10 סיבות מגדולי ישראל למה כדאי לאכול דגים בשבת
(צילום: Inna Reznik/shutterstock)

לקראת שבת

10 סיבות מגדולי ישראל למה כדאי לאכול דגים בשבת

'האוכל דג ביום ד"ג ניצל מד"ג': 10 סיבות וסגולות מגדולי ישראל מדוע כדאי לאכול דגים ביום השבת. ומה מיוחד באכילת דגים דווקא בסעודה שלישית?

הרב ארז קדוסי   
1
10 סיבות מגדולי ישראל למה כדאי לאכול דגים בשבת
(צילום: Inna Reznik/shutterstock)
אא

סגולות וחשיבות אכילת דגים בסעודות שבת במחיצתם של צדיקים: עם ישראל הקדושים סועדים סביב שולחן השבת בשפע של מטעמים ומענגים את השבת בבשר, ביין ובדגים עם משפחתם לצד השירה והזמרה, עם חידושי תורה. על כל היופי היהודי הזה נאמר: "וקראת לשבת עונג" (ישעיה נח ,יג).

אומרת הגמרא הקדושה (שבת קיח) כל המקיים מצוות האכילה, שלוש סעודות בשבת, ניצל משלוש פורעניות:
א. חבלו של משיח - מהצרות שיהיו לפני ביאת משיח.
ב. ומדינה (מעונשה) של גיהינום.
ג. מלחמת גוג ומגוג.

על כן לקטנו 11 טעמים מדוע ישנה חשיבות ומעלה לאכילת דגים ביום השבת:

1. "השגחה מן השמיים": כמו שעיני הדגים תמיד פקוחות שאין להם עפעפיים, ועיניהם פקוחות תדיר, כן 'עיני בורא עולם' והשגחתו עלינו בכל עת ועונה (ספר זיו השבת רבי יהודה זינגר זצ"ל).

2. "סגולה לפרנסה": רבי צבי אלימילך מדינוב זצוק"ל כתב בספרו שיש לומר את המזמור בתהילים כ"ג "מזמור לדוד ה' רועי לא אחסר..." - שמובא גם בסידורים (לפני קידוש ליל שבת). 
10 סיבות מגדולי ישראל למה כדאי לאכול דגים בשבת

המילה זן (ה' זן ומפרנס לכל) היא בגימטרייה 57, כמניין דגים שהם גם גימטרייה 57 - וסגולה לאומרה שלא יחסרו מזונותיו (ספר בני יששכר מאמרי שבת).

3. "המברך מתברך": רוב הצדיקים מתגלגלים בדגים (בשם האר"י) כי במיתת הצדיקים נאמר 'אספה' ככתוב: "יאסף אהרן אל עמיו". ובדגי הים נאמר 'אספה' ככתוב: "אם את כל דגי הים יאסף להם" (שורש אס"פ חוזר על עצמו).

ועל ידי אכילת הדגים בסעודות שבת מקבלים הצדיקים שמתגלגלים את תיקונם, לכן אין דגים מובאים לקורבנות, יש בהם ניצוצות נשמות הצדיקים, ואינם צריכים קורבן ותיקון, אלא אכילה בסעודות השבת, על כן אחיי ורעיי, המברך מתברך (ספר ברכת השבת: בשם האר"י הקדוש זיע"א).

4. "גודל מעלתו משאר בעלי החיים": סוד נפלא מחכם יוסף חיים זיע"א - מצוה לאכול דגים בשלוש סעודות של שבת אפילו דבר מועט.

ואמרתי טעם נכון לאכילת דגים בשבת, כי הדגים נבראו מן המים, אבל בהמות נבראו מן העפר וידוע כי סדר ארבעת יסודות למעלה הוא כך: מים, אש, רוח, ועפר, והנה למעלה מכל הסדר עומדים המים שהם היסוד העליון והגבוה ביותר (ספר בן איש חי פרשת וירא).

5. "אכילת הדג ללא שחיטה": כותב הרב החיד"א אברג'ל שליט"א - הבהמה והעוף צריכים שחיטה כהלכתה, כדי להגיע לתיקונם ואילו הדגים אינם צריכים שחיטה, אלא אסיפתם מהים היא מתירתם באכילה, מחמת שהדגים כבר מתוקנים מראש, מפני שהדגים באו ממקום גבוה (ספר שבת המלכה).

6. "גודל מעלת אכילתו בשבת": כותב בספרו המקובל רבי מאיר פאפרוש זצ"ל - מצווה גדולה לקנות דגים לכבוד שבת לכל ג' הסעודות בפרט לסעודה שלישית, וראיתי שאין לאכול דג ביום חול, (אין ביום חול להעלות את ניצוצות הקדושה הנמצאים) רק ניתן לעשות זו בזכות השבת (ספר אור הישר - דיני שבת).

7. "זוכים לברכה משולשת": רבי צבי אלימלך מזינוב זצוק"ל כותב דבר נפלא, בזמן בריאת העולם (בראשית א, כב) ניתנת ברכה לשלושה ימים רצופים נאמרה ברכה לדגים ביום החמישי. ברכה לאדם ביום השישי. ברכה ליום השבת ביום השביעי, ועל כך נאמר, "והחוט המשולש לא במהרה ינתק" (קהלת ד, יב).

פירוש המשפט 'האוכל דג ביום דג ניצל מדג': האוכל (דג) בגימטרייה הוא שבע, שזה היום השביעי (השבת) והאדם - האוכל דג מתברך בברכה המשולשת: "ולא במהרה ינתק", וכך האדם ניצול מד"ג - מדין גיהינום ,כך האדם זוכה לברכה המשולשת (ספר בני יששכר מאמרי שבת).

8. "שמירה לכל השבוע": כותב הרב בן ציון מוצפי שליט"א שאכילת דגים בשבת זו מצווה.
מכלל עונג שבת וטוב להשתדל לאכלם בכל סעודה, ועל ידי כן יקיים שני תבשילים - האחד דג והשני בשר / עוף. גם יש בזה סודות עליונים ורמזים נפלאים ועל ידי כן יהיה שמור כל ימי השבוע מכל דבר רע, והמצווה העליונה היא לאכול דג בסעודה שלישית.

רבי סלמן מוצפי זצוק"ל, היה נזהר לאכול דג בכל שלוש הסעודות, ועיקר האכילה בסעודה השלישית (ספר שיבת ציון - שבת).

9. מנהג הבבא סאלי זיע"א: רבינו נהג לאכול את הדגים ביד ימין והיה מביא את הרמז מן הפסוק: "ובכל דגי הים בדיכם ניתנו", דהיינו שאת הדגים אוכלים ביד. אך לאלה שאכלו במזלג, הקפיד רבינו שיחליפו את המזלגות בין בשר לדגים. בין אכילת הדגים לבשר, נהג רבינו לשכשך ידיו בתוך כלי מים, ולאכול חתיכת לכם ולשתות מעט ערק (ספר ישראל סבא קדישא).

10. זריז למצוות: כותב רבי חיים פלאג'י והזריז במצות יאכל דגים בכל שלוש הסעודות (כף החיים לו, נז).

11. בבדיחותא - במחיצת הצדיק: הבבא סאלי זצוק"ל היה שותה בד"כ ערק אחרי אכילת דגים.

ופעם סיפר על כך בדרכה של בדיחה שנהגו לומר בעיר (תאפיללת שבמרוקו) שמאז שהדג הקיא את הנביא יונה, הדגים חושבים שאחרי האכילה הם צריכים להקיא או שיקיאו אותם, לכן נותנים להם ערק כדי שישתכרו, וינוחו על משכבם במעיים (ספר ישראל סבא קדישא).
יהי רצון שבזכות סעודות ושמחת יום שבת בשיר ובזמרה נזכה לגאולה במהרה.

בברכה, הצב"י ארז קדוסי.
הרב ארז קדוסי

***********

מתכון מנצח: דג דניס בתנור עם עשבי תיבול לכבוד שבת קודש | גב' ד.קדוסי

מצרכים:
4-5  יחידות דג שלם דניס / מושט או כל דג טרי אחר
6 שיני שום
חצי חבילה כוסברה
חצי חבילה פטרוזיליה
לימון שלם סחוט
חצי כוס שמן זית
מלח פלפל
צ'ילי גרוס רבע כפית (אפשר לוותר)
ירקות חתוכים: גמבות, פלפלים בצבעים, פרוסות לימון, עגבניות שרי שלמות. בצל סגול פרוס.

אופן ההכנה: מחממים תנור ל-200 מעלות.
שוטפים היטב את הדגים ומייבשים. חורצים פסים בדגים עם סכין לפני 'העיסוי' בתערובת עשבי התיבול.
מפזרים את שיני השום לצד הדגים. טוחנים את עשבי התיבול והשום בבלנדר / מעבד מזון.
מוסיפים לימון סחוט שמן זית ותבלינים. מעסים את הדגים בתערובת.
מסדרים בתבנית ירקות חתוכים מעל את הדגים. פרוסות לימון מעל הדגים.
מפזרים מעל מעט מלח גס ופלפל שחור גרוס. מזלפים מעט שמן זית.
מכסים בנייר אפייה ומעל נייר כסף. אופים 20 דקות. מורידים את נייר הכסף ואופים עוד 10 דקות. וזה הכל!
(צילום: גב' ד.קדוסי)

***********

תודה רבה לשמעון בר יוחאי על "משאפ פיוטים" המיוחד לכבוד שבת קודש

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
(צילום: Inna Reznik/shutterstock)
שידור חי