יהדות

בִדקו את עצמכם: המדריך להתמכרויות עם הרב אייל אונגר

המדריך לזיהוי התמכרויות עם הרב אייל אונגר: "לפעמים יש בעיות שמתעוררות פתאום וצפות מעל פני השטח, אך הן צפות בגלל בעיה מקדימה" – צפו בחלק קטן מתכניתו "לגעת בנפש" המשודרת בכל יום ב' ב-22:00

הרב אייל אונגר   
0
אא
(צילום: George Rudy/shutterstock)

ישנם כל מיני סוגי התמכרויות שאדם מתמכר אליהן - לעיתים אפילו בלי לשים לב, חלקן רעות יותר וחלקן פחות. למשל: התמכרויות לקניות, לעישון, לאוכל, לעבודה, למדיה החברתית, לבילויים וכו'... לעיתים ההתמכרויות האלו הן תוצאה של ניסיון לטשטש כאב עמוק ונסתר יותר החבוי בתוכו, שאינו מצליח להגיע לפתרון מהשורש. אותו כאב גורם לתחושת מועקה, לחץ, חרדה, דריכה במקום. אדם מרגיש שהגיע ממש לנקודת "אל חזור" ולא יודע כיצד "לחשב מסלול מחדש" אז הוא בורח מהתמודדות ומקנה לעצמו הרגלים רעים ולא בריאים. קיים אצלו קושי אפילו להודות בינו לבין עצמו שישנן בעיות ולכן לא מתקדם הלאה למציאת פתרון. כל ההתמכרויות הן בעצם מעין "פלסטר" שאדם מניח על כל פצעיו החשופים.

התמכרויות מסוימות יצטיירו לנו דווקא כסוג של חיוביות, כמו למשל התמכרות לעבודה שבה כביכול האדם נותן מעצמו "אקסטרה" וממש מחויב לתהליך, משקיע מעצמו ומזמנו ללא לאות וללא גבולות - אך לא תמיד כך הדבר. הוא אמנם מעניק לעבודה יותר מהמצופה ממנו, אך תמיד זה יבוא על חשבון משהו אחר - על חשבון הזמן שלו לתחביבים אחרים, על חשבון המשפחה שלו, על חשבון אשתו שנשארת ברוב שעות היום להתמודד לבדה עם נטל הבית והילדים ללא שום עזרה וכו'...

לסביבה בחוץ הוא מצטייר אמנם כחזק, עצמאי ובעל עמדה ויכולת התמדה אך למעשה הוא בורח - "בריחה אופנתית" שנעשית כביכול באופן מוסרי וחוקי בדמות "פרנסת המשפחה", אך מתחת לפני השטח הקרקע שלו מתפוררת, הוא למעשה בורח מבעיות הרבה יותר שורשיות ומורכבות, מקשיים, מכאב בעצמות - מכל מה שרק מהווה עליו איום וקושי להתמודדות.

לעיתים ההתמכרות היא סוג של "התקשרות" בין ה"מכור" לבין סביבתו - כלומר הוא יודע שהוא פוגע בעצמו ומעניש את עצמו, אך הוא סבור במקביל שהוא מעניש בכך גם את החברה (המשפחה, הקהילה). למעשה הוא מנסה "לזעזע" את החברה מסביבו ולגרום לה להבחין במצוקה בה הוא שרוי. "ראש בריא" מלהכנס ל"מיטה חולה". 

דפוס כזה של התמכרות נמצא בד"כ אצל טיפוס שלא יודע להתבטא ולספר על תחושותיו, אצל האנשים ה"מופנמים" יותר ועשוי להיות תגובה לטראומה ישנה שחווה האדם וכעת מתעוררת וצפה אל חלקים שפוגשים אותו ביומיום שלו.

התמכרות מהווה את מרכז עולמו של האדם המכור, תופסת את מקומם של דברים כה מרכזיים וחשובים בחייו: הערכים שלו, המשפחה שלו - כולם בחייו מאבדים מערכם לטובת אותה התמכרות בלבד. ע"פ תחושתו של האדם, ההתמכרות נמצאת במקום עליון וקריטי וקשה לו לוותר עליה.

הכי קל להתכחש לכל ההשלכות ההרסניות של ההתמכרויות על חיינו. כולם זועקים סביב אותו אדם לשינוי, לאפשרות לזכות בגרם של תשומת לב מצדו - אך ההתמכרות אוכלת אותו אט אט ולא מותירה לו ברירה.

האדם המכור לעיתים משליך את מצב רוחו על דברים טפלים ולא משמעותיים (מזג אוויר, גיל וכו') ולא עוצר לחשוב על אופן ההתנהלות שלו, על מה חסר וטעון שיפור בחייו, על הסביבה שלו שכבר איבדה תקווה. לא עולה בדעתו שאולי הגיע הזמן לקום ולקחת אחריות אמיתית בחייו על מנת לגרום לשינוי ולצאת מהדכדוך.

הגורמים להתמכרויות: 1. כולם אוהבים לאכול, אוכל הוא תאווה לאדם, הוא ערב לחך כולנו ואנחנו רוצים לטעום עוד ועוד מהכל. יש אינספור סוגי מאכלים מדהימים בעולם, כל מאכל עם הצורה, המרקם והטעם הייחודיים לו וזו כבר סיבה טובה להתמכרות.

2. אנחנו "דור האינסטנט" - רוצים הכל כאן ועכשיו מבלי יכולת לדחות סיפוקים. במקביל גם הכל זמין ונוח לנו, כך שזה לגמרי מתאפשר.

3. התקדמנו והשתדרגנו - הטכנולוגיה היא כלי כמעט בלתי נפרד בימינו, מחיי היומיום - היא מסייעת לנו במקום העבודה שלנו ובחיינו האישיים, יש לנו יכולת מעקב תמידית ברשתות והן תופסות לנו חלק נכבד מן היום. לא מעט אנשים מתמכרים לעבודה בעקבות הטכנולוגיה וזו מן דרך שלהם לברוח מהחיים ומהתמודדות.

4. לא פעם הסביבה נוטה להאשים את הטכנולוגיה כסיבה העיקרית להתמכרויות. מצד אחד טכנולוגיה היא "פריצת דרך" ודבר חיובי ומצד שני משתלטת על חלקים נרחבים וטובים בחיינו.

ובכל זאת הסיבה העיקרית להתמכרות האדם נעוצה בעיקר ביכולת הבחירה הנתינה לו - לא הגיוני להאשים רק את הטכנולוגיה בחוסר המוסריות שלנו ובבחירות השגויות שאנו עושים. זה כמו שנאשים את חנויות המזון באכילה כפייתית - נכון שאילו לא היו קיימות חנויות מזון, היה קשה יותר לאדם לממש את התמכרותו לאוכל ועדיין, עובדה זו לא יכולה ליצור מסקנה גורפת שזו הסיבה העיקרית להתמכרות.

ניתנת לנו אפשרות הבחירה בחיים אם כן או לא ובמה לבחור- אם טוב הדבר או לא.

בשביל ליהנות בעולם מכל הדברים, חייבים להציב לעצמנו גבולות, גדרות וסייגים! הכל חייב להיות במינון הנכון ובאופן הנכון והשקול ביותר. וכל זאת בכדי שלא ייפול האדם למקומות שליליים ולעיתים אף יפגע בעצמו ובמשפחתו. חייבים לנהוג בחכמה.

שם המשחק חברים הוא 'בחירה' בדיעבד ואיזון מלכתחילה. מינון בין עבודה לבית, משפחה ומה שביניהם. 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי