זה נראה נקי? תחשבו שוב: הסכנה השקטה שמסתתרת בתנור
תנור. (צילום: בינה מלאכותית)

לייף סטייל

זה נראה נקי? תחשבו שוב: הסכנה השקטה שמסתתרת בתנור

הצטברות לכלוך ושומנים עלולה לזהם את הבית, לפגוע בבריאות - ולהרוס לכם את הטעם של האוכל

נעם ברקאי
הוספת תגובה
זה נראה נקי? תחשבו שוב: הסכנה השקטה שמסתתרת בתנור
תנור. (צילום: בינה מלאכותית)
אא

הוא שותף קבוע בהכנת ארוחות, נלחם עבורנו במרק, קוגל ועוף לשבת - אבל גם זוכה ליחס מזניח בכל הנוגע לתחזוקה השוטפת. תנור האפייה הביתי, שמשרת את רוב משקי הבית בישראל באופן יומיומי, עלול להפוך עם הזמן ממכשיר מועיל למוקד סיכון בריאותי ואף בטיחותי - אם לא מנקים אותו בקביעות.

עשן סמוי שמזהם את הבית

בכל בישול או אפייה משתחררים נוזלים, שומנים ואדים - חלקם מתפזרים באוויר, אך רובם מצטברים על דפנות התנור. כשמצבור השומנים והלכלוך מתייבש על הדפנות ולא מוסר בזמן, השימוש החוזר בתנור גורם להם להישרף - וכך משתחרר עשן, לעיתים בלתי נראה, אך בעל ריח אופייני שמזהם את חלל המטבח ואף את יתר הבית.

מדובר לא רק במטרד, אלא באיום של ממש: שאיפת העשן, גם בכמויות קטנות, אינה מומלצת ועלולה לפגוע בדרכי הנשימה, במיוחד בקרב ילדים ואנשים עם רגישויות.

סכנת התלקחות אמיתית

מעבר לריח ולאסתטיקה - ההשלכות עלולות להיות חמורות יותר. הצטברות שומנים חרוכים בתחתית התנור עלולה, בתנאים מסוימים של חום גבוה, להצית דליקה. לפי נתונים שפרסם מנהל הכבאות האמריקאי (USFA), בין השנים 2014-2018 דווחו מדי שנה כ-172 אלף מקרים של שריפות שהחלו ממכשירי חשמל ביתיים - ובראש הרשימה: תנורי מטבח.

החיבור הפשוט בין שמן, טמפרטורה וחוסר תשומת לב - עלול להסתיים בשריפה.

ירידה באיכות ובטעם האוכל

גם אם לא תתרחש שריפה, לא בטוח שתרצו לאפות עוגה בסביבה שמדיפה ריח של פיצה משבוע שעבר. תבשילים הנעשים בתנור שאינו נקי סופגים לעיתים טעמים וריחות זרים - במיוחד מאפים, כמו עוגות ועוגיות, הרגישים מאוד לריחות עשן ושומן שרוף.

התוצאה: מאכלים בעלי טעם לוואי לא נעים, שלעתים קשה לאבחן את מקורו - אך האשם המרכזי טמון בתוך התנור.

ומה עם חיידקים?

באופן עקרוני, הטמפרטורות הגבוהות של התנור אמורות להשמיד חיידקים שעלולים להתרבות על שאריות מזון שנותרו בפנים. עם זאת, במצב שבו התנור לא מופעל תדיר - ובוודאי אם נשארו בו כלים עם שאריות - עלולה להתרחש התרבות של מיקרואורגניזמים. נגיעה באזורים נגועים כאלה עלולה להעביר זיהומים לידיים ולאוכל, גם בלי הפעלת התנור עצמו.

לכן, למרות שהסיכון החיידקי אינו מיידי כמו עשן או אש, גם הוא סיבה מספקת לשמור על ניקיון קבוע.

כך תנקו את התנור כמו מקצוענים

רוב התנורים המודרניים כוללים כיום פונקציית ניקוי עצמי, שמבוססת על חימום קיצוני (לעיתים עד 500 מעלות) שמפרק את שאריות המזון והשומן לאפר, שניתן לנגב בקלות לאחר קירור. במכשירים אחרים קיימת מערכת ניקוי באדים - אשר מחממת מים במיכל פנימי, ממיסה את הלכלוך, ומאפשרת ניגוב פשוט.

לפני הפעלת המנגנונים הללו - חשוב לעיין בהוראות היצרן. בחלק מהמקרים יש להוציא תבניות, לפתוח חלונות, ואפילו להרחיק ילדים מהמטבח בשל פליטת חומרים.

שימו לב: חיבור בין שאריות שרופות לחומרי ניקוי חזקים עלול ליצור תגובות כימיות מסוכנות - הכוללות גירוי בגרון, כאבי ראש ובחילות.

ומה אם התנור שלכם ישן?

גם אם התנור שברשותכם אינו כולל פונקציית ניקוי עצמי - אל דאגה. קיימות שיטות ביתיות יעילות במיוחד, כמו שימוש בתערובת של סודה לשתייה וחומץ, השריית הדפנות, והברשה עדינה עם מטלית. שמירה על תחזוקה שוטפת תמנע הצטברות לכלוך בעתיד - ותשמור על איכות, בטיחות וטעם.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי