אל תמהר לעזור לגוי – קודם תקרא את זה!
(צילום: shutterstock)

יהדות

אל תמהר לעזור לגוי – קודם תקרא את זה!

שאלה רגישה: כשגוי מספר על צרה – האם מותר ליהודי לייעץ ולעזור? חז"ל אסרו על מתן עצה או עזרה לעובדי עבודה זרה, אך ההלכה עושה הבחנה בין איסור

הרב יניב עזיז
הוספת תגובה
אל תמהר לעזור לגוי – קודם תקרא את זה!
(צילום: shutterstock)
אא

שלום כבוד הרב,

אני מעסיק גויים בעבודה שלי, והרבה פעמים הגוי מספר לי על איזו בעיה שיש לו בחיים, ולי יש פתרון. האם מותר לי לומר לו, או שעליי להגיד לו: "אין לי פתרון"? כי אמרו לי שאסור לעזור לגוי.

תשובה: 

נכון שכך אמרו חכמינו ז"ל, על הפסוק "לא תחנם", שיש איסור לעזור לגויים, או לשמח גוי, ללא תשלום. וכך פסק הרמב"ם ז"ל: "ואסור לרחם עליהם, שנאמר 'ולא תחנם'. לפיכך, אם עובד כוכבים עובד עבודה זרה אובד או טובע בנהר, לא יעלנו. [ואם] ראהו נטוי למות – לא יצילנו. אבל לאבדו בידו או לדחפו לבור וכיוצא בזה אסור, מפני שאינו עושה עמנו מלחמה".

ועוד כתב הרמב"ם כי "אסור להשיא עצה טובה לגוי או לעבד רשע, ואפילו להשיאו עצה שיעשה דבר מצווה והוא עומד ברשעו אסור". ולאו זה נאמר על כל עובדי עבודה זרה,  כמו שמובא ב"מנחת חינוך" [וכן מורה הלשון בדברי הסמ"ק וב"ספר החינוך"].

הרי מבואר שיש איסור עזרה לגוי, והרבה מרבותינו סוברים שאיסור זה מהתורה. ועל כן כאשר נקלע אדם למצב כזה עליו להתרחק מלתת עזרה לגוי. 

ובאשר לשאלתך, שהתחמקת בטענה ש"אין לי פתרון בשבילך", אינו שקר גמור, כי יש בו משמעות של "לך אין לי, לאחר יש לי". וכאשר אין לו אפשרות אלא לומר לו "איני יכול לעזור לך" – מותר. ורק משום איבה התירו לעזור לו. כך העלה גם בספר "תתן אמת ליעקב".

אך דע כי במקום שיכול לבוא לידי קידוש השם – מותר לעזור לגוי. משום שאינו עוזר לו, אלא כדי שיהיה קידוש השם. וכך מצינו גבי אברהם אבינו שהתפלל לה' בעד פרעה ובעד אבימלך, ושניהם התרפאו. וכן גבי הנביא אלישע שריפא את נעמן, וכן מרדכי הצדיק הציל את אחשוורוש, כדי שיהיה קידוש השם. וכך נהגו גדולי ישראל אשר היו מבינים ברפואה. מי לנו גדול מרבנו הרמב"ם, אשר היה מגדולי הרופאים בעולם, ונשלח להיות רופא אצל המלך ושם הציל רבים מהגויים, וגרם קידוש השם גדול. 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי