עכובית הגלגל מרפא: עכובית הגלגל מתכון
עכובית הגלגל מרפא: עכובית הגלגל מתכון. (צילום: Protasov AN/shutterstock)

בריאות

המעדן של המטבח הערבי: הצמח 'עכובית הגלגל'

זוג מקיבוץ איילת השחר הצליח לביית את צמח "עכובית הגלגל" הקשה להשגה, שנחשב מאכל מדהים במטבח הערבי

ת. כהן   
1
עכובית הגלגל מרפא: עכובית הגלגל מתכון
עכובית הגלגל מרפא: עכובית הגלגל מתכון. (צילום: Protasov AN/shutterstock)
אא

ישנו צמח הנחשב למעדן של ממש במטבח הערבי. בערבית הוא מכונה "עכוב" ובעברי זהו קוץ "עכובית הגלגל" - קוץ רב שנתי המשמש ברפואה העממית כצמח מרפא היעיל נגד מחלות רבות כגון: מחלות כבד, אלרגיות למיניהן, מחלות וקשיים בדרכי העיכול, לחץ דם נמוך, סחרחורות ובחילות. עקב קטיף רב של הצמח באזורים בארץ, קשה יותר ויותר להשיגו במהלך השנים וניסיונות רבים לביית אותו, כשלו. באזורים בו צומח הצמח הם בעיקר שטחי אש, שמורות טבע, ושדות מוקשים. בקיבוץ איילת השחר לא אמרו נואש והצליחו לגדל את הצמח ואף להפוך למגדלים הנחשבים והמוכרים באר של "עכובית הגלגל".  

"יש אזורים שבהם הצמח כמעט ונכחד", מסביר עמיצור בולדו, פקח ברשות הטבע והגנים. "ידענו שמדובר בצמח שעושים ממנו מעדנים וראינו את הביקוש הרב והלהיטות לקטוף אותו", אמרו אלי וטל גלילי, הזוג מקיבוץ איילת השחר שאחראי על גידול הצמח, ומי שניסו לביית אותו כבר לפני עשר שנים. גובה הצמח הוא בין 42-45 ס"מ (לעיתים אפילו מטר),עליו קוצניים וגבעוליו המסתעפים עבים.  החלק האכיל הם הגבעולים והתפרחת טרם הפריחה, כאשר החלק המשובח יותר הוא התפרחת, המכונה "ביצים" - בשל צורתה.

עכובית הגלגל מרפא (צילום: Haluk Cigsar/shutterstock)

קטיף הצמח דורש לא מעט סבלנות ואורך זמן ממושך עקב הצורך לנקות אותו מן הקוצים על מנת שיהיה ראוי למאכל. המשווק הרשמי של הצמח בקיבוץ, אהרון חי הסביר מעט על האתגרים בנושא: "בהתחלה נתקלנו בתגובות כאילו אנחנו מייהדים או מנכסים לעצמנו את העכוב. אפשר להשוות את זה אולי לניסיון של ערבים להכין גפילטע פיש. צריך לזכור שניסינו לשנות פה הרגלים ומסורת של שנים. אנשים היו רגילים לקנות את זה בשוק בשקים גדולים. אנחנו משווקים את זה בקופסאות פלסטיק קטנות ומנוילנות".

קהל השוק שצורך את הצמח מצוי בעיקר בנצרת והסביבה, ביישובים ערביים באזור הגליל והמשולש וע"פ סקר שנערך ע"י המגדלים, מידי שנה נמכרים כ- 1,600 טונות של הצמח המבוית. בקרב יהודים לעומת זאת, עדיין לא הצליחו להטמיע את הצמח בשוק הצריכה הישראלי. "ישנם געגועים וערגה בקרב האוכלוסייה המבוגרת - יוצאי איראן, מרוקו, כורדיסטאן ו'הצברים הוותיקים' של טבריה וצפת. עוד לא הצלחנו להחדיר את העכוב לשוק", ומתכוון בעיקר לשוק היהודי. גם ביישובים הערביים עדיין רחוקים החקלאים ממיצוי הפוטנציאל. אחת הסברות היא שהבוץ על הגבעולים מרתיע את הקונים."  
עכובית הגלגל מתכון (צילום: nazanines/shutterstock)

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי