בריאות
אם גם אתם מרגישים צורך בלתי נשלט להזיז את הרגליים, במיוחד בלילה, אתם לא לבד. תסמונת הרגליים חסרות המנוחה היא הפרעה נוירולוגית שמשפיעה על כ-3% מהמבוגרים וגורמת להם לתחושה בלתי נסבלת שמאלצת אותם לזוז. זה לא רק חוסר נוחות – מדובר במשהו שיכול לפגוע משמעותית באיכות החיים.
"יש מטופלים שמתקשים להסביר את מה שהם חווים," מסביר ד"ר אליאס קרום, נוירולוג מומחה מ-UVA Health. "לכן הם פשוט אומרים – 'אני חייב לזוז, יש לי דחף חזק מאוד לזוז'. זה לא סתם תנועות לא רצוניות של הרגל, אלא צורך עמוק שמשפיע במיוחד בשעות הלילה."
לתסמונת הרגליים חסרות המנוחה יש כמה גורמי סיכון עיקריים. גנטיקה משחקת תפקיד משמעותי, ואם קרוב משפחה סובל מהתופעה, הסיכון עולה. בעיות רפואיות כמו מחלות כליה כרוניות ומחלות אוטואימוניות עלולות לגרום לתופעה. גם נשים בהריון עשויות לחוות את התסמונת, אך לרוב היא נעלמת לאחר הלידה.
למרות שאין עדיין תרופה שמרפאת לחלוטין את התסמונת, קיימים טיפולים שיכולים להקל על הסובלים ממנה. עירויי ברזל עשויים לעזור, במיוחד אם קיים מחסור. תרופות נוגדות פרכוסים כמו גבאפנטין יכולות להפחית את התחושות הבלתי נעימות. גם אגוניסטים של דופמין מסייעים לוויסות הדחף הנוירולוגי, ובמקרים קיצוניים רופאים עשויים לשקול מתן מינונים נמוכים של אופיאטים.
אם גם אתם חווים חוסר מנוחה בלתי נסבל ברגליים, במיוחד בשעות הלילה, ייתכן שאתם חלק מאותם 3% מהאוכלוסייה שמתמודדים עם התופעה. החדשות הטובות הן שזה ניתן לטיפול, ואתם לא חייבים להמשיך לסבול.