הטעות שכולם עושים עם חומץ – ועלולה להרוס לכם את הבית
חומץ לניקיון. (צילום: New Africa/shuttrstock)

לייף סטייל

הטעות שכולם עושים עם חומץ – ועלולה להרוס לכם את הבית

משטחי שיש, מגהצים, סכינים ואפילו שטיחים – לא תאמינו באילו מקרים חומץ גורם יותר נזק מתועלת. הרשימה המלאה שתציל לכם את הרהיטים

נעם ברקאי
הוספת תגובה
הטעות שכולם עושים עם חומץ – ועלולה להרוס לכם את הבית
חומץ לניקיון. (צילום: New Africa/shuttrstock)
אא

רבים רואים בבקבוק החומץ הלבן – אותו נוזל שקוף וזול שנמצא כמעט בכל מטבח – פתרון קסם לניקיון. גם רשתות החברתיות ובלוגים לניקיון טבעי מרבים להמליץ עליו כתחליף בטוח ונוח לחומרי ניקוי כימיים. אבל המציאות מורכבת יותר. למרות היתרונות, החומץ הוא חומר חומצי שדורש זהירות, ולא כל משטח בבית מגיב אליו טוב.

לפניכם 12 דוגמאות שכדאי להכיר – מתי לא לנקות עם חומץ, ולמה:

1. משטחי אבן טבעית

משטחים עשויים שיש, גרניט ואבן גיר עלולים להישחק ולהתכתם במגע עם חומץ. החומצה מחלישה את שכבת ההגנה ויוצרת נזקים ארוכי טווח. הדרך הנכונה לניקוי: מטלית לחה בלבד.

2. כלי ברזל יצוק

מחבתות או סירים מיציקת ברזל מוגנים בשכבת שומן טבעית. חומץ פוגע בשכבה הזו ועלול לגרום לחלודה. ניקוי עדין במים חמים עם מעט מלח הוא הפתרון הנכון.

3. מגהץ

שימוש בחומץ בתוך תא המים של המגהץ עלול לפגוע בחלקים הפנימיים, במיוחד אם קיימים בהם יסודות מתכתיים. אם יש חשש להצטברות אבנית – מומלץ להשתמש במים מזוקקים ולא בחומץ.

4. סכינים מנירוסטה

למרות שפלדת אל-חלד עמידה יחסית, מגע חוזר עם חומץ עלול להשאיר כתמים ולהקהות את הלהב. עדיף לשטוף בסבון כלים רגיל ולייבש היטב.

5. כלי אלומיניום

התגובה בין החומץ לאלומיניום יוצרת כתמים כהים ולא אסתטיים. גם אם הכלי לא מחליד – המראה נפגם, לעיתים לצמיתות.

6. מסכי מגע

מסכים של טלפונים, טאבלטים ומחשבים כוללים שכבת הגנה עדינה נגד טביעות אצבע. חומץ שוחק את הציפוי הזה ויוצר עכירות. ניקוי עדין עם מטלית מיקרופייבר לחה יספיק בהחלט.

7. רצפות פרקט

למרות שרבים נוטים לחשוב שפרקט אפשר לשטוף כמו קרמיקה, חומץ שוחק את שכבת הלכה העליונה ועלול לגרום לשקעים, סדקים ונזק מצטבר. סמרטוט לח בלבד – בלי חומרים חומציים.

8. רהיטים מצופי שעווה

רהיטי עץ שנמרחו בשעווה מגיבים רע לחומץ. החומצה ממיסה את הציפוי ופוגעת בברק ובתחושת ההגנה. במקרים אלו – גם כאן, מטלית לחה היא הדרך הבטוחה.

9. מכונת כביסה עם צינור גומי

בעוד שיש הממליצים על חומץ לשטיפת מכונת הכביסה, קיימת סכנה לפגיעה בצינורות הגומי, שעלולים להתרכך ולהיסדק. במקרים כאלה – עדיף להתייעץ עם טכנאי מוסמך לפני כל פעולה.

10. חריצים בין אריחים

כאשר האיטום בין האריחים לא מושלם – החומץ עלול לשחוק את חומר המילוי (לרוב בטון) ולגרום להיווצרות כתמים, סדקים או תפוררות. זה נכון במיוחד כשמדובר באריחי אבן טבעית.

11. כתמי ביצה על בגדים

החומצה שבחומץ מקרישה את חלבון הביצה, מה שמקשה על הסרת הכתם. במקרה כזה – מומלץ לפזר מלח, להמתין, ולכבס במים קרים.

12. כתמים קשים על שטיחים

חומץ עשוי לעבוד מול כתמים קלים, אך במקרים של כתמי יין, דיו, דם או דשא – הוא עלול לקבע את הכתם במקום להסירו. יש להעדיף תכשירים ייעודיים לשטיחים.

החומץ הוא כלי – לא פתרון קסם

יש לו יתרונות, אך גם מגבלות. שימוש לא נכון בו עלול לגרום לנזק בלתי הפיך למשטחים ולמכשירים. ההמלצה החד-משמעית: אם לא בטוחים – נסו קודם בפינה נסתרת. ואם גם זה לא בטוח – ותרו מראש. לפעמים הדרך הפשוטה ביותר לניקיון בטוח היא פשוט להבין מתי לא לנקות.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
נקיוןחומץ
שידור חי