איך אופים חלבי בתנור בשרי?
(צילום: andres barrionuevo lopez/shutterstock)

יהדות

איך אופים חלבי בתנור בשרי?

חג השבועות על מנהגיו לפתחנו, ורבים נדרשים לאפות מאכלי חלב כשבפועל התנור בבית משמש לבשרי. איך ניתן יהיה לאפות בו חלבי? הרב נתנאל חיים שרון מבאר מה מותר ומה אסור.

הרב נתנאל חיים שרון   
1
איך אופים חלבי בתנור בשרי?
(צילום: andres barrionuevo lopez/shutterstock)
אא

תנור שמשתמשים בו לאפיית ובישול מאכלי בשר, אין לאפות ולבשל בו מאכלי חלב תוך 24 שעות. ולאחר 24 שעות, אם מפעיל אותו כשהוא ריק במשך חצי שעה על חום סטנדרטי, יש להקל בדבר (שו"ת יביע אומר ח"ה יו"ד סימן ז'). ובלבד שהתנור נקי מכל שיורי מאכל. 

אולם מנהג ישראל להחמיר בדבר, ולכן, מי שחפץ לאפות מאכלי חלב בעוד שהתנור שבביתו משמש למאכלי בשר, העצה עבורו היא שירכוש 'טוסטר אובן' לשימוש מאכלים חלביים.

ומי שנדרש –מכל סיבה שהיא- לשימוש בתנור רגיל, ישנה אפשרות להכשיר את התנור לצורך שימוש למאכלים חלביים, ולאחר שיסיים ישוב ויכשירו כדי לחזור להשתמש בו למאפים ומאכלים בשריים.

אופן ההכשרה הוא כך: ינקה היטב את התנור מכל לכלוך ושיירי מאכל, ימתין 24 שעות מבלי לאפות בו דבר, ויסיק אותו על דרגת החום הגבוהה ביותר בתנור (ויש אומרים שדי ב150-200 מעלות) למשך 30-60 דקות. 



למי שיש מערכת לניקוי עצמי "פירוליטי" – יפעיל אותה (מגיעה ל 400 מעלות).

ראוי לציין, שההכשרה היא אך ורק לתנור עצמו, ולא לתבניות שלרוב עשויות מ'אמאיל' ולא ניתן להכשירם, ועל כן צריך להשתמש בתבניות אחרות לחלבי.
עוד חשוב לציין שלבני אשכנז, לא ניתן להחליף שימושים מבשרי לחלבי ומחלבי לבשרי באופן תדיר אפילו על ידי ההכשרה הנ"ל, שכן ישנו חשש שיבואו להתבלבל מה חזקת הכלי בעת הזו.

כל ההיתר הוא במצב חד פעמי, כגון לצורך אפיית מאפים לצורך החג, ואז הברירה בידו אם לשוב להכשיר את התנור לצורך שימושים בשריים, או להשאירו במצב חלבי.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי