מה יותר מסוכן היפוגליקמיה או היפרגליקמיה?

בריאות

סוכרת סוג 1: היפוגליקמיה והיפרגליקמיה. מה נחשב למסוכן יותר?

מה ההבדל בין מצב של היפוגליקמיה להיפרגליקמיה, מה נחשב למסוכן יותר ומדוע חשוב לאבחן בזמן? אלו התשובות

ת. כהן   
0
מה יותר מסוכן היפוגליקמיה או היפרגליקמיה?
אא

סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) כוללת מגוון תסמינים שבעזרתם ניתן לאבחן את המחלה אצל האדם, ביניהם: צמא מוגבר, שפתיים יבשות, בריחת שתן והשתנה מרובה, תיאבון מוגבר או חוסר תיאבון, חולשה, עייפות קיצונית, כאבי בטן, בחילות ועוד. בסוכרת ישנם מצבים של היפוגליקמיה והיפרגליקמיה. 

היפוגליקמיה 

מצב שבו רמת הסוכר בדם נמוכה. מצב זה עלול להופיע אצל חולי סוכרת המטופלים בתרופות ולסכן את החיים באופן מיידי. בניגוד לעבר, כיום מקובל להגדיר היפוגליקמיה על פי ערכים אישיים של החולה, כאשר ישנם שיפתחו היפוגליקמיה החל מערך סוכר הנמוך מ- 70 מ"ג/ד"צ, וישנם שיפתחו זאת החל מערכים גבוהים יותר של סוכר, בשיעור של 80 ו-90 מ"ג/ד"צ. אדם החולה בסוכרת סוג 1 עלול לסבול בין פעם אחת לפעמיים בשבוע מהיפוגליקמיה. להיפוגליקמיה יש השלכות בריאותיות משמעותיות: 

1. סיכונים מיידיים - היפוגליקמיה עלולה להוביל לתסמינים כמו סחרחורת, בלבול, עצבנות, חולשה, רעד, ובמקרים חמורים, אובדן הכרה או התקפים. תסמינים אלו עלולים לפגוע ביכולתו של האדם לתפקד ועלולים להיות מסכני חיים, אם לא מטפלים בהם באופן מיידי.  

2. סיבוכים חריפים - היפוגליקמיה חמורה או ממושכת עלולה לגרום לסיבוכים חמורים, כגון תרדמת או נזק מוחי, במיוחד אם יש מחסור בגלוקוז במוח לאורך תקופה ממושכת.  

3. סוכרת - היפוגליקמיה קשורה ונפוצה לרוב אצל אנשים הסובלים מסוכרת ומשתמשים באינסולין או בתרופות מסוימות, על מנת לנהל את רמות הסוכר בדם. ניהול נכון ומניעה של מקרי היפוגליקמיה חיוניים במיוחד עבור אנשים עם סוכרת. 

איך מטפלים?  

היפוגליקמיה יכולה להיות קלה או בינונית. לאנשים הסובלים ממצב זה, מומלץ לאכול פחמימות בכמות של 20 גרם, על מנת להעלות מיידית את רמת הסוכר בדם. כמו כן, מומלץ לאכול קוביית סוכר, דבש או לשתות משקה ממותק. אצל ילדים מומלץ לצרוך 3 גרם של סוכר עבור כל קילוגרם במשקל הגוף. לאחר שרמת הסוכר בדם מתאזנת, יש לאכול ארוחה או חטיף, בשביל למנוע מצב חוזר של היפוגליקמיה.   

היפרגליקמיה 

היפרגליקמיה זהו מצב של רמת סוכר גבוהה בדם, המהווה סכנת חיים רק החל מערכים גבוהים במיוחד. לחולי סוכרת מצב זה עלול לגרום לסיבוכים. בעבר היה נהוג להגדיר היפרגליקמיה רק כאשר רמות הסוכר שנמדדו הגיעו למעל 130 מ"ג/ד"צ. כיום מקובל לקבוע היפרגליקמיה על פי ערכים אישיים של האדם. להיפרגליקמיה יש השלכות בריאותיות משמעותיות: 

1. סיבוכים ארוכי טווח - היפרגליקמיה, במיוחד כשהיא כרונית ובלתי מבוקרת, עלולה להוביל לסיבוכים שונים וארוכי טווח, כולל נזק לעיניים (רטינופתיה סוכרתית), לכליות (נפרופתיה סוכרתית), לעצבים (נוירופתיה סוכרתית), וסיכונים מוגברים של מחלות לב וכלי דם.  

2. קטואצידוזיס סוכרתי - אצל אנשים עם סוכרת מסוג 1, היפרגליקמיה ממושכת עלולה להוביל למצב מסכן חיים הנקרא "קטואצידוזיס סוכרתי" (DKA), המתאפיין בהצטברות של קטונים בדם, וכתוצאה מכך מוביל לחמצת סוכרתית - מצב של תת תזונה או מחסור חמור באינסולין.  

חשוב לאבחן במהירות ולטפל במצב זה, על מנת שלא לגרום לסיבוכים חמורים העלולים להוביל אפילו לתמותה. 

איך מטפלים?  

במצב של היפרגליקמיה מטפלים באמצעות הגדלת מינון האינסולין המוחדר לגוף דרך משאבת האינסולין, או באמצעות זריקת אינסולין. 

*הבהרה - אין באמור לעיל לשמש תחליף לייעוץ וטיפול רפואי

(צילום: Suriyawut Suriya/shutterstock) מה אסור ומה מותר לאכול לפי הרמב"ם?

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי