רוצים ילדים מצליחים ומאושרים? כך תעשו את זה נכון
אב ובן. (צילום:StockSnap/pixabay)

לייף סטייל

רוצים ילדים מצליחים ומאושרים? כך תעשו את זה נכון

אינטליגנציה רגשית היא המפתח האמיתי להצלחה – ולא ניתן כמובן מאליו. ארבעה כלים פשוטים שכל הורה יכול ליישם כבר היום.

נעם ברקאי
הוספת תגובה
רוצים ילדים מצליחים ומאושרים? כך תעשו את זה נכון
אב ובן. (צילום:StockSnap/pixabay)
אא

כל הורה חולם להעניק לילדיו ילדות טובה ומעצימה, כזו שתיתן להם ביטחון, אהבה וכלים להתמודד עם אתגרי החיים. רבים מאיתנו רוצים לשבור דפוסים בין-דוריים, להימנע מטעויות של הורינו וליצור בית שבו ילדינו יגדלו עם תחושת ערך עצמי גבוהה.

אבל הורות היא הרבה מעבר לסיפוק צרכים בסיסיים, מתן חום, הגנה או הצבת גבולות. ישנו מרכיב אחד מרכזי שמשפיע על עתידם לא פחות מציונים בבית הספר או כישרונות טבעיים – אינטליגנציה רגשית.

מדוע אינטליגנציה רגשית כל כך חשובה?

אינטליגנציה רגשית אינה מתפתחת מעצמה, אלא נלמדת. אם הורים עצמם לא רכשו כלים להבנת רגשותיהם ולניהולם, ייתכן שיתקשו להנחיל זאת לילדיהם. אך החדשות הטובות הן שכל הורה יכול ללמוד ולתרגל גישה רגשית מודעת שתוביל לילדים בעלי ביטחון רגשי וחוסן נפשי.

להלן ארבע דרכים פשוטות אך עמוקות שבאמצעותן תוכלו לסייע לילדיכם לפתח אינטליגנציה רגשית ולבנות בסיס איתן לעתידם:

1. ללמד ילדים לזהות ולבטא רגשות

כאשר ילדכם חוזר הביתה עצוב לאחר ריב עם חבר, האינסטינקט הראשון עשוי להיות לומר לו "זה לא נורא, תתעלם מזה". אך בכך אנו שולחים לו מסר שתחושותיו אינן חשובות. במקום זאת, הורים בעלי אינטליגנציה רגשית עוזרים לילדים לזהות, לשיים ולהביע את רגשותיהם.

תהליך זה נקרא "תיוג רגשי", והוא הוכח כמפחית מצוקה ומשפר ויסות רגשי. מחקרים מראים ששיום רגשות מפעיל מנגנונים במוח שמסייעים לניהול רגשי טוב יותר. כדי להטמיע זאת בחיי היומיום, ניתן לשאול שאלות כמו "מה לדעתך הדמות בסיפור מרגישה?", או להשתמש במשפטים כמו "אני רואה שאתה מתוסכל, רוצה לשתף אותי?". גם שיתוף רגשות אישיים, למשל "אני מאוכזב כי התוכניות שלי השתנו, אבל אני אמצא פתרון אחר", ייתן לילדים דוגמה אישית חשובה.

2. להנחות ילדים במקום לפתור בעיות עבורם

כאשר ילד מתמודד עם קושי, ייתכן שהדחף הטבעי שלנו יהיה לרוץ ולפתור עבורו את הבעיה. אבל הורים שמעוניינים לפתח חוסן רגשי בילדיהם מנחים אותם לחשוב ולהתמודד עם אתגרים במקום להסיר כל מכשול מדרכם.

במקום לומר "אל תשחק איתו יותר אם הוא עשה לך את זה", אפשר לשאול: "מה לדעתך הדרך הטובה ביותר לפתור את זה?". עידוד של סיעור מוחות, רשימת פתרונות אפשריים ובחינת היתרונות והחסרונות של כל אפשרות מחזקים את הביטחון העצמי ואת יכולת ההתמודדות של הילד. זכרו לשבח את תהליך החשיבה ולא רק את התוצאה – משפטים כמו "אהבתי את הדרך שבה חשבת על זה" יחזקו את תחושת המסוגלות של ילדיכם.

3. להוות דוגמה אישית לוויסות רגשי

ילדים לומדים לא מה שאנו אומרים, אלא ממה שהם רואים אותנו עושים. אם כהורים נגיב בלחץ, כעס או חוסר סבלנות, הם יאמצו התנהגויות דומות. לעומת זאת, אם נראה להם כיצד אנו מתמודדים עם רגשות בצורה מאוזנת, הם ילמדו ויסות רגשי אמיתי.

כדי להוות מודל חיובי, נסו לקחת רגע נשימה לפני שאתם מגיבים במצבי תסכול, ואמרו בקול: "אני לוקח רגע להירגע לפני שאגיב". אל תהססו להתנצל אם טעיתם – "אני מצטער שהתפרצתי, זה לא היה נכון. אני אלמד מזה לפעם הבאה". בכך אתם מלמדים את ילדיכם שלמידה מטעויות היא חלק טבעי מהחיים.

4. יצירת מרחב בטוח לביטוי רגשי

כשילדים מרגישים בנוח לשתף את רגשותיהם בלי לחשוש מביקורת, הם מפתחים חוסן נפשי ויכולת להתמודד עם אתגרי החיים. מחקרים מצביעים על כך שהורים שמאפשרים ביטוי רגשי חופשי, מגדלים ילדים בעלי התמדה גבוהה יותר – יכולת המהווה מפתח להצלחה בחיים.

כדי ליצור סביבה רגשית תומכת, הקשיבו לילדיכם ללא שיפוטיות. במקום לבטל את תחושותיהם, אמרו: "אני רואה שזה באמת מצער אותך, אני כאן בשבילך". חשוב להימנע מחיוביות רעילה – במקום "אל תהיה עצוב", נסו "זה בסדר להרגיש ככה, אני כאן להקשיב ולתמוך". כך אתם מאפשרים להם לעבד את רגשותיהם בצורה בריאה ומעצימה.

לסיכום

גידול ילדים עם אינטליגנציה רגשית אינו אומר למנוע מהם אתגרים, אלא להעניק להם כלים להתמודד עם החיים בביטחון ובעוצמה. הרגלים רגשיים נכונים שנבנים היום לא רק מעצבים את ילדותם, אלא משפיעים עליהם לכל החיים. ההשקעה שלכם בתחום הזה היא המתנה הגדולה ביותר שתוכלו לתת להם – מתנה של חוסן, ביטחון ויכולת לצמוח מכל אתגר.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי