"הסבא מסלבודקה" – האיש שעיצב את עולם הישיבות והפך את תנועת המוסר לנצחית
ישיבת חברון. (צילום: אהרן קרוהן, פלאש 90)

יהדות

"הסבא מסלבודקה" – האיש שעיצב את עולם הישיבות

היום, כ"ט בשבט, מציינים את יום פטירתו של רבי נתן צבי פינקל זצ"ל, ממובילי תנועת המוסר. כיצד חזונו שינה את פני עולם התורה ומשפיע עד היום?

מאיר פרץ
הוספת תגובה
"הסבא מסלבודקה" – האיש שעיצב את עולם הישיבות והפך את תנועת המוסר לנצחית
ישיבת חברון. (צילום: אהרן קרוהן, פלאש 90)
אא

היום, כ"ט בשבט, אנו מציינים את יום פטירתו של רבי נתן צבי פינקל זצ"ל, הידוע בכינויו "הסבא מסלבודקה", ממייסדי ומנהיגי תנועת המוסר, ומי שחתום על עיצובה של עולם הישיבות כפי שאנו מכירים אותו כיום.

רבי נתן צבי פינקל נולד בשנת ה'תר"ט (1849) וגדל על יסודות התורה והמוסר. בחזונו, ראה את הצורך לחנך דור של בני תורה לא רק בעמל התורה ובקיאות בהלכה, אלא גם בעידון המידות ובתיקון האישיות. הוא האמין כי גדולתו של האדם נמדדת לא רק בידיעת התורה, אלא גם ביכולתו לשפר את מידותיו ולהתעלות רוחנית.

בכך הפך "הסבא מסלבודקה" לאחד המובילים המרכזיים של תנועת המוסר, שייסד רבי ישראל סלנטר. הוא עמד בראש ישיבת "כנסת ישראל" בסלבודקה, והנחיל לתלמידיו את שיטת "גדלות האדם". גישה זו שמה דגש על הכרת מעלתו הפנימית של האדם ועל הרצון להיות גדול לא רק בלימוד אלא גם במוסר ובדרך ארץ.

תלמידיו לקחו את רוח המוסר של סלבודקה והעבירו אותה לעולם הישיבות שהתפתח בארצות הברית, בארץ ישראל ובעולם כולו.

בשנת ה'תרפ"ה (1925), עלה לארץ ישראל יחד עם קבוצה מתלמידיו וייסד את ישיבת חברון, שעד היום נחשבת לאחת מהישיבות החשובות ביותר בעולם התורה. גם לאחר פטירתו רוחו ממשיכה לפעם בלימוד התורה ובדרך החינוך של עולם הישיבות.

המהפכה שחולל רבי נתן צבי פינקל לא הייתה רק שיטת חינוך – היא הפכה להיות דרך חיים עבור אלפי תלמידי ישיבות, שממשיכים ללכת בדרכו עד היום. עולם התורה של ימינו, ובפרט הישיבות הגדולות והישיבות המוסריות, מבוססים על היסודות שהניח.

ביום פטירתו, אנו זוכרים את דמותו הדגולה וממשיכים ללמוד מדרכו: גדלות בתורה, גדלות במוסר, וגדלות האדם היהודי.

להמשך קריאה
שאלות ותשובות
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי