ט"ו בשבט
עם התקרב ט"ו בשבט, חלונות הראווה של חנויות המזון מתמלאים בשלל פירות יבשים וממתקים צבעוניים. אננס בגוונים של אדום וירוק, פפאיה צהובה, מלפפון מסוכר ואבטיח מיובש – כולם מושכים את העין ומעוררים את התיאבון. אך מעבר לחגיגת הצבעים והטעמים, חשוב להבין את המשמעות ההלכתית העמוקה של יום מיוחד זה.
ט"ו בשבט, "ראש השנה לאילן", הוא תאריך מכריע בלוח השנה היהודי שעל פיו נקבעים דינים חשובים הנוגעים לפירות האילן – הן לעניין מעשרות והן לעניין ערלה ונטע רבעי.
בואו נתחיל מהבסיס: התורה מדגישה בפסוק "עַשֵּׂר תְּעַשֵּׂר אֵת כָּל תְּבוּאַת זַרְעֶךָ הַיֹּצֵא הַשָּׂדֶה שָׁנָה שָׁנָה" מכפילות המילים "שנה שנה", למדו חכמינו כלל חשוב: אין מעשרין משנה על חברתה. כלומר, אי אפשר לקחת פרי שגדל בשנה אחת ולהפריש ממנו על פירות שגדלו בשנה אחרת, אפילו אם שתי השנים שייכות לאותה שנת מעשר.
אבל איך בעצם קובעים לאיזו שנה שייך כל פרי? ובכן, זה תלוי.
חז"ל קבעו כי המפתח נעוץ בצורת הגידול של כל צמח. בירקות, שזקוקים להשקיה מתמדת לאורך כל הגידול, הקובע הוא זמן הלקיטה. לעומת זאת, בפירות האילן, שמגיעים לשלב בו הם יכולים להתפתח מכוח עצמם, הקובע הוא זמן החנטה – והתאריך המבדיל בין השנים הוא ט"ו בשבט.
מעניין במיוחד הוא המקרה של האתרוג. למרות שהוא עץ לכל דבר, הוא זקוק להשקיה מתמדת כמו ירק. לכן החמירו בו חכמים: לעניין ערלה ונטע רבעי דנים אותו כעץ, ולעניין מעשרות – כירק.
וכאן מגיעה הדילמה המעשית של ימינו: מה דינם של פירות ההדר? האם הם דומים לאתרוג בכך שהם זקוקים להשקיה מרובה? שאלה זו יוצרת אתגר מיוחד, במיוחד בתקופה שסביב ט"ו בשבט. בבתי האריזה, למשל, עלולים להתערבב תפוזים שנקטפו לפני ט"ו בשבט עם כאלה שנקטפו אחריו – מה שיוצר שאלה רצינית לגבי אופן הפרשת המעשרות.
לפירות ההדר עוד אפשר למצוא פתרון מעשי על ידי מעקב אחר תאריכי הקטיף והפרדת היבול בהתאם. אבל כשמגיעים לפירות מקדימים כמו השסק, העניין נעשה מורכב עוד יותר. אבל על זה, אולי בפעם אחרת...
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו