עדות מחקרית חותכת: עישון סיגריות אלקטרוניות מכפיל את הסיכון למחלת ריאות כרונית קטלנית
עישון סיגריה אלקטרונית. (צילום: DedMityay/shuttrstock)

בריאות

עדות מחקרית חותכת: עישון סיגריות אלקטרוניות מכפיל את הסיכון למחלת ריאות כרונית קטלנית

נתוני ענק שנאספו מ־250 אלף נבדקים חושפים – הקשר בין סיגריות אלקטרוניות ל-COPD ברור ומובהק

אלעד צור
הוספת תגובה
עדות מחקרית חותכת: עישון סיגריות אלקטרוניות מכפיל את הסיכון למחלת ריאות כרונית קטלנית
עישון סיגריה אלקטרונית. (צילום: DedMityay/shuttrstock)
אא

מחקר אפידמיולוגי רחב היקף, מהגדולים מסוגו עד כה, חושף לראשונה הוכחה מדעית חדה: עישון סיגריות אלקטרוניות מעלה ביותר מפי שניים את הסיכון ללקות במחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) – מחלה קשה, מתקדמת ובלתי הפיכה, שהפכה לגורם תמותה מרכזי בישראל ובעולם.

המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס בארה״ב, עקב אחר נתוניהם של רבע מיליון אמריקאים לאורך תקופה של כארבע שנים, וחילק אותם לפי דפוסי העישון שלהם. אחת המסקנות המרכזיות שעלו ממנו היא כי גם בקרב מי שהשתמשו אך ורק בסיגריות אלקטרוניות – ולא בעישון רגיל – זוהה סיכון גבוה במיוחד להתפתחות COPD.

המחלה שהולכת ומחריפה – ונותרת בצל

למרות השכיחות הגבוהה, רבים בישראל כלל אינם מאובחנים. על פי הערכות מומחים, כ־300 אלף ישראלים לוקים ב-COPD, אך מרביתם לא אובחנו או מטופלים. המחלה מתאפיינת בהרס מתמשך של רקמות הריאה, תפקוד לקוי של מערכת הנשימה והתדרדרות איטית אך עיקשת. בכל שנה, כ־3,000 בני אדם בישראל מתים ממנה – נתון מדאיג שהולך ותופס תאוצה.

ד"ר יניב דותן, מנהל מכון הריאות בבית החולים רמב"ם, מתייחס לממצאי המחקר כנקודת מפנה:

"זו הפעם הראשונה שיש בידינו הוכחה קלינית ברורה לכך שגם סיגריות אלקטרוניות – שנתפסו זמן רב כאופציה ‘קלה’ – גורמות בפועל לנזק ריאתי חמור, שאינו שונה מהשפעת העישון המסורתי".

המחקר שובר המיתוסים

המחקר ניתח את הנבדקים בארבע קבוצות: מעשנים רגילים, מעשנים אלקטרוניים בלבד, משולבים, וכאלו שלא עישנו מעולם. בעוד שכל סוגי העישון הרגיל זוהו עם עלייה בסיכון לסוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב, רק סיגריות אלקטרוניות נמצאו כבעלות השפעה ישירה כמעט אך ורק על הסיכון ל־COPD – עם עליה של פי 2.3 לעומת אלו שלא עישנו כלל.

ד"ר דותן מסביר:

"בעבר חשדנו שהרכיבים שבסיגריות האלקטרוניות מסוכנים, אך עכשיו אנחנו יודעים. חלק מהחומרים במכשירים הללו אינם מפוקחים כלל. כל יצרן מוסיף תערובות שונות, והריאות הן הראשונות לשלם את המחיר".

בני נוער, טעמים – והטעיה מתוחכמת

ממצאים מדאיגים נוספים מגיעים מדו"ח שפורסם באחרונה על ידי משרד הבריאות, ומצביעים על תופעה מתרחבת של עישון בקרב צעירים, בעיקר באמצעות סיגריות אלקטרוניות. בסקר עומק עם בני נוער נמצא כי למעלה ממחצית מהמתנסים בעישון עשו זאת לראשונה באמצעות סיגריה אלקטרונית – נתון מדאיג במיוחד נוכח השיווק האגרסיבי, תוספי הטעמים והתחושה המוטעית שמדובר בפתרון פחות מזיק.

88% מהמשתמשים בנרגילה ו־82% ממשתמשי הסיגריה האלקטרונית בקרב בני נוער צורכים את המוצרים עם תוספי טעם, מה שמעצים את האטרקטיביות ומפחית את תחושת הסיכון.

מה קורה בגוף – ולמה זה בלתי הפיך

COPD אינה מחלה פשוטה – היא תוצאה של תהליך דלקתי כרוני בדרכי הנשימה, שבו חלקיקים רעילים חודרים לרקמות הריאה וגורמים להרס איטי ומתמשך. התוצאה: פגיעה באלפי נאדיות ריאה – מבנים מיקרוסקופיים שמאפשרים את מעבר החמצן לדם – מה שמוביל לקוצר נשימה, חוסר חמצן, תפקוד ירוד ולבסוף גם אשפוזים תכופים ואף מוות.

ד"ר דותן מדגיש כי החמרות פתאומיות – שנגרמות פעמים רבות בעקבות זיהום, שינוי מזג האוויר או חשיפה לחומרים מגרים – עלולות להיות מסכנות חיים. ככל שתדירות ההחמרות עולה, כך פוחתים סיכויי ההישרדות.

הצעד הבא: לאבחן מוקדם, לטפל נכון

החדשות הטובות: ניתן כיום לאבחן את המחלה בשלבים מוקדמים, ולטפל בה באמצעות תרופות מתקדמות – כולל טיפולים ביולוגיים שיכולים להפחית את תדירות ההחמרות ולשפר את איכות החיים.

אבל כדי שזה יקרה – צריך לשנות את השיח.
יותר מודעות, פחות הדחקה.
יותר פיקוח על הסיגריות האלקטרוניות, פחות שיווק מפתה לבני נוער.
והבנה ברורה: גם מה שנראה "אלטרנטיבי", עלול להרוס חיים.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי