להסדר הקיים, שמאפשר לאברכים להמשיך ללמוד, מה שגורם למצב של אין ברירה, שבו הנשים הן המפרנסות ומסייעות לפרנסת המשפחה. זאת כהמשך להצלת הדור, כאשר בניגוד לטבע האנושי, שעל פיו הגברים הם אלה שנוטלים את עול פרנסת המשפחה, נשים בוגרות בית יעקב העדיפו ומעדיפות להקים משפחות שבהן הבעל יֵשב וילמד, והן גם נלחמו על כך. זאת תופעה מדהימה ברמה מחקרית בין-לאומית, ועל כך ניתן לומר שגם נס הצלת התורה בדורנו בא בזכות נשים צדקניות. אבל מתפתחת פה בעיה חמורה, ומנסיוני לאורך שנים הבעיה הולכת ומחריפה ומובילה למצב שבו יש יותר ויותר נשים עוצמתיות ויותר ויותר בעלים רכים.

כדי לעצור את הסחף הזה נדרשת מערכת חינוכית בכמה מישורים: האחת – התנהגות מכובדת של הבעל, כדי שתהיה סיבה לתת לו את כבודו ומעמדו.

מאידך גיסא – נתינת כבוד ומעמד לבעל מצידה של הרעיה. למשל, חובתה של האישה לשבח את אבי המשפחה בפני הילדים (דבר שללא ספק גם הבעל צריך לעשות לאשתו),לעולם לא להיכנס לתוך דבריו ולבקש ממנו רשות על דברים רבים שבהם לא מפריע לה לעשות את רצונו. על האישה להקפיד מאוד שהילדים יכבדו את האב, ויש בכך ערך חינוכי חשוב ביותר.

חינוך כזה לא יפתור את כל הבעיה, אבל הוא יכול להיות חלק מההתמודדות עם תוצאותיה ויסייע לעצירת תהליך חשוב במערכת היהדות שעד עתה נראה שכלל לא עסקו בו. כשהמשפחה תתנהל בצורה הנכונה, אזי תשרה השכינה בבתי ישראל והילדים יהיו מחונכים ויקימו מערכת משפחתית תקינה המנוהלת על פי הנחיות חז"ל.

לסיום, הנה טיפ לכבוד הדדי בין בני הזוג: לכל אחד מבני הזוג ישנם צרכים שונים מזולתו, ועליהם ללמוד זאת. אישה הרוצה לגרום לבעלה לאהוב אותה ולעודד אותו לשהות בקרבתה, לשוחח עימה ואף לחפש דברים שבהם הוא יכול לשמח אותה – כדאי לה מאוד שתשתדל לספר לו כמה טוב לה בקרבתו, כמה הקשר שביניהם משמח אותה. כאשר מבינים את בניין נפשו של הזולת ניתן לבנות חיים משותפים מאושרים יותר.

(באדיבות משכן שילה)

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי