
בריאות המזון

הרוזמרין - אותו עשב תיבול ריחני שמככב כבר דורות במטבחי המזרח התיכון ואירופה - מקבל לאחרונה מעמד חדש בזירת המדע. לא עוד רק תוספת קולינרית, אלא כלי טיפולי בעל השפעות עמוקות על תפקודי המוח, בריאות מערכת העצבים, ותחומים נרחבים נוספים בגוף האדם.
שימושיו ההיסטוריים של הרוזמרין ניכרים עוד מתקופת יוון ורומא העתיקות, שם נחשב לצמח מקודש בטקסי לימוד - בשל האמונה שהוא מסייע לריכוז ולשיפור הזיכרון. כיום, שורה של מחקרים אקדמיים מאשרים כי ניחוחו של הרוזמרין משפיע באופן חיובי על ביצועי זיכרון, לפחות בטווח הקצר. ניסוי קליני שנערך באוניברסיטת נורת'מבריה באנגליה, לדוגמה, מצא כי חשיפה לריח הרוזמרין שיפרה ביצועים במבחני קוגניציה אצל משתתפים בריאים.
הרכיבים הפעילים שבצמח - ובראשם ה-1,8-צינאול - פועלים לעיכוב פירוקו של האצטילכולין, מוליך עצבי הקשור באופן ישיר ללמידה, לזיכרון ולחדות מחשבתית. בנוסף, הרוזמרין תורם לשיפור זרימת הדם למוח, מסייע בהפחתת חרדה, תומך בשינה איכותית - ובכך, תורם בעקיפין להיבטים קוגניטיביים.
במקביל, תכולת נוגדי החמצון שבו - במיוחד חומצה קרנוסית - מגנה על תאי המוח מפני נזקים חמצוניים, מה שנחשב לאחד הגורמים המרכזיים בהתפתחות אלצהיימר והידרדרות נוירולוגית.
בשנת 2025, הצליחו חוקרים לפתח גרסה יציבה של החומצה הקרנוסית, בשם diAcCA - תרכובת פעילה המופעלת באזורים דלקתיים במוח בלבד. ממצאים קדם-קליניים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurochemistry הצביעו על שיפור בזיכרון, עיכוב בהיווצרות של חלבוני עמילואיד-בטא וטאו (הקשורים לאלצהיימר), ואף הגדלה בכמות הסינפסות - הקשרים שבין תאי העצב.
מעבר לכך, לא זוהו סימני רעילות משמעותיים במהלך הניסויים בעכברים, מה שמעורר תקווה להמשך מחקרים קליניים בבני אדם. חוקרים צופים כי החומר עשוי לשמש כבסיס לטיפולים גם במחלות דלקתיות כרוניות נוספות - כגון סוכרת סוג 2, מחלות לב ואפילו פרקינסון.
הרוזמרין מוכר גם ביכולתו לסייע בעיכול, בהפחתת דלקות, ואף בטיפול בתסמינים עוריים. רכיבים כמו חומצה רוזמרינית וחומצה אורסולית מספקים פעילות אנטי-דלקתית משמעותית, ותרומתם לעור כוללת שיפור במצבים כמו אקנה ואקזמה. ישנן גם עדויות ליכולתו של הצמח להגן מפני נזקי קרינה אולטרה סגולה.
שמן הרוזמרין, שנמצא יעיל בחסימת התפשטות חיידקים ופטריות, זוכה לפופולריות גוברת הן בתחום הקוסמטי (ובמיוחד בתחום טיפוח השיער) והן בפיתוח מוצרים רפואיים עתידיים - אם כי בתחום זה נדרשת זהירות רפואית, לרבות התייעצות עם רופא עור.
אף שמדובר בצמח בטוח לשימוש במינונים הקולינריים המוכרים, תמציות מרוכזות או שימושים טיפוליים דורשים זהירות. מינונים גבוהים עלולים לגרום לתופעות כמו בחילות, עוויתות (בעיקר בקרב הסובלים מאפילפסיה), ואף לעורר התכווצויות רחמיות - תרחיש בעייתי במיוחד לנשים בהיריון. כמו כן, קיימת השפעה אפשרית על מדללי דם - ולכן מי שנוטל תרופות מסוג זה, נדרש לייעוץ רפואי מקצועי.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו