בריאות
מדי שנה מתווספים כשלושת אלפים ישראלים לרשימת חולי סרטן הריאה – אחת המחלות האונקולוגיות הקשות והקטלניות ביותר. רובם המכריע מאובחנים בשלב שבו המחלה כבר גרורתית, כלומר התפשטה לחלקים אחרים בגוף, ומכאן סיכויי ההחלמה צונחים באופן דרמטי. הנתונים הקיימים מצביעים על כך שכ-80% מהמאובחנים עישנו בעברם, אך ב-20% מהמקרים מדובר באנשים שמעולם לא עישנו – בהם חולות צעירות יחסית, שנמצאות תחת פרופיל גנטי אחר לחלוטין.
אחת המוטציות שמאפיינות אוכלוסייה זו נקראת HER2 – מוטציה שהייתה מזוהה עד כה בעיקר עם סרטן מסוג אחר, אך כיום ידוע כי היא מופיעה גם בסרטן הריאה. הבעיה: עד כה לא הוצע לחולים עם מוטציה זו טיפול מותאם אישית, אלא נאלצו להסתפק בפרוטוקולים כימותרפיים גנריים, שלא נתנו מענה מספק – לא ביעילות ולא באיכות החיים.
כעת, לראשונה זה שנים, נרשמה תקווה חדשה. בכנס האונקולוגיה הגדול ASCO שנערך בשיקגו בשבוע שעבר, הוצגו נתונים מעודדים במיוחד על תרופה ניסיונית בשם Sevabertinib – טיפול ביולוגי מתקדם של חברת Bayer, שניתן בכדורים דרך הפה ומאפשר קבלת טיפול מהבית, ללא צורך בהגעה לבית החולים או קבלת עירויים.
לפי הנתונים שהוצגו בכנס, 72% מהמטופלים הגיבו לטיפול, 95% הצליחו להשיג שליטה במחלה, ומשך התגובה החציוני בקרב מי שהגיב עמד על כמעט תשעה חודשים – הישג לא מבוטל בהתחשב במצבם הקליני המורכב של המטופלים. מדובר בתרופה שעשויה לא רק להקל על התסמינים, אלא ממש להאריך חיים, עם תופעות לוואי מופחתות יחסית לכימותרפיה.
ב-FDA התרשמו גם הם מהממצאים והעניקו לתרופה מעמד של Priority Review – סקירה מועדפת שתאפשר לה להיכנס למסלול אישור מהיר יותר. בישראל, הניסוי הקליני מתנהל בבית החולים שערי צדק, בניהולו של פרופ’ ניר פלד, מנהל המערך האונקולוגי. לדבריו, התרופה משנה את כללי המשחק: “התגובה לטיפול מהירה מאוד – לפעמים תוך ימים. החולים שלנו שנטלו את התרופה ראו ירידה בגידול ושיפור קליני משמעותי, מבלי להיחשף לסבל הנלווה לכימותרפיה. רובם מצליחים לשמר איכות חיים ולשלוט במחלה לתקופה ארוכה”.
הטיפול ניתן בינתיים למטופלים שכבר עברו טיפולים כימיים שלא צלחו, אך אם התרופה תאושר – היא עשויה לשנות את הגישה לטיפול במקרים אלו מהיסוד. “אנחנו מנסים להנגיש את התרופה בארץ כמה שיותר מהר,” אומר פרופ' פלד, “במטרה לאפשר טיפול מותאם שיחסוך סבל מיותר ויאריך חיים”.
מי שלא נשארת אדישה לממצאים היא ד"ר שני שילה, מנכ"לית ומייסדת העמותה הישראלית לסרטן הריאה, שאיבדה את בעלה למחלה בגיל צעיר: “סרטן ריאה הוא שם כללי להרבה מחלות, וכל טיפול שמצליח לעזור לקבוצה מסוימת מהחולים – הוא הצלה. אנחנו שומעים הרבה על טיפולים חדשים, אבל לא כולם נכנסים לסל – והמשמעות של זה היא חיים או מוות עבור רבים. המדינה חייבת להכניס את התרופות שמראות יעילות, לא רק בגלל שהן טובות – אלא כי לפעמים, הן האפשרות היחידה שנותרה”.
התרופה צפויה להיות מוגשת לוועדת סל התרופות בשנת 2026. בשלב זה, החולים המעוניינים להצטרף לניסוי הקליני יכולים לפנות דרך שערי צדק, כשברקע נמשכת ההמתנה הדרוכה – לתקווה, ואולי גם למהפכה.
את כלה? זה קללל מזמינים עכשיו ערב הפרשת חלה קדוש או חוג בית >>> לחצו כאן!
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו