
בריאות

מחקר חדש ומעמיק שערכה מערכת הבריאות האמריקנית Mass General Brigham, ופורסם בכתב העת המדעי Nature Communications, מציג ממצא מרעיש בזירת הרפואה המונעת: תזמון הארוחות לאורך היממה - לא פחות מאשר הרכב התפריט עצמו - עשוי למלא תפקיד קריטי בהפחתת גורמי סיכון קרדיווסקולריים, ובראשם לחץ דם גבוה ונטייה לקרישיות-יתר.
המחקר בוצע בתנאי מעבדה מחמירים, כשעשרים מתנדבים בריאים חולקו לשתי קבוצות: האחת - אכלה לאורך כל היממה, כולל בלילה, באופן המדמה שגרת משמרות לילה; השנייה - הקפידה על אכילה בשעות היום בלבד. במהלך שבועיים של שהייה במתחם מבוקר - ללא חלונות, שעונים או מכשירים - שהו המשתתפים בחדרים מוארים באור עמום, בנתק מוחלט מהשעון הביולוגי החיצוני.
שיטת המחקר, המכונה Forced Desynchrony ("אי-סינכרון כפוי"), אילצה את המשתתפים לחיות במקצבים של 28 שעות במקום 24, ובמהלכם עברו תקופות של בקרה קבועה, קיבלו חטיפים בכל שעה, ונשמרו על מחזורי שינה זהים - כך שתזמון האכילה נותר המשתנה היחיד.
הבדיקות כללו מדדים קרדיווסקולריים מהותיים: HRV (שונות בקצב הלב - מדד לגמישות לבבית), רמות PAI-1 (חלבון המעורב בקרישת דם), רמות קורטיזול, ולחץ דם. החוקרים הבחינו בירידה חדה בגמישות הלב (HRV) ועלייה במדדי הקרישה (PAI-1) בקבוצת האוכלים בלילה - תסמינים המעידים על סיכון מוגבר להיווצרות קרישי דם.
לעומתם, אלו שאכלו רק בשעות היום לא רק שלא הראו הידרדרות במדדים, אלא אף הפחיתו את לחץ הדם הממוצע ב-6 עד 8 אחוזים - נתון בעל משמעות קלינית ברורה.
השלכות המחקר חורגות מגבולות המעבדה. בעידן שבו עובדים רבים פועלים במשמרות לילה, טסים בתדירות גבוהה, או סובלים מהפרעות שינה - שאלת תזמון הארוחות מקבלת משנה תוקף.
לדברי פרופ' פרנק A.J.L. שיר, מנהל תוכנית הכרונוביולוגיה בבית החולים Brigham and Women’s Hospital, "כאשר קיים ניתוק בין השעון הפנימי של הגוף לבין ההתנהגות החיצונית שלנו - בעיקר בשינה ובאכילה - עולה משמעותית הסיכון למחלות לב. ממצאי המחקר הנוכחי מציעים כי שינוי מועד הארוחות לבדו עשוי להוות יעד טיפולי חדש וממוקד."
עבור הציבור הרחב - ובמיוחד מי שנמצא באורח חיים לא סדיר - מדובר בהמלצה שיש לה תוקף מדעי מובהק: לא מדובר רק במה שאוכלים, אלא גם מתי. העברת הארוחות העיקריות לשעות היום בלבד עשויה לסייע בשמירה על בריאות הלב, לצמצם נטייה לקרישיות יתר, ולהפחית לחצים פיזיולוגיים מיותרים.
לצד מגמות של צום לסירוגין ודיאטות מבוססות שעות, מוסיף המחקר רובד חדש ומדויק: אכילה בתיאום עם השעון הביולוגי היא לא רק דרך חיים - אלא דרך חיים בריאה יותר.
מתחילים את השנה עם זכויות של זיכוי הרבים וזוכים בשפע עצום - לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו